fxclearing.ca

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.

Co myślisz na temat tego brokera ?

Zdecydowanie polecam
17
23%
Poza paroma minusami są ok
16
21%
Przeciętny
19
25%
Mają wiele wad
7
9%
Stanowczo odradzam
16
21%

Liczba głosów: 75

Awatar użytkownika
Dariusz Makowiecki
Bywalec
Bywalec

Hedging i FIFO

Nieprzeczytany post autor: Dariusz Makowiecki »

I jeszcze jedna sprawa:

od czerca u brokerów amerykańskich nie można hedżować, a od sierpnia wchodzi zasada FIFO. Jednak nas to nie obowiązuje, bo jesteśmy firmą kanadyjską, więc dalej można hedżować bez problemu i wszystkie zlecenia są dokonywane tak jak dawniej.

Pozdrawiam,
Dariusz Makowiecki
FX Clearing Canada

GRAJEK
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Pytania

Nieprzeczytany post autor: GRAJEK »

Dariusz Makowiecki pisze:3. Skalpowanie:
Na kontach Mikro można skalpować z w/w ograniczeniem 10/15 min od poprzedniego zlecenia. Jest to tak mniej więcej. Wiadomo, że nikt nie będzie tego robił z zegarkiem w ręku. Jeśli ktoś skalpuje ręcznie, to raczej nie zmienia co chwilę SL/TP. Natomiast jak ktoś używa EA, to może go tak ustawić, żeby spełniał nasze warunki dot. skalpowania. Pozdrawiam serdecznie,

Dariusz Makowiecki
FX Clearing Canada
czy to oznacza w praktyce, że po zlozeniu zlecenia przez 15 min ( czy 10???) nie można złożyć żadnego nowego zlecenia, jak i nie mozna go zamknac lub zmienic na nim s/l lub t/p? :roll:

Awatar użytkownika
Dariusz Makowiecki
Bywalec
Bywalec

Skalpowanie na kontach Mikro

Nieprzeczytany post autor: Dariusz Makowiecki »

Szanowni Państwo,

Na kontach Mikro można skalpować, jeśli następne zlecenie nie jest otworzone wcześniej niż 10/15 min.

Tak jak pan pytał, można zmieniać Stop Loss lub Take Profit, ale nie może to się odbywać za często, np. parę razy na minutę, bo to obciąża nasze serwery i nie możemy wtedy zhedżować danej pozycji na rynku międzybankowym.

My nie jesteśmy bardzo restrykcyjni w sprawie skalpowania ani w innych przypadkach. Jednak na kontach Mini spread jest 1 pips i skalpowanie spowodowałoby, że mielibyśmy duże straty z tego powodu. Dlatego można skalpować na kontach Mikro z małymi ograniczeniami, ale w większości wypadków nie stanowi ono problemu.

Ogólna zasada:
na kontach Mini nie można skalpować, na kontach Mikro można skalpować.

Pozdrawiam Państwa bardzo serdecznie,
Dariusz Makowiecki
FX Clearing Canada

GRAJEK
Stały bywalec
Stały bywalec

Mam jeszcze taką wątpliwość i chciałem zapytać:

1. Jesli zalozmy kupilem eurusd# po 1.4412 i w zleceniu był wpisany s/l na poziomie 1.4300 i t/p po 1.4512, a nastepnie rynek wykonuje:
a) silny spadek po jakiś danych rzedu 200 pipsow w ticku, to czy s/l jest gwarantowany po cenie 1.4300? ( nie mowie o lukach po weekendzie tylko normalnie w czasie gdy rynki dzialaja i maja maksymalna plynnosc)
b) silny wzrost do 1.4512 i cofnięcie do 1.4412, to czy t/p zostanei wykonane?

2. Stoje ze zleceniem typu buystop na 1.4412, a obecna cena rynkowa to 1.4387 i nagle np. po danych nastepuje błyskawiczny wykonany 1 tickiem ruch na poziom 1.4512, to czy ten buystop jest gwarantowany i bede posiadaczem eLki po 1.4412? ( nie mowie o lukach weekendowych, tylko o sytuacji, w srodku tygodnia w godzinach pelnej aktywnosci rynku)

Dodano po 13 minutach:
Dariusz Makowiecki pisze:
Na kontach Mikro można skalpować, jeśli następne zlecenie nie jest otworzone wcześniej niż 10/15 min.
A na koncie mini, jaki jest wymagany odstęp czasowy, pomiędzy kolejnymi zleceniami? też 10-15min?
Czy przez te 10-15 min nie da się nic zrobić na platformie? Chodzi mi o to, czy jest to zablokowane tak, że żadne przyciski nie zareagują?

Dodano po 2 minutach:

Jeszcze mam pytanie do użytkowników tej platformy:

czy spread 1 pips na parach z # jest stabilny? Czy często jest większy?
A w niedziele wieczorem i w nocy do poniedziałku rano jak sie zachowuje?

GRAJEK
Stały bywalec
Stały bywalec

i kolejne pytanko do Pana Dariusza:

Jesli zajme pozycje na eurusd, to czy przez 10/15 min nie moge zając pozycji na żadnym z rynkow? czy tylko na tym samym instrumencie?

Gordongeko
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Gordongeko »

Mam rachunek rzeczywisty u tego brokera juz jakis czas, pieniędzy jeszcze nie wypłacałem także nie wiem jak to z tym jest, za to zauważyłem kilka rzeczy także o nich poopowiadam.

