MB Trading

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera ?

Zdecydowanie polecam
41
43%
Poza paroma minusami są ok
15
16%
Przeciętny
32
34%
Mają wiele wad
2
2%
Stanowczo odradzam
5
5%

Liczba głosów: 95

Awatar użytkownika
Rooney
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Rooney »

whitetrash pisze:Hmm no to jak to jest z tym ECN? bo z tego cytatu wynika jasno ze to MM raczej - ale czy to sie tyczy tylko MT4 czy navigatora także?
Z tego cytatu wynika tylko, ze FX to nie gielda :-)

Awatar użytkownika
Luke23
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Luke23 »

W poszukiwaniu brokera przewałkowałem cały wątek i poczytałem sobie trochę na stronie MB traiding - czas na przemyślenia :)

- Jest to ECN pełną gębą nie ma rekwotów i poślizgów, sieć ECN znajduje nam zawsze najkorzystniejszą dla nas drugą stronę transakcji. MB traiding nigdy nie jest drugą stroną transakcji i tym się chlubią. Zarabiają tylko na commision

- Spread np. dla EUR/USD waha się w granicach 1 pipsa. Do tego trzeba dodać opłatę commision pobieraną na otwarcie i zamknięcie, która uzależniona jest od kursu Euro w tym przypadku.
Obliczana dla Edka wg wzoru Formula: Deal Size x Deal Rate x 0.00005. Teraz to 0.71$ w jedną stronę. Czyli faktyczny spread przez większość czasu coś około 2.5$ na jednym locie ( w MB 1 lot = 10000 jednostek waluty bazowej)

- Siedziba USA, za przelew płacimy coś około 30 -40$ - normalka

- Brak możliwości hedgingu na tej samej parze

- Duży minus brak polskiego suportu. Taki Gain Capital Group (forex.com; broker MM) z siezdibą w NY, ma polskiego konsultanta z którym można wszystko załatwić

- Zanim ktoś zacznie narzekać na zlecenia to niech się zapozna z Nawigatorem i zrozumie dobrze istotę różnych rodzajów zleceń.

Kwestia opłat w MB Traiding
Zgodnie z tym co napisali w zakładce accounts & fees - w podzakładce - Misc fees wychodzi na to że oprócz swapu płacimy roczną opłatę w wysokości od 125$ do 1850$ uzależnioną od stanu konta.
Np. dla rachunku do 20000$ jest to minimum 125$ do 170$. Stawka podana to 0.0085 czyli 0.85% od całej kwoty. Tylko nie wiem czy naliczają na początku roku czy kiedy indziej, bo przecież depozyt się cały czas zmienia. A jak jest zero to chyba zamykają konto. Dla sprecyzowania trzeba znać perfekcyjnie angielski lub tłumaczyć każde słówko – jak ktoś to zrobi to niech napisze jak to jest w szczegółach.

Co do MT4 to czy sieć ECN i MT4 się nie wykluczają?. Przecież żeby mieć podgląd pod level II potrzebne by były zmiany w MT4 a to chyba nierealne.
Jeśli wprowadzili MT4 tylko dla demo to brawo dla nich. Teraz klienci nie musza szukać aplikacji i wykresów. Notowania w Nawigatorze są takie same jak w MT4, a to bardzo ułatwia sprawę.
Natomiast jeśli, jak ktoś pisał powyżej konto w MT4 miałoby być zupełnie różne a MB Traiding miał by stać się dla kont w MT4 brokerem MM, to należało by się zastanowić nad sensem ich działań. Bo skoro chcą zmian to by oznaczało że zysk z ECN nie jest wystarczający i zaczynają kombinować.

Jeszcze taka ciekawostka siedziba MB traiding – Maja ją na jakimś zadupiu – nawet Street Viev nie jest dostępny. Jeśli wierzyć google (a są do tego podstawy) to nie jest to okolica wieżowców ala Wall Street. Załącznik na dole
Co do gogle map i poprawności to dodam tylko że jak sprawdzałem adres wujka który mieszka około 60-100 km od Nowego Yorku to przy działającym Street Viev wyrzuciło mnie 6 domów bliżej i wiedząc poprawnie który to dom mogłem prawie zajrzeć w okna. Jakość zdjęć i mapy niesamowita i aktualizowana podobno co najmniej raz do roku

Podsumowując za nim założę konto sprawdzę ofertę innych, ale przy omawianych ostatnio na forum tematach bezpieczeństwa środków wolał bym brokera w UE.
Mówię od razu że nie mam absolutnie nic do zarzucenia MB traiding ale w tym wątku pojawiały się posty że nie chętnie udostępniają sprawozdania i dane finansowe

I ciekawostka z ich FAQ – Nie sadziłem że to prywatna firma
• How long has MB Trading been in business?
MB Trading was founded in 1999 by Ross Ditlove and institutional broker Steve Demarest. MB Trading is headquartered in El Segundo, CA.
• Is MB Trading a public company?
No, MB Trading is a privately held company. Ross Ditlove is the CEO and Steve Demarest is the President of MB Trading.

