Wyznania bankruta - zmagania z "niemożliwym"

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Zaliczyłeś Margin Call?

Tak
110
67%
Nie
53
33%

Liczba głosów: 163

_erka
Bywalec
Bywalec

Wyznania bankruta - zmagania z "niemożliwym"

Nieprzeczytany post autor: _erka »

no nic ... w końcu bo kilkumiesięcznej lekturze Waszych dzienników postanowiłem założyć swój.

W skrócie:
- początki forexu - marzec 2009, real od 21 kwiecień 2009, niestety ... nie trafiłem wcześniej na to czy inne forum , ale poszedłem na tzw żywioł - efekt następujący:

- pierwsze depo 27 tys zl - prawie wyzerowane w .. około 10 dni
- 06 maj wpłacone kolejne depo - 19 tys zł - co się stało nie muszę chyba pisać
- 19 maj kolejna wpłata - 13 500 zł - sytuacja jak wyżej
- kolejne depo 30 600 zl - 28 maja wystarczyło na kilka dni

To było jak trans, amok - istne szaleństwo i mało tego - szaleństwo przerodziło się w obłęd.
3 czerwca wpłacone 150 000 PLN - uff - co nieco odrobiłem na koncie było ponad 210 tys zł ..... wystarczyło do początku lipca - wtedy dałem sobie w końcu spokój.

Z "resztką" depo na koncie nastąpił ... "odpoczynek". O ile oczywiście tak to można nazwać. Było to raczej obumieranie reszty mojego ja, mnie, mojej chęci do życia. Ocierając się o śmierć , wszystko, a w szczególności pieniądze przestają się dla Ciebie liczyć, fakt jest też plus - wyraźniej widzisz wtedy też to co jest dla Ciebie naprawdę ważne ...

ale ... dziennik ma być o moich poczynaniach na fx, więc wracam do "sedna" jego bytu, czyli przyczyn mojej klęski i prób ich naprawy,

Oczywiście skala porażki dotarła do mnie jak było już za późno. Do prób "odzyskania" wkładu wróciłem po około miesiącu - po wielu analizach przyczyn porażki.
Na koncie było około 4 tys zł - udało się dobić do ponad 14 tys zł i zbytnia pewność siebie odezwała się znów, jak zły sen ... zjazd w ciągu kilku dni do 700 zł.

Następne kilka dni - udało się mimo koszmarnych prowizji u mojego brokera na miniloty - dobić do ponad 2200 zł, po czym ... zjazd do 250 zł.

Dwa miesiące temu postanowiłem, że żadnego nowego zasilania konta nie będzie - jak ma się udać - wystarczy i te 250 zł , w tej chwili mam na koncie ~ 650 zł ... i mocne postanowienie odebrania "Wam" ;) moich bezmyślnie straconych prawie 240 000 PLN

Oczywiście mam nadzieję , że uda mi się w końcu "dogadać z sobą" i postępować tak jak każe mi głowa a nie emocje, to one jak dotychczas przeważnie brały górę.

Co do postanowienia o zasileniu konta nowym kapitałem - tu już poległem, stwierdziłem , że otworzę jednak nowe konto. Jestem po prostu zmuszony zmienić brokera - - moje aktualne warunki - minimalna kwota na jaką można zawrzeć transakcję bez prowizji to 0,5 lota (50 tys USD), tak więc zawierając transakcję na mniej - np 0,1 lota mam do odrobienia na początek 2 x 10 USD prowizji - za otw. i zamknięcie prowizji, oraz spread 2.5 pipsa , czyli razem 22,5 USD na początek.
Niezłe wyzwanie - 22,5 pipsa na plus aby wyjśc na zero. Powoli udaje się "odrabiać kapitał", ale mimo najszczerszych chęci przy tych warunkach wymiękam :)

Tak więc decyzja jest następująca
- w dzienniku będę prezentował wyniki z trzech różnych kont :

1) nowe konto REAL - z zasileniem 1000 USD (miało być 10 000 USD , ale to pewnie straciłbym w 2 dni :) , więc zostawię na później ;) - (tu zastanawiam się nad wyborem brokera)

2) konto REAL o którym pisałem wcześniej - najniższy stan jaki był to - 12-sie-2009 - 229,95 zł - i to biorę za punkt wyjścia na tym koncie

3) konto DEMO - eksperymentalnie - aktualne wyniki na
http://erkaa.mt4stats.com/

tak więc witam i życzę sobie ;) i rzecz jasna Wam wielu udanych transkacji ;)

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Czytając to co napisałeś stwierdzam że nie przeczytałeś niczego co dotyczy zasad zarządzania portfelem i kontroli emocji. Stracić w takim krótkim okresie 240.000 PLN to niezły wyczyn, Zanim zaczniesz na nowo grać, proponuje przeczytać te działy :

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=2088

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=2556

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=2352

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=2148
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Grzegorz123
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Grzegorz123 »

jeżeli gra sie wykorzystując dźwignie, nie trzeba wpłacać dużych kwot, szkoda takich pieniędzy !!

