Forex Church

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w Forex?

TAK
219
76%
NIE
68
24%

Liczba głosów: 287

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: OzoEze »

Dotacja (subwencja) to kasa jaka wyplywa z budzetu panstwa (lub budzetow wladz lokalnych).

Art. 10 ust. 2 zdanie 1 to zakaz wykladania publicznej kasy na koscioly.
Art. 10 ust. 2 zdanie 2 to mozliwosc wykladania publicznej kasy na koscioly.

Zwolnienie z podatkow, o ktorym mowa w art. 13 nie moze byc rozumiane jako dotacja(subwencja) – to dwie rozne sprawy.

O ile przepis art. 10 ust. 2 zdanie 1 dotyczy wszystkich kosciolow, to przepis art. 10 ust. 2 zdanie 2 dotyczy tylko wybranych... (np. konkordat)

Daje do myslenia natomiast przepis art. 10 ust. 1:
„Rzeczpospolita Polska jest państwem świeckim, neutralnym w sprawach religii i przekonań.” – ale to taki maly off
MrYogi pisze:To chyba wyklucza powstanie nowego kościoła, na zasadach jak Kościół katolicki ( zwolnienie z podatku itp )
... jezeli Tobie nie miesci sie w glowie, ze moga funkcjonowac inne koscioly na jednakowych zasadach co kosciol dominujacy w Polsce... to sprawa jest trudniejsza niz myslalem...

Konkordat sprawil, ze administracja dominujacego w polsce kosciola stala sie formalnie administracja panstwowa (np. art. 10 konkordatu)

W art. 9 ust.1 konkordatu Polska zobowiazala sie ustanowic dni wolne w swieta katolickie, a nadto w ust. 2 pozostawiono mozliwosc rozszerzenia katalogu dni wolnych od pracy.

Ciekawe czy z Forex Church RP podpisze konkordat???

Jak ktos chce to polecam lekture konkordatu: Dz. U. z 1998 r. Nr 51, poz. 318
green7 pisze:OzoEze obawiam się, że znowu zaczynasz interpretować prawo pod siebie. A moim zdaniem wychodzi Ci to kiepsko oj kiepsko
Interpretuje w trosce o interesy wszystkich wyznawcow... a tyle interpretacji ile osob ich dokonujacych...

green7 pisze:Nie znaczy to jednak, że jeśli wyznawcy nowego kościoła też będą mogli nauczać religii w szkołach i jeszcze brać za to kasę
juz olac te kase.. ale skoro Forex Church bylby kosciolem legalnym i kazdy moglby w wierze w Pieniadz wychowywac swoje dzieci, to dlaczego odpuscic katechezy?? Forex Church jako lekcja religii w panstwowej szkole? Ale to by prowadzilo do walki z kosciolem dominujacym. Nie wiem, czy na wschodzie Polski dzieci maja w szkolach religie prawoslawna, nie slyszalem tez o lekcjach religii jakiejkolwiek odmiany protestanckiej, nie wspominajac juz o buddyzmie, islamie czy judaizmie.... Szanse na Forex Church w szkole panstwowej raczej niewielkie...

green7 pisze:To stary przepis - była nowelizacja mówiąca co wolno a co nie. Bo wcześniej wolno było sprowadzić np. autko na cele kultu. Nie ma już tak dobrze, teraz samochody i wyroby akcyzowe nie podlegają zwolnieniu.
Cytuje ujednolicony tekst ustawy - obowiazujacy. Jezeli sa ograniczenia, o ktorych mowisz, wynikaja zapewne z innych ustaw.
green7 pisze:Aby sobie coś odliczyć musiałbyś być kościelną osobą prawną.
I wlasnie na tym opiera sie cale zalozenie:
tworzymy organizacje koscielna zlozona z zaleznych od siebie, ale autonomicznych na potrzeby uzyskania osobowosci prawnej, jednostek ogranizacyjnych.
Dokonujemy podzialu administracyjnego, tworzymy parafie, diecezje itd.
np.
MrYogi dziala jako osoba prawna „Forex Church w parafii MrYogi’ego”
green7 ma do dyspozycji osobe prawna „Forex Church w parafii green7”
Jako ksiadz wybierasz ksiege przychodow i rozchodow, bo wykonujesz posluge bezplatnie (czyli zero przychodu, wiec ryczalt sie nie oplaca), a zywi, broni i leczy Cie osoba prawna, ktorej finanse sa niejawne.
Nie wiem jak jest z ZUSem od duchownych, ale chyba na zasadzie dobrowolnosci.

green7 pisze:podatek od nieruchomości: tu wyłączenie obejmuje jedynie kościoły oraz ewentualnie zabytki. Ale już np. niezabytkowa plebania podlega podatkowi.
W takim razie nie buduje plebanii tylko wstawiam lozko, TV, lodowke i kompa do kosciola.
green7 pisze:Ale nawet gdyby udało się zarejestrować taki podmiot to nic z tego bo wtedy będziesz płacił normalne podatki, co najwyżej będziesz część (udokumentowaną) odliczyć na cele związane np. z remontem kościoła itd. Tu masz przykład jak ktoś próbował to objeść i co na to US:
Rozne USy zajmuja niejednokrotnie sprzeczne stanowiska. Wykazalem to juz w temacie o podatkach. Ten przyklad dotyczy podatnika podatku dochodowego, ktory usiluje ominac podatki. My bedziemy kosciolem i podlegac bedziemy pod art. 13.
MrYogi pisze:green7 znowu studzisz emocję i ściągasz nas na ziemię
ktos musi... rownowaga musi byc :)

MrYogi pisze:a tak chciałem zostać księdzem
mozesz jeszcze zostac – gwarantuje nam to ustawa i statut Forex Church (zapis w statucie, ze kazdy wierny moze byc duchownym)
No jeżeli z kościołem nie wyjdzie to może ktoś zaznajomiłby nas z prawnym i podatkowym funkcjonowaniem prywatnego funduszu inwestycyjnego. O ile pamiętam to rodzina Dudów, tych od zakładów mięsnych taki posiada, bo podobno jest to korzystniejsze niż indywidualne inwestowanie.
proponuje jednak koncentrowac sie na budowie kosciola – to dobry biznes...

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

OzoEze pisze:... jezeli Tobie nie miesci sie w glowie, ze moga funkcjonowac inne koscioly na jednakowych zasadach co kosciol dominujacy w Polsce... to sprawa jest trudniejsza niz myslalem..
musimy wierzyć :wink:
OzoEze pisze:Forex Church jako lekcja religii w panstwowej szkole?
Czyli konfrontacja z Antydebilizmem.
OzoEze pisze:Szanse na Forex Church w szkole panstwowej raczej niewielkie...
To rodzice muszą decydować czy ich dzieci mają znać obsługa IB + nakładke Buttona wraz z Metastockiem :mrgreen:
* w przedszkolach Metatradera.
OzoEze pisze:Ciekawe czy z Forex Church RP podpisze konkordat???
Zaangażujemy $ € Y Ł ..
:mrgreen:
Jezeli zlozymy wniosek, ktory spelniac bedzie wymogi formalne – to organ rejestrowy musi zarejestrowac nowy kosciol Forex Church. Ustawa nie upowaznia organu rejestrowego do kwestionowania zalozen religijnych, liturgii itd. Projekt realny – sa tylko bariery psychiczne – „to sie w glowie nie miesci”....
Ale mnie rozbawiłeś :lol: :lol: :lol: :lol:
OzoEze pisze:Nie wiem jak jest z ZUSem od duchownych, ale chyba na zasadzie dobrowolnosci.
Zahedżować :twisted:

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

reptile pisze:Trzeba sie odstresowywac
to moze podchodzic pod liturgie
reptile pisze:i przy okazji poznawac tajniki prawa kanonicznego.
tak, aby opracowac nasze wlasne prawo koscielne
reptile pisze:w przedszkolach Metatradera
nie wiem jak inni, ale ja osobiscie bardzo chcialbym byc takim dzieciakiem...

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

http://deser.pl/deser/1,83453,5475956,P ... nosci.html

Jak znajdziecie tego typu txty to tu dajcie linki.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

reptile pisze:Nie wyobrażam sobie opodatkować cudów
a otwarty katalog zrodel przychodow art.20 uopdof? Jezeli w wyniku cudu zarobisz - podatek musisz placic!

