Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: OzoEze »

Podatki, paranoje - ja pier.......e!!!!!! – odcinek 3

W dzisiejszym odcinku niedoszly trader bedzie placil podatek, mimo ze umoczyl na foreksie!!! (na serio - to nie zart)

O co chodzi z tym magazynem...
Pamietamy historie z dziewczynami z agencji – burdel mama chciala okreslic wartosc zgromadzonych w magazynie kondonkow. Ona chciala wycenic kondonki, my chcemy wycenic dolarki...

Dzis zbadamy jak dokonac wyceny srodkow zgromadzonych u brokera w sytuacji ich calkowitej wyplaty. Aby zobrazowac o co chodzi maly przyklad:

Przyklad A
Zawarlismy 2 transakcje:

Kod: Zaznacz cały

transakcja 1: +100 USD (zarobilismy 100 USD)
transakcja 2: - 60 USD (stracilismy  50 USD)
wynik w USD: 40 USD

ktore dla potrzeb podatkowych przeliczylismy na PLN

transakcja 1: +100 USD x 3,50 PLN = + 350 PLN
transakcja 2: - 60 USD x 3,00 PLN = - 180 PLN
wynik w PLN: 170 PLN

Jezeli 40 USD = 170 PLN, oznacza to, ze 1 USD = 4,25 PLN

Po miesiacu zdecydowalismy sie wyplacic zarobione 40 USD, gdy kurs wynosi 4,50 PLN za 1 USD, czyli:
  • sprzedajemy zarobione dolary: 40 USD x 4,50 PLN = 180 PLN
  • ktore kupilismy po kursie 4,25: 40 USD x 4,25 PLN = 170 PLN
Okazuje sie, ze zarobilismy 10 PLN na roznicy kursowej.

Jak wypelnic PITa dla danych z przykladu A?
PIT-38

przychod:  350 PLN
koszty:    180 PLN
dochod:    170 PLN
strata:      0 PLN
PIT-37

przychod:  180 PLN
koszty:    170 PLN
dochod:     10 PLN
strata:      0 PLN
No to teraz komplikujemy,wiec troche wiekszy przyklad:

Przyklad B
Obroty na koncie u brokera wygladaly nastepujaco:

saldo poczatkowe:     0  USD
wplata depozytu:  +1000  USD
transakcja 1:     -  10  USD
transakcja 2:     -  20  USD
transakcja 3:     +  15  USD
transakcja 4:     +   5  USD
saldo koncowe:    + 990  USD
Obroty przeliczone na PLN dla potrzeb podatkowych:

saldo poczatkowe:     0  USD            =      0,00 PLN
wplata depozytu:  +1000  USD x 3,50 PLN = + 3500,00 PLN
transakcja 1:     -  10  USD x 4,00 PLN = -   40,00 PLN
transakcja 2:     -  20  USD x 3,00 PLN = -   60,00 PLN
transakcja 3:     +  15  USD x 3,75 PLN = +   56,25 PLN
transakcja 4:     +   5  USD x 4,25 PLN = +   21,25 PLN
saldo koncowe:    + 990  USD            = + 3477,50 PLN
Skoro 990 USD = 3477,50 PLN, to 1 USD = 3,5126 PLN

Trader stwierdzil, ze jest za cienki i zdecydowal sie wyplacic ocalala kwote 990 USD. W dniu wyplaty kurs wynosi 4,50 PLN za 1 USD.
  • trader sprzedaje ocalala kase: 990 USD x 4,50 PLN = 4455,00 PLN
  • ktora kupil za: 990 USD x 3,5126 PLN = 3477,47 PLN
Okazuje sie, ze trader zarobil 4455,00 – 3477,47 = 977,52 PLN

Jak zatem wygladaja PITy tradera:
PIT-38

przychod:  77,50 PLN
koszty:   100,00 PLN
dochod:     0,00 PLN
strata:    22,50 PLN
PIT-37

przychod:  4455,00 PLN
koszty:    3477,50 PLN
dochod:     977,50 PLN
starta:       0,00 PLN
Dochodow/strat z tych zrodel nie mozna laczyc.
Trader mimo, ze stracil 10 USD (czyli 22,50 PLN) to zaplaci podatek od 977,50 PLN (od dodatnich roznic kursowych)

W kolejnych odcinkach jeszcze bardziej skomplikujemy zabawe...

lektura dla tych, ktorych powyzsze dostatecznie nie wkur.......

spekul
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: spekul »

OZO.... przestań pierdolić......to co piszesz to jest rachunkowość firmowa tylko firmy muszą sie rozliczać z różnic kursowych ,nie dotyczy to osób indywidualnych .Osoby indywidualne ponoszą ryzyko kursowe.
Zajmij dobrą pozycję.