Na początku jak to zwykle bywa było bardzo fajnie, otworzyłe konto mini, bonusik sie pojawił tak jak obiecali (wyrównało to mi akurat opłatę za przelew, choć nie całkowicie) , rozpocząłem handel od micro lotów na walutach z 1 pipsem spredu, i wszytko śmigało pieknie, realizacja natychmiastowa i raz tylko zauważyłem że spred był większy niz 1 pips. Raz sie tylko zdazylo że była dziura w notowaniach, i transakcje zostaly anulowane, podobno problem z serwerem czy cos, ale co ciekawe tylko na parach z 1 pipsem spredu.

Nieprzyjemnie zaczęło sie dopiero robic jak zacząłem otwierać "większe" pozycje, tzn. powyżej 0,1 lota :). Pary z 1 p. spreadu stały się parami z 5 p. spreadu, to znaczy oficjalnie nadal pozatał 1 p. ale jak chciałem otworzyć albo zamknąć pozycje to kurs nagle wykonywał dziwne skoki po około 5 p. i pozycje były zamykane lub otwierane po tych niekorzystynych dla mnie cenach, czasami takich których wogóle nie było na rynku (wiem bo sprawdzalem u innych brokerów) albo nawet u nich samych tylko na parach z normalnym spreadem. Gdy zmieniłem w MT4 maksymalne odchylenie od kwotowanej ceny na 2p. to otwarcie lub zamkniecie pozycji stało sie bardzo trudne, albo bardzo długie czekanie jeśli kurs sie nie zmieniał, albo długie czekanie i rekwoty jesli poszedł w korzystynm kierunku, albo długie czekanie i jeśli kurs poszedł w przeciwnym dla mnie kierunku to po chwili nagle pojawiała sie otwarta pozycja po cenie która była wczesniej czyli juz ze stratą kilku pipsów.

Myślełem że to może, tylko tak na parach z 1p. bo jak taki mały spread to chcą sobie dorobić i zacząłem handlować na normalnych, i niewiele sie zminiło, może troche mniej spike'ów i cena nie skacze od prawa do lewa. Ale także jest "ewidentne" polowanie na stopy i kurs przestrzeliwuje dołki i szczyty, podczas gdy u innych brokerów nawet do nich nie dochodzi. Zazwyczaj jest to kilka pisów ale z raz nawet było kilkanście. Njśmieszniejsze albo najmniej śmieszne jest to jak takie ewidente różnice potrafią się pojawić u nich samych na parze z normalnym spredem jest wszystko ok, a na tej z 1p. spike i cena której nie było. To tyle chyba jeśli chodzi o 1p. spread'u.

Z grubsza to by było na tyle na temat tego brokera, maja jeszcze kilka mankamencików ale już nie bede hate'ował, może sie poprawia jak beda mieli więcej klintów :) a moze to ja jestem przewrażliwiony.

Pozdrawiam.

dzuk
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Skalpowanie na kontach Mikro

Nieprzeczytany post autor: dzuk »

Dariusz Makowiecki pisze:Szanowni Państwo,

Tak jak pan pytał, można zmieniać Stop Loss lub Take Profit, ale nie może to się odbywać za często, np. parę razy na minutę, bo to obciąża nasze serwery i nie możemy wtedy zhedżować danej pozycji na rynku międzybankowym.
Czyli jednak niektórzy brokerzy to robią?

Gordongeko
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Gordongeko »

Jak sądzicie jeśli zamknęli mi zlecenia po cenie której wtedy nie było na rynku to czy podlega to reklamacji ? To znaczy u nich ta cene "była", ale wyglądało to mniej wiecej tak, cały czas kwotowanie tej pary było o kilka pipsów wyższe niz u innych brokerów, w pewnym momencie kurs zjezdza o kilka pipsów niżej niż u innych i robi spike jakies 10p. podczas gdy u innych ruch był minimalny. Oczywiscie moja pozycja zostaje zamknieta po najnizszym kursie po czym błyskawicznie wraca do poprzednich kwotowań.

No dobra to pojade jeszcze torche po nich. Kiedyś jak miełem w XTB to myślałem że oni walą w CH.., ale przy tym brokerze to sie chowają. Tutaj wogole nie ma porównania, a ich brudne zagrywki są tak chamskie i ewidentne że przesada. Zeby otowrzyć zlecenie na bierząco z rynku to jest wielka sztuka a jak już otwieraja to po takiej cenie żeby odrazu skroic kilka p. (oczekujące wchodza normalnie). Pary z 1p. spredu to wielka sciema, bo maja to tak zhackowane ze jak chce otworzyc zlecenie to kurs wykonuje dziwne cyrki i skacze w przeciwnym kierunku tak zebym odrazu był w plecy. Te pary zamiast 1p. spredu powinny sie nazywać 5p. spreadu.
Jednym słowem to co jest najważniejsze czyli egzekucja zleceń jest ich najgorszą stroną.

Pzdr.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Gordongeko pisze:Jak sądzicie jeśli zamknęli mi zlecenia po cenie której wtedy nie było na rynku to czy podlega to reklamacji ?
To na 99% nie będzie uwzględnione jeśli zareklamujesz taką sytuację. U nich taka cena była więc nic nie poradzisz. Wiadomo, że datafeed może się nieznacznie różnić między brokerami ale nieznacznie... A jeśli to nie jest nieznacznie to wiadomo o co chodzi.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

GRAJEK
Stały bywalec
Stały bywalec

Miesiąc czekania na odpowiedź od Pana Makowieckiego ...
Dłuugo...
Czyżby szczegóły o które pytam mogłby coś niefajnego obnażyć? :?

ODPOWIEDZ