Jeśli ktoś ma konto real w MB i dostrzega błędy i chciałby skorygować moje informacje to proszę bardzo, będę wdzięczny :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

forPPP
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: forPPP »

Jest to ECN pełną gębą nie ma rekwotów i poślizgów
Rekwotow brak, ale za to jakie sa poslizgi !!! W 90% przypadkow na twoja niekorzysc (ale w pozostalych 10% na twoja - czyli jak na gieldzie). I jaki genialny rodzaj zlecen TTO. Niestety genialny dla brokera. TTO = TP z poslizgiem :)
sieć ECN znajduje nam zawsze najkorzystniejszą dla nas drugą stronę transakcji
Niestety w dokumentacji technicznej dla programistow wyraznie podane jest, ze ten mechanizm nie dziala na rynku Forex :shock:
MB traiding nigdy nie jest drugą stroną transakcji i tym się chlubią. Zarabiają tylko na commision
To zdanie chyba wywnioskowane na podstawie jakiegos opisu. Niestety przy podpisywaniu umowy dokladnie dowiadujesz sie ze sa druga strona transkacji :( Poczytaj pare postow powyzej.
Zgodnie z tym co napisali w zakładce accounts & fees - w podzakładce - Misc fees wychodzi na to że oprócz swapu płacimy roczną opłatę w wysokości od 125$ do 1850$ uzależnioną od stanu konta.
To jest tylko dla kont IRA - czyli chyba takich naszych IKE ;) Normalne konta brak oplat.

Awatar użytkownika
Luke23
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzięki za uwagi forPPP.

Co do poślizgów kierowałem się opiniami użytkowników i demem gdzie na zleceniu market bywają rzadko. Ale masz rację jeśli grasz na realu, to tam faktycznie może być inaczej. I jeszcze jest MBTNavigator > Preferences > Order Entry w prawym dolnym rogu jest suwak MBTX Price vs. Speed Po przesunięciu maksymalnie na spread poślizgi na demie praktycznie nie występują. ale jak pisałem wcześniej real to może być inny świat tego nie wiem

forPPP pisze:sieć ECN znajduje nam zawsze najkorzystniejszą dla nas drugą stronę transakcji

Niestety w dokumentacji technicznej dla programistow wyraznie podane jest, ze ten mechanizm nie dziala na rynku Forex Shocked
Cytat:
MB traiding nigdy nie jest drugą stroną transakcji i tym się chlubią. Zarabiają tylko na commision
To zdanie chyba wywnioskowane na podstawie jakiegos opisu. Niestety przy podpisywaniu umowy dokladnie dowiadujesz sie ze sa druga strona transkacji Sad Poczytaj pare postow powyzej.
Programistą nie jestem tego nie wiem. Ale z tego co czytałem, i mówili inni to ECN powinno być takim analogicznym giełdowym serwerem

Co do tej drugiej strony transakcji to odpowiedzieli mi tak na czacie i masz rację patrzyłem na opisy.
A co do umów to one się chyba ostatnio zmieniają. Z twojego cytatu parę postów powyżej wynika że dopiero w umowie można zapewne poznać parę"ukrytych normalnie" ciekawostek. Tylko czy tyczy się to wszystkich kont. Czy jak zakładałeś konto to na forex było oddzielne? Czy na futures, opcje i forex jest jedno?

Dobrze że z opłatami jest chociaż jasna sprawa i jak piszesz za normalne konta płacić nie trzeba

Awatar użytkownika
Luke23
Stały bywalec
Stały bywalec

Hej zz, dzięki za uznanie :) , niestety mój wolny czas jest ograniczony ale jakbym kiedyś zaglądał i wczytywał się w te strony na pewno podzielę się przemyśleniami.

A póki co dostałem takiego e-maila od niejakiego Justin'a LeBlang z MB - konsultant/naganiacz klientów :D
MetaTrader Live Account Update:

If you have an interest in opening a Live MT4 account with MB Trading, we currently are accepting applications for a short period of time. There are a couple of things that you need to know if you are going to fill out the application while it is open.

