Pan moderator powiedział, że zajmie się techniczną stroną ankiety, a my tylko dajmy mu jak najwięcej kandydatów i on stworzy odpowiednią ankietę.
Dyskutowanie, jak taka ankieta ma wyglądać, może zająć dużo niepotrzebnego czasu, a pan moderator i tak sam zadecyduje, tak żeby były z korzyścią dla forum i on nie musiał tracić niepotrzebnie czasu.
Ja już złożyłem sporo kandydatur.
Dodam jeszcze kilka, choć raczej odradzam tych brokerów:
Prime4x
Tadawulfx
FX CLEARING - 1 pip spreadu, depozyt $1, mini 0.1, mikro 0.01 i nanoloty 0.0001, polska obsluga, konta w PLN, dzwignia 1:500, Moneybookers, PayPal.
trzeba pamietac tez o liczbie glosujacych. przypuscmy ze najwiecej klientow ma xtb np 10 000 kont. inny polski broker ma zaledwie ok 1000. wystarczy ze 5% klientow jest niezadowolonych ktorzy chetniej objada swojego brokera na takiej ankiecie. to wlasnie niezadowoleni uzytkownicy czesciej wypowiadaja sie na forum by ich skrytykowac a rzadko wejdzie ktos by zachwalac.
wg mnie jest to swietny pomysl. w necie mozna znalezc mnostwo porownan ale dotyczacych zagranicznych brokerow. warto sie skupic na tych ktorzy maja najwiecej klientow w Polsce jak xtb, tms, idm, efix, saxo, oanda, fxpro itd. mysle ze mozna znalezc takich z ok 10 max 15.
Chłopaki jak będziecie robić to zestawienie brokerów to proszę Was abyście umieścili szczegółowo czy strata jest ograniczona do wysokości depozytu ,czy strata może być nieograniczona .Jest to ważne pytanie a nie każdy z nas zna angielski .Pozdro.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Po otrzymaniu wyników, np. 30 najlepszych brokerów wartoby zrobić zestawienie, np. spready, bo róznića jest czy 1 czy 4 pipsy. Np. FX Clearing ma 1 pips na GBPUSD an większość 4, czasem 3. Także min. wpłata, koszty przelewu, obsługa, okradanie, itp. Sama gola tabela zwyciescow nic nie mowi.
Widzialem czesto duzo uzasadnień typu: Broker jest dobry, bo ma 2 pipsy na EURUSD i wypłaca kasę. No kuśka, 85% brokerów ma 2 pipsy na tej parze, a jak nie wupłaca kasę to pohcwała? Musi wypłacać, bo jak nie, to totalna elimancja, ban do następnej epoki lodowcowej.
Wieęc proponuje podawać konkrety, a nie uogólnienia.
Np. Przekaz PayPalem jest dużo tańszy niż bankiem, bo nie trzeba wymieniać forsy. Np. prowadzenie kont w PLN jest ok. Ale ganianie stopów, to wilka krecha itp. Więc warto by to usestymatyzować i wtedy nowi i obecni traderzy będą wiedzieli, kto co proponuje i na której pozycji się znajduje.
Faktycznie duzi brokerzy mają inne szanse niż mali. Co innego, jak u danego broker jest 2.000 glosujących, a co innego jak 50. Trzeba to jakos po ludzku rozsądzić
FX CLEARING - 1 pip spreadu, depozyt $1, mini 0.1, mikro 0.01 i nanoloty 0.0001, polska obsluga, konta w PLN, dzwignia 1:500, Moneybookers, PayPal.
Sorry FiXator, lecz dobry broker nie powinien mieć 2000 czy 50 000 tyś klientów tylko przynajmniej 1 milion dla naszego bezpieczeństwa.Co do reszty się z Tobą zgadzam tylko prosiłbym o dorzucenie wysokości depozytu ponieważ to też jest różnie ,oraz oczywiście jak pisałem poprzednio czy strata jest do wysokości depozytu czy strata jest nieograniczona.Uważam że to są podstawowe informacje.Pozdrawiam.
Dodano po 12 minutach:
Ps.mały bład sądziłem że chodzi Tobie o ilość klientów np. tyle co napisałeś jest aktywnych u jednego z naszych brokerów ,a Tobie chodziło o ilość głosujących,lecz niczego nie zmienia podtrzymuję to co napisałem.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Można podać oba rodzaje ilości klientów, zarówno tych ile broker posiada, np. dany broker ma 200.000 klientów, i ilość osób głosujących.
Jeśli istnieją jakieś dane o ilości wszystkich klientów to warto je podać, bo to świadczy o wielkości i stabilności brokera. Również rok założenia, itp. Ale też nie zadużo danych, bo to zamydla obrac, te najważniejsze, na których ludzie opierają się, wybierając nowego brokera, np. wielkość depozytu, rzetelność przy wypłacaniu, itp.
Mi faktycznie zaś chodziło o ilość głosujących, bo jak zagłosuje 50 osób na jednego brokera, a na drugiego 500, to jakaś jest różnica. Poza tym dużo brokerów zagranicznych ma tylko głównie zagranicznych brokerów. Np. Tradeview Forex ma głównie amerykańskich klientów, próbują wchodzić na inne rynki ze słabym skutkiem. Przetłumaczyli swoją stronę na jęz. polski, ale chyba klientów z Polskie to nie mają za wielu. Zagłosuje, może 1 lub 2 lub wcale. I takich brokerów jest mnóstwo. To głosowanie i zestawienie ma być pod względem naszych traderów, co mnie obchodzi, że firma jest dużó, jak klientów z Polkski nie ma i mieć nie będzie. Chodzi o praktyczne znaczenie dalnej firmy dla tego forum i forumowiczów, co szukają nowego brokera. Tak bym to widział.