Awatar użytkownika
Eurodolar
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Eurodolar »

Brawo OzoEze
Popieram Cię we wszystkim co robisz, bo jesteś pierwszą osobą, która tak profesjonalnie i kompleksowo wzięła się za ten temat.
Tylko tak dalej.
Ja sam jestem bardzo ciekaw jak to naprawdę z tymi podatkami z forexu jest.
Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za dojście do ostatecznej prawdy w tym temacie. :idea:
EUR/USD vs DJIA

Syfiarz
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Syfiarz »

Mam 2 głupie pytania.

1.Czy opodatkowaniu podlega tylko ta kasa, którą zdecydujemy się wypłacić ?

2.Czy rozliczać podatkowo trzeba się co miesiąc czy co rok?

Awatar użytkownika
faflik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: faflik »

OzoEze pisze:PIT-37
Kod:
przychod: 4455,00 PLN
koszty: 3477,50 PLN
dochod: 977,50 PLN
starta: 0,00 PLN

Dochodow/strat z tych zrodel nie mozna laczyc.
Trader mimo, ze stracil 10 USD (czyli 22,50 PLN) to zaplaci podatek od 977,50 PLN (od dodatnich roznic kursowych)
Jaki pit 37? Co ty pieprzysz? Nie rób ludziom wody z mózgu. Czy Ty chociaż raz rozliczałeś się z forexu? Czy tylko wymyślasz takie bzdury na poczekaniu. Od kiedy z pit38 cokolwiek wpisujesz do pit37

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: OzoEze »

Widze lekkie poruszenie... emocje... ogolne wkur.......e... i wcale sie nie dziwie....

...przypomne...

oznacza to, ze w przypadku foreksu mamy do czynienia z dwoma zrodlami przychodow:
1. z kapitalow pienieznych (PIT-38 )
2. z innych zrodel (PIT-37 ) – z roznic kursowych

Na strone 76 kolega Lok zwrocil uwage na pomijana do tej pory sprawe roznic kursowych. Z powodu umocnienia sie (edit: i gwaltownego oslabienia) zlotego powstal problem: urzednicy skarbowi twierdza zgodnym chorem, ze dodatnie roznice kursowe sa opodatkowane. Jako podstawe prawna podaja art.20.

Nie jest moim celem wykladanie prawoznawstwa. Jednak musze w tym miejscu zaznaczyc, ze w przypadku prawa podatkowego i karnego mamy do czynienia z prymatem wykladni jezykowej. Oznacza to, ze wykladnia jezykowa brana jest pod uwage jako pierwsza i dopiro jak nie zda egzaminu, mozna probowac dokonywac wykladni pozajezykowej. Wykladnia jezykowa to proces ustalania tresci norm prawnych na podstawie mozliwego sensu slow. Z wykladni jezykowej przepisu art. 20 wynika otwarty katalog zrodel przychodu, czyli do innych przychodow nalezy zaliczyc m.in. czary i roznice kursowe.

Obecnie moim celem jest opracowanie kolejnego wniosku o interpretacje. Bede staral sie wykazac, ze dodatnie roznice kursowe nie podlegaja opodatkowaniu. Jednakze ze wzgledu na wykladnie jezykowa art. 20 obawiam sie, ze organ skarbowy bedzie innego zdania.
spekul pisze: to co piszesz to jest rachunkowość firmowa tylko firmy muszą sie rozliczać z różnic kursowych ,nie dotyczy to osób indywidualnych .Osoby indywidualne ponoszą ryzyko kursowe.
Tak, to co pisze wynika z przepisow ustawy o rachunkowosci, do ktorej nie musimy sie stosowac. Jednak aby prawidlowo wywiazywac sie ze zobowiazan podatkowych wynikajacych z art. 20 niezbedne staje sie skorzystanie z profesjonalnych technik rachunkowych.
Eurodolar pisze:Brawo OzoEze
Popieram Cię we wszystkim co robisz, bo jesteś pierwszą osobą, która tak profesjonalnie i kompleksowo wzięła się za ten temat.
Tylko tak dalej.
Ja sam jestem bardzo ciekaw jak to naprawdę z tymi podatkami z forexu jest.
Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za dojście do ostatecznej prawdy w tym temacie. :idea:
Dzieki, to mile, ale uwazaj, bo w czasach skrajnej ignorancji i daleko idacej beztroski Twoj komentarz moze wywolywac powszechne obawy o stan Twojego umyslu...
Syfiarz pisze:Mam 2 głupie pytania.
1.Czy opodatkowaniu podlega tylko ta kasa, którą zdecydujemy się wypłacić ?