* You will have to sign a Beta Testing Agreement before you will be allowed to fund your account and trade. This will be sent to you via email.
* You will need to fund this account within 5 business days of account approval or we will be closing the account until we are out of Beta.

To open your live account for the Navigator or MetaTrader, please visit: Forex Application and select “Open an Individual Account.”
E-mail z przed dwóch dni ale dziś już nie aktywny, tzn. już nie można założyć live MT 4.
Ale co to ma być :?: Są wersje Beta - produktów czy jakichś wynalazków ale żeby podpisywać jakąś wersje Beta umowy :?: Co w niej musiało być? :D

I jeszcze zasilenie konta środkami w 5 dni bo jak nie to zamkną - dziwne

Tak jak napisali umożliwiają założenie konta live MT4 przez krótki okres - dwa dni to było za dużo :) ( wcześniej nie zaglądałem na stronę)

Awatar użytkownika
fxmyride
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: fxmyride »

Witam,
Właśnie sobie porozmawiałem z pracownikiem MBT na chat'cie, z tego co mówił to będą znowu we wtorek i środę oferować Beta Live Accounts:

MBT_Phil from Customer Service is here!
MBT_Phil : Hi, my name is Phil, and I am here to assist you today. How can I help you?
MBT_Phil : are you still with me?
fxmyride : Hi Phil. I have a question about MetaTrader4 ECN Real Account. When will you be accepting Live Accounts?
MBT_Phil : no eta...we just finished accepting a bunch of live beta accounts last night
MBT_Phil : if you are interested in live beta try our online indiv app next tues or wed
fxmyride : ok thank you
fxmyride : that's all i wanted to know
fxmyride: i will get back next week then
fxmyride: Goodbye.
MBT_Phil : great
MBT_Phil : thanks
MBT_Phil : have a good day

zobaczymy, jestem ciekaw jak to dziala :)

forPPP
Stały bywalec
Stały bywalec

fxmyride pisze: zobaczymy, jestem ciekaw jak to dziala :)
Dzialak tak jak w IBFX ;) Bez MT5 nie bedzie dalo sie skladac "normalnie" zlecen. Zablokowane jest jakiekolwies skladanie zlecen przeciwstawnych - nawet oczekujacych.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

forPPP pisze: Niestety w dokumentacji technicznej dla programistow wyraznie podane jest, ze ten mechanizm nie dziala na rynku Forex Shocked
W którym miejscu dokumentacji o tym wspominają ?
Green
Obrazek
Obrazek

forPPP
Stały bywalec
Stały bywalec

green7 pisze:
forPPP pisze: Niestety w dokumentacji technicznej dla programistow wyraznie podane jest, ze ten mechanizm nie dziala na rynku Forex Shocked
W którym miejscu dokumentacji o tym wspominają ?
Pomylilem sie ;) i nie jest to jawnie napisane w dokumentacji, ale wypowiedziala sie na ten temat osoba z supportu SDK. Jest to parametr MBTXPriceVsSpeed w obiekcie MbtPrefs. Link z wypowiedzia kolesia z MBT:
http://finance.groups.yahoo.com/group/m ... ssage/5968

Cycat z powyzszego linka:
Pytanie: 'Will PriceVsSpeed impact market order? Will someone please explain to me the nuts and bolts of what the PriceVsSpeed preference does for forex limit orders? I have always left this setting in the middle. Does it have a different effect on 100K lots and mini and micro lots?'
Odpowiedz: "PvS has no effect on forex orders (totally ignored)."

I jeszcze inna bardzo ciekawa wypowiedz z supportu MBT:
'MbtPrefs.MBTXPriceVsSpeed only applies to Limit orders not market orders."

A wiec parametr ten nie wplywa na jakiekolwie zlecenia Forex, wplywa jedynie na zlecenia oczekujace (nie zlecenia Market) na rynku CFD.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

forPPP pisze:Pomylilem sie Wink i nie jest to jawnie napisane w dokumentacji, ale wypowiedziala sie na ten temat osoba z supportu SDK. Jest to parametr MBTXPriceVsSpeed w obiekcie MbtPrefs. Link z wypowiedzia kolesia z MBT:
http://finance.groups.yahoo.com/group/m ... ssage/5968
No właśnie - bo niczego takiego w docach nie widziałem....

Ale powyższe info jest ważne. Wynika z niego, że nie ma sensu "kombinowanie" w nawigatorze z parametrem dotyczącym sposobu realizacji zleceń (szybkość vs cena).

ODPOWIEDZ