VEGAS

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Użyszasz systemu VEGAS

Tak
28
16%
Nie
146
84%

Liczba głosów: 174

Awatar użytkownika
headd
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: headd »

a mozesz skomentować działanie vegas na przykładzie gbpjpy?
Vegas 1H sugeruje korektę - RSI dawno przecięło już MA21 i oddala się ciągle... Jak natomiast odbierać że kurs jest daleko od kanału fibo? Czy są już sygnały do zajęcia pozycji krótkiej, czy raczej aktualny spadek to chwilowa sytuacja? (Vegas 4H jednoznacznie mówi o trendzie wzrostowym, chociaż pojawia się chyba pierwszy symptom korekty - rsi próbuje przeciąć MA21)

Jak nabełkotałem, to proszę popraw mnie :)

Awatar użytkownika
fryk
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fryk »

Powoli oswajam sie z Vegasem.

Pierwsza uwaga dla grajacych zalaczonymi wskaznikami.

Uwazajcie - ten FF Tunnel v3-1 na 4h BLEDNIE podaje informacje o trendzie (UP - DOWN). Chyba ze robi to na innych zasadach niz te opisane w Vegasie (slope szybszej sredniej na W1 swiecach).

Jest to bardzo istotne jesli chcecie grac z "pradem" (wg zalecen Vegas) a nie macie zamiaru "pod prad".
Owoce sukcesu rosną na drzewach cierpliwości...

Awatar użytkownika
Uosiu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Uosiu »

Szkoda ze nie ma swieczek 12 H to by bylo w sam raz.
tu masz wskaznik do mt4, ktory umozliwia utworzenie tf jaki chcesz. instrukcje zamontowania w kodzie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Think for Yourself, Question Authority.

Podejdź do rynków profesjonalnie, odwiedźmoją stronę i zobacz jak NIE GRAĆ na FX!

karp29
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: karp29 »

Czy ktos wie, czy istnieje jakas mozliwoś, aby automatycznie ustawi zamykniecie sie 1/3 pozycji???

Awatar użytkownika
headd
Stały bywalec
Stały bywalec

nawiążę jeszcze do gbpjpy (vegas4h)
zlecenie short na 212,86 (to poziom slope change na drugiej czerwonej świecy)
1. 1/3 - target na poziomie 212,22 (fibo)
2. 1/3 - target na poziomie 211,34 (ma55)
3. 1/3 - target gdy MA8 zmieni kolor

i tu pytanie - czy mam modifikować t/p dla dwóch pierwszych części, wraz z upływem czasu?, bo linie ma55 i fibo biegną w górę, więc targety się też podnoszą

drugie pytanie: na jakim poziomie s/l?

i oczywiście podstawowa sprawa: dobrze to ustawiłem, czy namieszałem? ;)

Awatar użytkownika
fryk
Gaduła
Gaduła

headd pisze:i tu pytanie - czy mam modifikować t/p dla dwóch pierwszych części, wraz z upływem czasu?, bo linie ma55 i fibo biegną w górę, więc targety się też podnoszą
Dobre pytanie. Dolaczam sie do niego. Przesuwamy TP/SL wraz ze zmiana srednich (a zatem i fibo)?

Kojejna UWAGA
Wskaznik Vegas dla wykresu 1H (Vegas.rar)

Ten wskaznik zawsze rysuje fibo gorne i dolne od jednej sredniej.

Wydaje mi sie, ze gorne fibo powinny byc wzgledem wyzszej a dolne-nizszej sredniej w danym momencie. Tak mowi mi moj aparat logiki.

Niby subtelna roznica, ale w kontekscie zamkniecia pozycji, jak wiadomo, nawet 1 pips moze zawazyc.

Draze dalej 8)

Awatar użytkownika
headd
Stały bywalec
Stały bywalec

Wrzuciłem zestaw wszystkich par walutowych z VEGAS 4H do jednego profilu.
Może się komuś przyda - fajnie ostrzega co chwilę że dla jakiejś pary zmieni się trend :)

(rozpakowany folder wrzucamy do folderu PROFILES)

Awatar użytkownika
fryk
Gaduła
Gaduła

w sumie nie powinno byc w tym watku :)

ad 2-3) w mt4 z poziomu ea (strategia pisana w jezyku mql) masz dostep do kazdego wskaznika/open/close/etc dla wszystkich dostepnych par i okresow mimo ze jest odpalony na jednej parze i jednym okresie. Zmieniasz to 2 zmiennymi.

Dla np RSI bedzie to wygladalo tak: http://docs.mql4.com/indicators/iRSI
i zmieniasz tylko parametr timeframe i period.

Reasumujac jest mozliwosc napisania strategii ktora realizuje dowolna strategie dla wszystkich dostepnych par walutowych, korzystajac ze wszystkich dostepnych wskaznikow.

Voila.

Szczerze polecam mt4 i odradzam vt.

Awatar użytkownika
Uosiu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Uosiu »

Ad 1. U prawie wszystkich brokerow obslugujacych mt4 mozna miec konto demo w nieskonczonosc. moj broker na zywca, u ktorego jestem od miesiaca tez udostepnia demo bez problema. Od wrzesnia ich uzywam, i jesli byly jakies przerwy w dostawie spowodowane wygasnieciem konta, to byla to jedynie kwestia odnowienia, przez wejscie do menu/plik/zaloz nowe konto.

Ad2i 3 Sa wskazniki MTF dla mt4, nie znam sie na VT bo nigdy nie uzywalem. ponizej zamieszczam taki dla sredniej ruchomej. niestety nie widzialem w nim opcji poziomow nad i pod, ale chociaz sama linia sie narysuje. musisz zaznaczyc jaki przedzial czasowy chcesz w minutach. wykres dzienny to 1440 minut.
Think for Yourself, Question Authority.

Podejdź do rynków profesjonalnie, odwiedźmoją stronę i zobacz jak NIE GRAĆ na FX!

cr1234
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: cr1234 »

@ traderka

Tak, to jest filtr. Jezeli jest taka sytuacja, że SMA5 i SMA55 i cena pozostaje w granicach 50pps, czekasz na wybicie do kontynuacji trejdów, zeby uniknąć fałszywek, generowanych przez skaczącę SMA8 (dająca zmienne sygnały przy małych ruchach)

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