Już cię oświecam.
Zacznijmy od podstawy - czyli co głównie kształtuje kurs naszej waluty. Odpowiedź oczywista - popyt i podaż. Ale co wzbudza popyt na lub podaż naszej waluty? W głównej mierze sytuacja na GPW. Jeśli mamy potencjał wzrostowy to kapitał napływa na naszą giełdę i inwestorzy zamieniają walutę na złotówki wzmacniając przy okazji nasz pieniądz. Szczególnie duże ruchy obserwujemy podczas fazy akumulacji lub dystrybucji na GPW. Przy czym w fazie dystrybucji jest mniej gwałtownie i oczywiście na odwrót.
Idąc dalej możemy zadać pytanie od czego zależy sytuacja na GPW. Odpowiedź jest prosta - przede wszystkim od sytuacji na światowych rynkach akcji, które są zapatrzone na DJ.
Upraszczając - duże znaczenie dla kursu złotówki ma sytuacja na DJ.
Teraz jak to powiązać z euro i dolarem?
Sytuacja na DJ a co za tym idzie na światowych rynkach akcji ma ogromny wpływ na kursy walut. Jeśli mamy bessę to tradycyjnie inwestorzy uciekają do dolara (i jena ale to już nie dotyczy naszych rozważań) znacznie go przy okazji wzmacniając, który jest z kolei wrzucany w głównej mierze na rynek długu USA przy okazji obniżając rentowność amerykańskich obligacji (ale to też nie dotyczy naszych rozważań). Kiedy mamy hossę wszystko dzieje się na odwrót.
Reansumując w zależności od aktualnej sytuacji na DJ waluty osłabiają (bessa) się względem dolara lub wzmacniają (hossa). Dlatego właśnie złotówka jest znacznie lepiej powiązana z dolarem niż z euro, choć kurs eurpln i usdpln zachowuje się często podobnie. Podobieństwo ma związek jednak ze znacznie mniejszą płynnością na złotówce niż na euro, oraz z tym że na nasz rynek podczas hossy w dużej mierze wchodzą też inwestorzy ze strefy euro, zamieniając europejską walutę na złotówki. Podczas bessy dzieje się na odwrót.
Mam nadzieję, że ten mój wywód pomoże ci lepiej zrozumieć rynek.
Pozdrawiam!
Dzięki dargoth za wywód.. jest ok. Ale ...
Spójrz na linie okresu (pionowe białe) http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... p?id=13287
W górnym oknie mamy EUR/USD 30M na dole EUR/PLN 30M
Zaznaczyłem 22:15 piątek. Ustawiłem godzine 00:00 z wtorku na środę na obydwu parach (ostatnia pionowa linia okresu) i widać że linie okresu nie pasują. Wykres z AM w XTB też tak jest. Nigdy przedtem nie zwróciłem na to uwagi. Moja wina za zamieszanie bo nie jasno napisałem pytanie. Dlaczego EURPLN ma inaczej zaznaczone okresy czasowe.
A ja nie przyjrzałem się dokładnie wykresowi i napisałem coś co pewnie i tak doskonale wiesz. Ale może ktoś mniej doświadczony skorzysta i będzie jakiś pożytek z tego drobnego nieporozumienia.
Nowi gracze bardzo często nie doceniają tego jak podstawowa wiedza o mechanizmach rynku może pomóc w inwestowaniu, a trzeba też przyznać, że niewiele książek zawiera takie informacje.
Jeśli chodzi o sedno sprawy to tym razem nie będę w stanie odpowiedzieć, bo po prostu nie wiem.
Pozdrawiam!
Ja wam również nie pomogę, bo analizuję każdy rynek indywidualnie. I oto ciąg dalszy analizy...
Eur/Pln porusza się według ustalonych wcześniej wsparć i oporów.
3 razy testowało poziom 4.4750-4.4800. Jednocześnie teraz jest to krótkoterminowy, najbliższy opór (+ wg mnie słaby).
Teraz najbliższym celem do pokonania jest 4.4400 i linia średnioterminowego trendu wzrostowego i spadkowego [trójkąt].
Czekam na wybicie z trójkąta i osiągnięcie jednego z targetów (kursy na czerwono)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0 - RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Stoch, którym posługuje się w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych podpowiada mi, że polecimy w górę. Pewnie nie będzie to bardzo gwałtowne, ale celem jest północ. Poza tym jeśli wchodzić w długie pozycje na polskich parach to więcej pipsów powinien przynieść dolar, z uwagi na to ,że osłabianiu złotówki z pewnością będzie towarzyszyć umacnianie dolara względem euro.
Jak na życzenie Eur/Pln bardzo szybko wybił się z trójkąta pokonując wsparcia i dochodząc (prawie ) do zakładanego targetu - do elipsy zabrakło 60 pips. Teraz szykuje się przynajmniej jakieś odreagowanie - moim zdaniem do okolic 4.40-4.44.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
No i lecimy dalej. Sporo się ostatnio dzieje ale zgodnie z przewidywaniami .
Obecnie po dzisiejszym silnym spadku i po ogólnej tendencji spodziewałbym się krótkiej stabilizacji w tym rejonie, a następnie wybicia dołem może do 4.22. Szczegóły na wykresie...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools