DayTrading: Środa 28.01.2026

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.
Awatar użytkownika
setka
Maniak
Maniak

Re: DayTrading: Środa 28.01.2026

Nieprzeczytany post autor: setka »

nikt sie tego nie spodziewał...........
świat finansow wyraźnie spada z fiatów
złoto pewnie ze nie bedzie od razu dycha ale tak za rok czy 2 to chyba nie ma wątpliwosci.
trzymanie oszczednosci w dularach czy innym scieku skonczy sie wiadomo jak. obrot tymi smieciami jest trudny i w rezultacie nie pokryje nawet relanej inflacji.............. nawet jak teraz kupisz złoto i stracisz chwilowo to za rok czy dwa bedziesz juz do przodu, nie ma innej opcji......

dular nie umrze od razu jeszcze moze miesc swoje konwulsje........... sprzedac zloto odkupic dulara tymczasowo, myslelm o tym ale strach zostac potem z makulatura jak sie ma w reku metal........................... po fedzie bedzie jasne o co im chodzi........................ jest pewna szansa ze te gnojki znowu obniza stopy............. w kazdym razie dular nie przyniosl mi nigdy zadowolenia takiego jak złoto. Rok czasu prawie 100% zysku.

baxik
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: baxik »

ZŁOTOP
MOJ ZASIEG
6K TO JUZ BEDZIE 7CUD SWIATA :!: :!: :!:
KROL BYL JEST I DALEJ BEDZIE TYLKO JEDEN TO KWESTIA CZASU :568: :568: tak uwazam
moze w tym roku juz pokaze pazury
chyba po wakacjach pisalem o 3,5 miimum
ale na razie to rynek wyjebal z hukiem wiec chyba mAŁO I TYLE O DOLCU :!: :!: :!:
Nizej to juz cel 3,30-3,35 niestety dlatergo mi az tak nisko nie paSI :568: :568: :568:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2026, 18:00 przez baxik, łącznie zmieniany 1 raz.
podaję tylko projekcje i tylko to co chcę kiedy i jak chcę
jesli nie odpowiadam tzn nie chcę odpisać ani się tłumaczyć

Awatar użytkownika
setka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: setka »

czeka nas jeszcze, obstawiam w marcu, porzadna zwała na akcjach (bez odbicia jak to było teraz) i przesuniecie kapitału dalej do metali i surowcó w tym szczególnie ROPY, ktora w odniesieniu do wycen akcji jest bardzo tania. Obligacje to juz nikt na to nawet nie patrzy tam bedzie szedł bezustanny dodruk i niszczył walute i dług beda spłacali ci na samym dole co licza ledwo do 50ciu.

korekta na złocie bedzie szybka i głeboka zeby zstracic plankto z zalewarowych pozycji i tu sie pojawia szansa na tych z dularami co by przegrupować swój portfel. radze nie przespać bo 2 szansy może nie być. no i nikt w tym wszystki nie mowi juz o zadnej wojnie........... (?)
Ostatnio zmieniony 28 sty 2026, 18:04 przez setka, łącznie zmieniany 1 raz.

siux
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: siux »

Nie podniecajcie się tak tym zjazdem dolara, o to właśnie chodzi pomarańczowemu. Dolar ma być tańszy aby opłacało się cokolwiek w stanach produkować. Teraz większość importują.
Nie wiem jaki kurs na edku by im pasował, ale podejrzewam że nawet przy 1,6 by zbytnio nie płakali. USA jeżeli sami się od środka nie rozwalą to są nie do ruszenia, to nadal potężna gospodarka i wszystko mogą mieć " od siebie". Trampek wiadomo jak działa i co odstawia, ale taki gość jest potrzebny zwykłym ludziskom, bo od kilkunastu lat politycy "zachodni" to jacyś nieporadni idioci/krętacze/sprzedawczyki...

ps. śledźcie teraz " iran+flota amerykańska " ,z doniesień wychodzi ,że niebawem będzie tam trzy grupy lotniskowców, a to już jest gruboooo...

baxik
Fanatyk
Fanatyk

DOLAR 3,52XX TO 4GROSZE
TYLE W GORE TO DAWNO NIE BYLO :P
dno 3,477x :568: :568: :568: :568: :568:
długo to trwało ale ci co wrzucali po ok 5 maja pełne 1,5 zlotego zysku :idea: :idea: :idea: :arrow:

POZYCJE BDBBBBBBBBBBBBBBB
TERAZ
2BDBBB
Ostatnio zmieniony 28 sty 2026, 19:15 przez baxik, łącznie zmieniany 1 raz.

siux
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: siux »

navik pisze: 28 sty 2026, 15:23
Bedzie wpierdol na kakao jeżeli liczysz na spektakularne odbicie i ruch up. Pod prąd znowu sie pakujesz :lol:

