w sumie sporo ryzykowales wchodzac long na edka skoro trend spadkowy, czyz nie? spory risk moim zdaniem. 5M czy 4H , wszedzie to dziala:)neer pisze:motyl na edwardzie
+
1,4151 - Daily FIBO S1
1,4152 - H4 FIBO S2
Harmonic Trading
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
dyrdymały Waść prawisztomaz_z pisze:formacje harmoniczne na 5m ?? toż to nie ma dużego znaczenia

dodam, że rzadko wybieram się poza M15 (i tak już od 2004).
@sgorn
jak bym był 'czepialski', to zapytałbym: "skąd wiesz ile ryzykowałem, he?"
z tego co pamiętam, to o rozmiarze ryzyka (upraszczając) decydyje to, w którym miejscu SL zrealizujesz. jeśli o mnie chodzi to nigdy nie więcej niż 3%. w przypadku tej transakcji nawet 1 do 3 zostało spełnione. zresztą nieważne.
jedni grają z trendem inni wbrew... i to dobrze, bo przez to szlaczek ciekawszy.
nie używam kompletnie żadnych wskaźników (poza 'produktem' kolegi kor4x

reasumując, dla mnie istotny był w tym wszystkim DFS1 (1,4151).
nie mniej istotne jest rownież to, że zarobiłem i wiem dlaczego tak się stało.
'oftopik' możilwy... miejscami, za co przeprosił wszystkich.
powodzenia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
nie pytalem ile zainwestowales tylko stwierdzam ze gra wbrew trendowi jest bardziej ryzykowna, tzn kazda tranzakcja wbrew trendowi.neer pisze:jak bym był 'czepialski', to zapytałbym: "skąd wiesz ile ryzykowałem, he?"

Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
hej,
jezeli liczysz na Gartleya (z rysunku tak wynika), to należy zawsze pamiętać ze AB=CD. A wydaje mi się ze tak nie ma prawa być - AB= ca. 650 pips, CD raczej się tak nie ułoży.
może warto punkt X przenieść na pierwsza białą świecę z 30 lipca i poszukać np. kraba lub butterfly-1.618 ?
pzdr
jezeli liczysz na Gartleya (z rysunku tak wynika), to należy zawsze pamiętać ze AB=CD. A wydaje mi się ze tak nie ma prawa być - AB= ca. 650 pips, CD raczej się tak nie ułoży.
może warto punkt X przenieść na pierwsza białą świecę z 30 lipca i poszukać np. kraba lub butterfly-1.618 ?
pzdr
Money Never Sleeps
Hmm wg Danielewicza:
"Jeśli analizowana przez mnie formacja „Gartley 222" odbiega trochę od swojego
pierwotnego wzorca, nie stanowi to dla mnie dużego problemu, gdy spełnione są następujące
warunki:
• istnieje możliwość skonstruowania wiarygodnego zgrupowanego obszaru
zniesień Fibonacciego dla końca fali CD potencjalnej struktury XABCD,
• fala AB formacji jest w związku liczbowym z falą CD, który
daje się jednoznacznie wyrazić jakimś współczynnikiem Fibonacciego."
można przyjąć z drugiej kropy, że AB jest w związku liczbowym do CD => to jednak może być to ... ??
"Jeśli analizowana przez mnie formacja „Gartley 222" odbiega trochę od swojego
pierwotnego wzorca, nie stanowi to dla mnie dużego problemu, gdy spełnione są następujące
warunki:
• istnieje możliwość skonstruowania wiarygodnego zgrupowanego obszaru
zniesień Fibonacciego dla końca fali CD potencjalnej struktury XABCD,
• fala AB formacji jest w związku liczbowym z falą CD, który
daje się jednoznacznie wyrazić jakimś współczynnikiem Fibonacciego."
można przyjąć z drugiej kropy, że AB jest w związku liczbowym do CD => to jednak może być to ... ??
Tylko biedronka niema ogonka.
no właśnie są różne szkoły, dla jednych motyl może mieć XA tylko .786 dla innych gartley może mieć AB<CD.
Napewno podstawa to XD i CD. tutaj są ładnie nałożone, do tego punkt B idealnie. AB tez nachodzi odpowiednio. jednakże zbyt niski punkt C powoduje ze równość fal nie może być zachowana. no cóż - pozostaje tylko obserwować i liczyć na jakąś oznakę ruchu w gore, najlepiej jakieś dobre świece. ta formacja jest formacja kontynuacji trendu co jeszcze bardziej ja uprawdopodabnia.
pzdr
Napewno podstawa to XD i CD. tutaj są ładnie nałożone, do tego punkt B idealnie. AB tez nachodzi odpowiednio. jednakże zbyt niski punkt C powoduje ze równość fal nie może być zachowana. no cóż - pozostaje tylko obserwować i liczyć na jakąś oznakę ruchu w gore, najlepiej jakieś dobre świece. ta formacja jest formacja kontynuacji trendu co jeszcze bardziej ja uprawdopodabnia.
pzdr
Money Never Sleeps