Awatar użytkownika
robertw7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: robertw7 »

Nie pamiętam szczegółow, ale budżet, w przypadku KK, dopłaca księżom na ubezpieczenie społeczne. Dokłada się do składek z naszej kasy, mówiąc krótko. Czy prawo kanoniczne Forex Church RP będzie określać procedurę uzyskania nominacji na biskupa? Przyznam, że interesuje mnie ta posada.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

MrYogi pisze:Jak znajdziecie tego typu txty to tu dajcie linki.
Swiątynia rozpusty? :lol:
OzoEze pisze: nie wiem jak inni, ale ja osobiscie bardzo chcialbym byc takim dzieciakiem...
Nowoczesne bierki

Jest jeszcze jedna sprawa:
*wierni
praktykujacy (real)
niepraktykujący (demo)

Ciągle te podatki :lol:

Jest jeszcze problem przynależności do kilku kościołów. :roll:

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

OzoEze pisze:I wlasnie na tym opiera sie cale zalozenie:
tworzymy organizacje koscielna zlozona z zaleznych od siebie, ale autonomicznych na potrzeby uzyskania osobowosci prawnej, jednostek ogranizacyjnych.
Dokonujemy podzialu administracyjnego, tworzymy parafie, diecezje itd.
np.
MrYogi dziala jako osoba prawna „Forex Church w parafii MrYogi’ego”
green7 ma do dyspozycji osobe prawna „Forex Church w parafii green7”

Ależ proroku. Księgowość nas zeżre! Osoba prawna musi prowadzić pełną księgowość. Musiała by to być przykładowo sp. z.o.o.
Czyli przykładowo Yogi musiałby inwestować jako sp. z.o.o.
No i odliczyć wtedy mógłby tylko to co przekazał na odpowiednie cele (nie mam na myśli celi więziennych :) ) Dużo papierków i trzeba rozliczać się z każdej złotówki .... o EUR nie wspominając.

No i z tymi celami też jest kłopot. Znany jest mi przypadek darowizn wpłacanych do pewnej organizacji kościelnej (KK). Następnie były wypłacane i przekazywane darczyńcom. W ten oto sposób próbowali oni sprytnie zaniżyć swoje podatki. Teoretycznie bardzo bezpieczna metoda prawda ? Jednak goście siedzą a sprawa ciągnie się już ze 2 lata.

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

robertw7 pisze:Czy prawo kanoniczne Forex Church RP będzie określać procedurę uzyskania nominacji na biskupa? Przyznam, że interesuje mnie ta posada.
Stworzymy taka strukture, ze dla kazdego bedzie dobry stolek...
reptile pisze:Swiątynia rozpusty?
mozemy otworzyc dwa koscioly jednoczesnie...
... wiara w Rozpuste towarzyszy ludzkosci rownie dlugo co wiara w Pieniadz...

reptile pisze:Jest jeszcze problem przynależności do kilku kościołów.
byla juz propozycja zapisu w statucie, ze Forex Church nie zabrania wyznawcom Pieniadza wiary w inne bostwa...

green7 pisze:Ależ proroku
chyba Proroku przez duze P !!!! :)
green7 pisze:Księgowość nas zeżre! Osoba prawna musi prowadzić pełną księgowość.
Art. 13 ust. 2
„Osoby prawne kościołów i innych związków wyznaniowych są zwolnione od
opodatkowania z tytułu przychodów ze swojej działalności niegospodarczej. W
tym zakresie osoby te nie mają obowiązku prowadzenia dokumentacji
wymaganej przez przepisy podatkowe.

przeciez nasza dzialalnosc prowadzona bylaby wylacznie „w tym zakresie”...
green7 pisze:Jednak goście siedzą a sprawa ciągnie się już ze 2 lata.
ktos wspominal o meczennikach...
... nie wykluczam, ze konkurencja sprawi, ze pojawia sie meczennicy wsrod wyznawcow Forex Church...

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

OzoEze pisze:green7 napisał:
Ależ proroku

chyba Proroku przez duze P !!!! Smile
Ależ oczywiście Proroku. Przepraszam za uchybienie :)

OzoEze pisze: ktos wspominal o meczennikach...
... nie wykluczam, ze konkurencja sprawi, ze pojawia sie meczennicy wsrod wyznawcow Forex Church...
A wiesz, to by na pewno im spasowało:) Tak sobie myślę .... jeden z tych co siedzi był senatorem. A gdyby tak połączyć wiarę w Fx Church (w skrócie FxCh jakiś Swajcarski broker nam skrót chce ukraść !) z założeniem partii politycznej ?
Gdybyśmy zdobyli parę mandacików skapłoby parę groszy z budżeciku :)

ODPOWIEDZ