Praca licencjacka o giełdzie Forex
Też podepnę się pod temat.
Powoli zaczynam zabierać się za magisterkę, tyle co na razie wiem to to że będzie ona z Analizy szeregów czasowych, chciałbym w niej też nawiązać do forex'u w sensie jakiejś symulacji albo coś w tym stylu.
Z tego co się domyślam to te wcześniej wymienione prace są bardziej pod kątem ekonomicznym, ja natomiast piszę prace czysto matematyczną (taki kierunek).
I taka moja prośba głównie do tych osób co siedzą w forex'ie po uszy ale nie tylko. Jakby ktoś kiedyś natknął się na jakiś fajny artykuł, publikacje (po polsku lub angielsku) na temat jakiś matematycznych teorii, prób zmatematyzowania itp. to byłbym wdzięczny za kontakt.
pozdrawiam
Powoli zaczynam zabierać się za magisterkę, tyle co na razie wiem to to że będzie ona z Analizy szeregów czasowych, chciałbym w niej też nawiązać do forex'u w sensie jakiejś symulacji albo coś w tym stylu.
Z tego co się domyślam to te wcześniej wymienione prace są bardziej pod kątem ekonomicznym, ja natomiast piszę prace czysto matematyczną (taki kierunek).
I taka moja prośba głównie do tych osób co siedzą w forex'ie po uszy ale nie tylko. Jakby ktoś kiedyś natknął się na jakiś fajny artykuł, publikacje (po polsku lub angielsku) na temat jakiś matematycznych teorii, prób zmatematyzowania itp. to byłbym wdzięczny za kontakt.
pozdrawiam
Nie wiem czy to ci się przyda, ale całkiem ciekawy wątek:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 67&start=0
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 67&start=0
-
- Stały bywalec
Jeśli chodzi o analizę fundamentalną to w nią nie wierzę (a przynajmniej nie w inwestowaniu krótkoterminowym). Natomiast jak bym miał pisać magisterkę o giełdzie/forexie to chyba bym wybrał temat: "efektywność różnych metod ekonometrycznych i SSN w porównaniu z konwencjonalnymi wskaźnikami platformy MQ"
- może z tymi SSN przesadziłem bo nie każdy to chwyci (u mnie w szkole to nikt z wykładowców nie potrafił mi pomóc w tym temacie O_o - nawet koleś od algorytmów genetycznych -.- ale jak się tym interesujesz to czemu nie
). Ja natomiast piszę o wykorzystaniu środków z UE
ale teraz trochę żałuję, że nie wybrałem takiego banalnego tematu jakim jest forex! (przynajmniej patrząc przez pryzmat badań empirycznych i teorii
)

Pewnych rzeczy nie można odkryć;
lecz tego nie stwierdzisz odgadywaniem ani snuciem domysłów;
nie, musisz być cierpliwy i przeprowadzić doświadczenia,
aż odkryjesz, że nie możesz czegoś poznać.
Mark Twain
Mark Twain

-
- Stały bywalec
co najwyżej "Analiza możliwości prognozowania zmian na rynkach finansowych z użyciem ..." co to znaczy użycie wykresów świecowych? a jakie znasz inne? (oczywiście zakładając, że słupkowy i świecowy to to samo :] tylko wyglądem się nieco różniDoniek pisze:"Analiza możliwości prognozowania zmian w rynkach z uzyciem wykresów świecowych"

Poza tym, jeśli twoja specjalizacja to integracja gospodarcza to czemu chcesz pisać o giełdzie i/lub forexie? O_o
Mark Twain
Mark Twain

- Boby_Fischer
- Gaduła
-
- Stały bywalec
jeśli rozłożyć ten temat na czynniki pierwsze (czy jak to się mówiBoby_Fischer pisze:" Zastosowanie zaawansowanych technik Fibonacciego w ocenie efektywności inwestycji na rynkach finansowych"

Mark Twain
Mark Twain

-
- Stały bywalec
hmm, chyba będzie znacznie lepiej, jak sobie sam wymyślisz temat, a nie znajdziesz w necie...
Ja osobiście wybrałbym coś innego ale... - jakoś tego tematu nie widzę (tzn. pisać można na 300 strona ale to trochę nie dla mnie - trochę naiwny temat
). Poza tym prawdopodobnie co drugi student kierunków pokrewnych wybiera temat o AT 
Z uwagi na twoją specjalizację bardziej wypadałoby skoncentrować się na AF (jednak nie wiem do jakiej szkoły chodzisz, jakiego masz wykładowcę - jaki to typ człowieka, jakie są zasady i w ogóle...)
Możesz ewentualnie spróbować np. z takim tematem:
"Wpływ fluktuacji na światowych giełdach oraz różnych parach walutowych na zachowanie się kursu EUR/USD (z prognozą na przyszły rok)"
czy coś w tym stylu - tzn. najpierw opisujesz wszystkie główne czynniki, które wpływają na kurs EUR/USD (Np. kurs ropy, złota, PKB, bezrobocie itd) a potem badasz jaki wpływ na wahania się kursu dolara ma jakiś kryzys na największych giełdach (tzn. może nie kryzys ale zwykły spadek indeksu i jaki wpływ mają wahania się innych par walutowych. Po prostu badasz korelację między różnymi zjawiskami, które występują na świecie (głównie na największych giełdach i parach walut) na zachowanie się kursu waluty...
Może jeszcze powiedz, czy to ma być temat, który Cię ma trochę wprowadzić w forex i pomóc ewentualnie w przyszłości w inwestowaniu, czy może chcesz mieć to jak najszybciej za sobą (stać się tym upragnionym mgr. bez specjalnej wiedzy
)? bo jeśli nie zależy Ci, żeby to zrozumieć to chyba jednak ten twój temat o analizie technicznej będzie najprostszy 
ten temat znacznie bardziej mi się podoba (jeśli chodzi o sam tytuł, sens i prostotę...). Poza tym wygląda również na banalnie prosty! Jeśli jesteś nim zainteresowany to teraz przemyśl szczegółowo jak widzisz tą pracę - co chcesz opisać, na czym będzie polegać część empiryczna, jakie tezy...Doniek pisze:"Analiza techniczna narzędziem wspomagającym inwestowanie na giełdzie"
Ja osobiście wybrałbym coś innego ale... - jakoś tego tematu nie widzę (tzn. pisać można na 300 strona ale to trochę nie dla mnie - trochę naiwny temat

Z uwagi na twoją specjalizację bardziej wypadałoby skoncentrować się na AF (jednak nie wiem do jakiej szkoły chodzisz, jakiego masz wykładowcę - jaki to typ człowieka, jakie są zasady i w ogóle...)
Możesz ewentualnie spróbować np. z takim tematem:
"Wpływ fluktuacji na światowych giełdach oraz różnych parach walutowych na zachowanie się kursu EUR/USD (z prognozą na przyszły rok)"

Może jeszcze powiedz, czy to ma być temat, który Cię ma trochę wprowadzić w forex i pomóc ewentualnie w przyszłości w inwestowaniu, czy może chcesz mieć to jak najszybciej za sobą (stać się tym upragnionym mgr. bez specjalnej wiedzy

Mark Twain
Mark Twain