W poszukiwaniu brokera przewałkowałem cały wątek i poczytałem sobie trochę na stronie MB traiding - czas na przemyślenia
- Jest to ECN pełną gębą nie ma rekwotów i poślizgów, sieć ECN znajduje nam zawsze najkorzystniejszą dla nas drugą stronę transakcji. MB traiding nigdy nie jest drugą stroną transakcji i tym się chlubią. Zarabiają tylko na commision
- Spread np. dla EUR/USD waha się w granicach 1 pipsa. Do tego trzeba dodać opłatę commision pobieraną na otwarcie i zamknięcie, która uzależniona jest od kursu Euro w tym przypadku.
Obliczana dla Edka wg wzoru Formula: Deal Size x Deal Rate x 0.00005. Teraz to 0.71$ w jedną stronę. Czyli faktyczny spread przez większość czasu coś około 2.5$ na jednym locie ( w MB 1 lot = 10000 jednostek waluty bazowej)
- Siedziba USA, za przelew płacimy coś około 30 -40$ - normalka
- Brak możliwości hedgingu na tej samej parze
- Duży minus brak polskiego suportu. Taki Gain Capital Group (forex.com; broker MM) z siezdibą w NY, ma polskiego konsultanta z którym można wszystko załatwić
- Zanim ktoś zacznie narzekać na zlecenia to niech się zapozna z Nawigatorem i zrozumie dobrze istotę różnych rodzajów zleceń.
Kwestia opłat w MB Traiding
Zgodnie z tym co napisali w zakładce accounts & fees - w podzakładce - Misc fees wychodzi na to że oprócz swapu płacimy roczną opłatę w wysokości od 125$ do 1850$ uzależnioną od stanu konta.
Np. dla rachunku do 20000$ jest to minimum 125$ do 170$. Stawka podana to 0.0085 czyli 0.85% od całej kwoty. Tylko nie wiem czy naliczają na początku roku czy kiedy indziej, bo przecież depozyt się cały czas zmienia. A jak jest zero to chyba zamykają konto. Dla sprecyzowania trzeba znać perfekcyjnie angielski lub tłumaczyć każde słówko – jak ktoś to zrobi to niech napisze jak to jest w szczegółach.
Co do MT4 to czy sieć ECN i MT4 się nie wykluczają?. Przecież żeby mieć podgląd pod level II potrzebne by były zmiany w MT4 a to chyba nierealne.
Jeśli wprowadzili MT4 tylko dla demo to brawo dla nich. Teraz klienci nie musza szukać aplikacji i wykresów. Notowania w Nawigatorze są takie same jak w MT4, a to bardzo ułatwia sprawę.
Natomiast jeśli, jak ktoś pisał powyżej konto w MT4 miałoby być zupełnie różne a MB Traiding miał by stać się dla kont w MT4 brokerem MM, to należało by się zastanowić nad sensem ich działań. Bo skoro chcą zmian to by oznaczało że zysk z ECN nie jest wystarczający i zaczynają kombinować.
Jeszcze taka ciekawostka siedziba MB traiding – Maja ją na jakimś zadupiu – nawet Street Viev nie jest dostępny. Jeśli wierzyć google (a są do tego podstawy) to nie jest to okolica wieżowców ala Wall Street. Załącznik na dole
Co do gogle map i poprawności to dodam tylko że jak sprawdzałem adres wujka który mieszka około 60-100 km od Nowego Yorku to przy działającym Street Viev wyrzuciło mnie 6 domów bliżej i wiedząc poprawnie który to dom mogłem prawie zajrzeć w okna. Jakość zdjęć i mapy niesamowita i aktualizowana podobno co najmniej raz do roku
Podsumowując za nim założę konto sprawdzę ofertę innych, ale przy omawianych ostatnio na forum tematach bezpieczeństwa środków wolał bym brokera w UE.
Mówię od razu że nie mam absolutnie nic do zarzucenia MB traiding ale w tym wątku pojawiały się posty że nie chętnie udostępniają sprawozdania i dane finansowe
I ciekawostka z ich FAQ – Nie sadziłem że to prywatna firma
• How long has MB Trading been in business?
MB Trading was founded in 1999 by Ross Ditlove and institutional broker Steve Demarest. MB Trading is headquartered in El Segundo, CA.
• Is MB Trading a public company?
No, MB Trading is a privately held company. Ross Ditlove is the CEO and Steve Demarest is the President of MB Trading.
Jeśli ktoś ma konto real w MB i dostrzega błędy i chciałby skorygować moje informacje to proszę bardzo, będę wdzięczny

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.