Wg mnie kakao idzie na 3332 w perspektywie h4. Nie wiem kiedy tam zejda , może na rolowaniu dopiero początkiem lutego, ale tam jest temat do załatwienia ...ihmo
Z ciekawości zerknąłem na cenę i według mnie taka "rzeczywista cena" kakao to coś pomiędzy 3780 a 4290(to zależy ile dolar jeszcze poleci w dół)
Kilka lat w tył wahania w cenie to było około 500 i odejmując to od najniższej wyliczonej wartości wychodzi 3280(taka maksymalnie zaniżona wartość)

Jak to obliczyłem? skumulowana inflacja USA+spadek wartości dolca - nie jestem tego w stanie precyzyjnie wyliczyć, ale pykając "mocno szeroko" z zabezpieczeniem do powiedzmy 2800 można powoli już podbierać L

edit: co do edka to klepnął od góry szczyt z D1 i co teraz? nawrotka?

baxik
Fanatyk
Fanatyk

Trafiony plonieeeeeeeeeeeee
TERAZ
3BDBBBB
srebro300 ok 250 starczy na eske :568:
złoto10
a DOLARY
3,53XX :568: :568: :568:

navik
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: navik »

siux pisze: 28 sty 2026, 19:09
navik pisze: 28 sty 2026, 15:23
Bedzie wpierdol na kakao jeżeli liczysz na spektakularne odbicie i ruch up. Pod prąd znowu sie pakujesz :lol:

Wg mnie kakao idzie na 3332 w perspektywie h4. Nie wiem kiedy tam zejda , może na rolowaniu dopiero początkiem lutego, ale tam jest temat do załatwienia ...ihmo
Z ciekawości zerknąłem na cenę i według mnie taka "rzeczywista cena" kakao to coś pomiędzy 3780 a 4290(to zależy ile dolar jeszcze poleci w dół)
Kilka lat w tył wahania w cenie to było około 500 i odejmując to od najniższej wyliczonej wartości wychodzi 3280(taka maksymalnie zaniżona wartość)

Jak to obliczyłem? skumulowana inflacja USA+spadek wartości dolca - nie jestem tego w stanie precyzyjnie wyliczyć, ale pykając "mocno szeroko" z zabezpieczeniem do powiedzmy 2800 można powoli już podbierać L

edit: co do edka to klepnął od góry szczyt z D1 i co teraz? nawrotka?
Jeżeli o kakao chodzi to zakładałem taki scenariusz jak na rysunku , czyli dojście do 6600 i dokończenie potencjalnego oRGRa . Tam ewentualnie decyzja o braku jego realizacji . Okazało sie, że nawet go nie dokończyli, nie mówiąc nawet o realizacji.
Połamali poziom 5700 z hukiem potężną świecą H4, którą traktować należało jako potężny, dynamiczny sygnał spadkowy ( ja takie świece, tak właśnie traktuje ). Zasięgi spadkowe ( fioletowe linie ) z tej świecy sa takie : tp1=4980; tp2= 4327 - tutaj może pójść odreagowanie w górę ale szczerze watpię czy pójdzie ! i tp3 = 3332 które nie mieści mi sie na ekranie ( tablet jedynie mam do dyspozycji ). Zakładam ze wszystkie trzy zasięgi bedą zrealizowane i dopiero wtedy jakieś odreagowanie sensowniejsze w górę.

Co do edka to się nie wypowiem, bo go nie obserwuje w ogóle, juz od od lat. Jak dla mnie zbyt „nudny”, maruda taka. :wink:
Obym dożył takich czasów, że Goldmany będą w popłoch wpadać jak się dowiedzą, że platformę odpalam ...

Elek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Elek »

Tms wysłał wiadomość, że ograniczają pozycje na metalach

"Ograniczenie limitu ekspozycji dla złota i srebra

Ważny komunikat dla klientów: W związku z wystąpieniem nadzwyczajnej zmienności na instrumentach bazowych dla CFD GOLD.pro oraz SILVER.pro, w tym istotnymi wahaniami cen, spreadów i wymaganych depozytów zabezpieczających dla tych instrumentów.

wprowadzamy tymczasowe ograniczenie limitu ekspozycji na instrumentach GOLD.pro do wysokości 30 lotów oraz SILVER.pro do wysokości 8 lotów. Obniżony limit ma zastosowanie tylko do nowootwieranych pozycji i nie obejmuje pozycji otwartych przed godz. 10:30 28 stycznia 2026 roku. Podstawą do wprowadzenia obniżonego limitu jest §

26 ust. 11 Regulaminu świadczenia usług

wykonywania zleceń przez OANDA TMS Brokers S.A..

a także prowadzenia rachunków pieniężnych i rejestrów oraz wymiany walutowej."

To pomyślcie co się stanie jak to wywali w powietrze i pozamykają te balonowe spekulacje.

Elek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Elek »

Widzę na złocie półkę pod wybicie nocne i szybki zjazd jeśli otworzy się z dużą luką wzrostową

ODPOWIEDZ