Harmonic Trading

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
tomaz_z
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomaz_z »

To podobnie jak mi i Nievinnemu jak popatrzysz na poprzednie posty to będziesz miał coś podobnego.
Pozdro
Tylko biedronka niema ogonka.

Andreas.von.Shick
Stały bywalec
Stały bywalec

całe życie edka

Nieprzeczytany post autor: Andreas.von.Shick »

RMI i Momentum wskazuje, że jesteśmy jeszcze w trendzie spadkowym. Dywergencja na wskaźnikach też mówi, że należy spodziewadź się odwrócenia trendu (czy wskaźników wogóle można używać w tak długim okresie?). Ale jak znam życie, to przyszłość zaskoczy i tych którzy stawiali na wzrosty jak i tych którzy stawiali na spadki. :roll:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Od kiedy w Gartley-u AB = 0,564 XA? Musi być spełniona zależność AB = 0,618 XA inaczej to nie jest Gartley tylko nie wiadomo co. O czym wyjaśniałem już na blogu.
Trade what you see, NOT what you hear or think

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

Nievinny chyba stosunkowo rzadko zdazaja sie idealne formacje wiec jakies male ustepstwa chyba wchodza w gre.
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

Awatar użytkownika
tomaz_z
Stały bywalec
Stały bywalec

Hmm wg Danielewicza zdarzają się formacje podobne do Gartley'a choć nie do końca spełniające wszystkie zależności. W tym wypadku jest to bardzo synchroniczna formacja(o czym pisze Nievinny na swoim blogu) do tego wiele zniesień zewnętrznych grupuje się w tym miejscu co świadczy o tym, że będzie to dość ważny punkt opór bądź wsparcie.
Nie koniecznie musi dojść do odwrócenia trendu może być wręcz odwrotnie i po przebiciu tego punktu, może pójść w górę co będzie świadczyć o sile byków. Nic zostaje tylko czekać i obserwować. A decyzje podejmować po sytuacji. Nie ma co prorokować :) :) :)
Andreas.von.Shick moim zdaniem dywergencja już się spełniła. Mieliśmy korektę i co widać na Twoim rysunku ale to jest tylko moje zdanie :)
Pozdro

Andreas.von.Shick
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Andreas.von.Shick »

tomaz_z pisze:Andreas.von.Shick moim zdaniem dywergencja już się spełniła. Mieliśmy korektę i co widać na Twoim rysunku ale to jest tylko moje zdanie :)
Pozdro
Nie wydaje mi się, żeby się wypełniło znamię dywergencji. Na wskaźnikach obejmuje ona okres odpowiednio 3 i 6 lat, więc przynajmniej w połowie tego okresu należy spodziewać się odwrócenia trendu po poprzedzającej zmyłce. RSI/RMI poprzednio również były mocno nasycone od góry co oznacza, że rynek woli byc jeszcze na górze wskaźnika niż na dole. Owszem, zdecydowanie szybciej niż rok temu się nasyci, ale imho to jeszcze nie pora na spadki.

I piszę to ja, który miesiąc temu postawił półtora lota shorta na 1.38. Dziś już wiem, że to był błąd co trzeba było przyklepać kwadratem i na chwilę przyblokować stratę.

SP500 wystrzelił w piątek przebijając flagę konsolidacyjną i to jest dla mnia\e znak, że jeszcze trochę edek pójdzie w górę (na ile nie wiem), a dopiero jak giełdowe rekiny zaczną uciekać to pójdzie wszystko na dół. Reguła jest prosta - jak szybko idzie w dół, to potem powoli się wspina, a jak szybko idzie w górę, to potem powoli schodzi. Teraz chyba szybko dojdziemy do jakiegoś oporu od którego się odbijemy i powolutku będziemy schodzić. Można to wytłumaczyć sobie tym, że gospodarka USA prędzej czy później zacznie zdrowieć i dolar będzie się umacniał. Zapomniałbym na najbliższe 10 lat o silnym euro, bo po pierwsze mamy w europie swoje problemy, a po drugie USA to naprawdę potęga - kto tam był to wie.

Khornes
Stały bywalec
Stały bywalec

Gartley?

Nieprzeczytany post autor: Khornes »

Od niedawna staram się wyszukiwać formacje harmoniczne także proszę o wyrozumiałość ;) Właśnie odszukałem na edku potencjalnego troszkę ułomnego gartleya. Ułomność polega na tym, że CD=1.13AB a nie 1.27. Co wy na to ??:)

Awatar użytkownika
tomaz_z
Stały bywalec
Stały bywalec

Ja bym się nie spieszył bo jeszcze może dojść do 78.6 XA też akurat tą formacje obserwuje.

Khornes
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Khornes »

Tak jak wrzuciłeś wychodzi bardzo ładnie i warunki są spełnione. Zobaczymy czy na rynku będzie taka reakcja jakiej oczekujemy. :)

Awatar użytkownika
tomaz_z
Stały bywalec
Stały bywalec

Troszkę dziwi mnie miejsce występowania zniesienia 78.6 XA u Ciebie na rysunku. Jest ono nad 1.13 a powinno być pod ??
Tylko biedronka niema ogonka.

ODPOWIEDZ