_erka
Bywalec
Bywalec

MrYogi pisze:Czytając to co napisałeś stwierdzam że nie przeczytałeś niczego co dotyczy zasad zarządzania portfelem i kontroli emocji. Stracić takim krótkim okresie 240.000 PLN to niezły wyczyn,
słuszna uwaga i mój podstawowy błąd - problem w tym, że trochę się tego naczytałem - niestety po fakcie, emocje , MM - twarde postanowienia - mam zamiar w nich tym razem wytrwać
Myślałem wcześniej , że otwierając longa czy shorta 2mln EURUSD w 2 tygodnie, kupię dom, samochód , pojadę na wycieczkę dookoła świata , a resztę z zarobionej transakcji rozdam bezdomnym na dworcu - wtedy było to kilkadziesiąt % depo

Teraz nie chcę inwestować więcej niż 3% - niestety przy aktualnym koncie - 650 PLN na koncie, oraz wspomnianych prowizjach - przy mikrolocie 0.01 kurs musiałby zmienić się o kilkaset pipsow zeby wyjsc na zero :) , więc u tego brokera , przy tym wkładzie coś takiego jak MM nie istnieje - tak więc konto nr 1 - jest spisane na stratę - nie ma MM - jest hardcore

Konto nr 2 planuję otworzyć chyba w FxPro - wydaje mi się , że są tam najlepsze warunki (w miarę możliwości proszę o rady) - mam nadzieję że tym razem uda mi się trzymać zasad i wyłączyć emocje, stosować rozsądny MM i ogólnie zarabiać.

Awatar użytkownika
crocopip
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: crocopip »

hmm, nie będę krytykował bo nie o to tu chodzi. przecztalem tylko Twój pierwszy post i musze stwierdzić, że trochę późno z tym dziennikiem ale odrobienie nie jest nie możliwe.

p.s mam nadzieje, że to będzie male światełku w tunelu, którym bedzie cięzka praca odrabiania i nauki. Mam nadzieje, że się Ci powiedzie i przy okazji staniesz się dobrą/dobrym traderem.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2009, 23:42 przez crocopip, łącznie zmieniany 1 raz.

chartsalot
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: chartsalot »

_erka pisze:Ocierając się o śmierć , wszystko, a w szczególności pieniądze przestają się dla Ciebie liczyć, fakt jest też plus - wyraźniej widzisz wtedy też to co jest dla Ciebie naprawdę ważne ...
Bezcenne doświadczenie, doskonały fundament do rozwoju jako trader i nie tylko.

Sam miałem podobne w związku ze stratami, na które tak naprawdę nie było mnie stać... i to nie raz.

_erka
Bywalec
Bywalec

Konto nr 1 Real ) - pozycja z piątku short EUR USD - od 1,42421 zamknięta z ręki po cenie 1,41590 + 83 pipsy

Konto nr 3 DEMO ) - short zamknięty + 39 pips

Obstawiam, dalsze spadki - EURUSD, jednak sytuacja jest na tyle niepewna, że wolałem zamknąć te pozycje.
Zakładam, że dziś kurs dojedzie w okolice 1.42 - 1.4225 po czym zrobi odwrót na południe w kierunku 1.4 , jeśli przebije 1,426 można chyba będzie zapomnieć na razie o shortach - tymczasem ustawiam zlecenie oczekujące short na 1,41950

DM_POZNAŃ
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: DM_POZNAŃ »

powiem CI tak , 1 lot na depo 1tys USD to zdecydwoanie za duzo. Mimo ze to demo, próbuj grac tak jak w realu. W dlugim terminie nie ujedziesz

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Może opiszesz swój sposób gry ?
czy grasz

Krótkie skalpy,
średni termin w celu osiągnięcia ponad 50 pips,
szybkie przestawianie SL na Break Even w celu maxymalizacji zysku i wykorzystanie mocy lewara,
z SL czy bez
wejścia z własnej intuicji czy jakiś system
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

DM_POZNAŃ pisze:powiem CI tak , 1 lot na depo 1tys USD to zdecydwoanie za duzo. Mimo ze to demo, próbuj grac tak jak w realu. W dlugim terminie nie ujedziesz
Nie jest to za dużo, nie jest też za mało. To czy taki wolumen jest odpowiedni uzależnione jest od wielkości SL, czyli przyjętego ryzyka oraz ilości transakcji (jeśli znamy możliwości systemu i max. ilość zaliczonych SL pod rząd).
Bez tego nie da się określić czy dane zarządzanie kapitałem jest złe bądź dobre.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