2.Czy rozliczać podatkowo trzeba się co miesiąc czy co rok?
Jak ktos madry powiedzial: „nie ma glupich pytan, sa tylko glupcy, ktorzy pytan nie zadaja...”

Ad. 1
Jezeli masz na mysli przychody z innych zrodel na podstawie art. 20 (dodatnie roznice kursowe) to opodatkowaniu podlegaja jedynie fizycznie zrealizowane kwoty roznic kursowych, czyli liczone jedynie od kwot wyplaconych z konta prowadzonego przez brokera, ale dopiero w momencie ich zamiany na PLN

Ad. 2
Nie wiem, bo nigdy nie placilem jeszcze podatkow od roznic kursowych... ale sie dowiem
faflik pisze: Jaki pit 37? Co ty pieprzysz? Nie rób ludziom wody z mózgu. Czy Ty chociaż raz rozliczałeś się z forexu? Czy tylko wymyślasz takie bzdury na poczekaniu. Od kiedy z pit38 cokolwiek wpisujesz do pit37
Zauwaz, ze mamy do czynienia z przychodami z dwoch roznych zrodel:
2. z innych zrodel (PIT-37) – roznice kursowe

Nie uprawiam propagandy propodatkowej z ramienia skarbowki. Staram sie nie robic nikomu „wody z mozgu”. Jedyne do czego daze, to obiektywne przedstawienie problemu, zapoznanie sie z Waszymi uwagami i spostrzezeniami, oraz sporzadzenie wniosku o interpretacje w tej sprawie. Jezeli otrzymam odpowiedz, ze na podstawie art. 20 mam placic podatek od roznic kursowych, to bede go placil i na tym zakoncze. Moglbym walczyc jeszcze z nasza Najjasniejsza, ale nie mam na to ochoty. Pozostawiam robienie porzadku innym. Sam chce tylko wiedziec na czym stoje.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2009, 23:23 przez OzoEze, łącznie zmieniany 1 raz.

Babolka
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Babolka »

Oczywiście wnikać zawsze trzeba ale czy faktycznie jest co roztrząsać na części pierwsze???
Ja rozliczam się nie po raz pierwszy i choć nie jestem ekspertem to stwierdzenie
cyt:
" Zauwaz, ze mamy do czynienia z przychodami z dwoch roznych zrodel:
2. z innych zrodel (PIT-37) – roznice kursowe "
... mocno zawężone i naciągane.
Jeżeli komuś się chce to do wszystkiego można dorabiać ideologie. Nie chcę się czepiać tylko chcę, żebyście zwrócili uwagę na fakt, żewszystko jest czrno na białym:
AD.1 Pod pojęciem kapitał pieniężny (PIT-38 ) jest
z odpłatnego zbycia:
-papierów wartościowych
-pożyczonych papierów wartościowych (sprzedaż krotka)
-pochodna instrumentów finansowych oraz realizacja praw z nich wynikających,
-udzial w spółkach os.prawna
-udzialy akcji itp.
AD.2 W pit-37 są tylko napisane inne źródła bez dopisku różnice kursowe dla ścisłości.

Jeżeli macie konto i zajmujecie się handlem kontraktami na różnicę (CFD) na waluty, surowce i indeksy to te różnice kursowe nazywane są pochodnymi instrumentów finansowych tzw. OTC. Jeżeli jest to Dom Maklerski w Polsce to wystawia PIT-8C dla was i dla skarbówki i do tego służył i nadal nie zmieniło się w tej kwestii TYLKO PIT-38!!!

Awatar użytkownika
NMike
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: NMike »

Jaki jest margines czasowy, w którym mozemy odliczyć strate, ile lat ; )?

Kiedys sie tym interesowalem, ale nie jestem w tej chwili na bieżąco :wink:

Awatar użytkownika
prawdziwe_fufu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: prawdziwe_fufu »

5 lat można odliczyć strate nie więcej niż 50% w jednym roku.

Awatar użytkownika
elamika
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: elamika »

Rozliczal sie ktos korzystajac z arkusza Godota? bo z moich obserwacji wynika ze arkusz bierze kurs nie z dnia zamkniecia zlecenia, tylko z dnia otwarcia (w przypadku zyskownych transakcji). Sprawdzal ktos to dokladnie?

ODPOWIEDZ