Konkurs noworoczny FOREX NAWIGATOR

Informacje na temat wszelkiego rodzaju konkursów Forex'owych.
Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Re: Konkurs noworoczny FOREX NAWIGATOR

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

SEROL666 pisze:
29 kwie 2025, 01:50

Ale masz rację konkurs to konkurs. Jegomość INK stwierdził - gdzieś między wątkami - że trzeba lat aby zarobić 150K PLN. Obywatel Admin już udowodnił że nie koniecznie trzeba lat. Więc teraz moja kolej aby zrobić to samo co Admin.

Dzięki za troskę
150k można zarobić i w dzień tez o tym pisałem, ale jak chcesz np z 20k zrobić 150k to tak, trzeba niestety lat albo używać bardziej hazardowego podejścia. Ale coś mi sie wydaje ze skoro chcesz powtórzyć to co admin a zaraz minie 6 miesięcy to ty czekasz od wypłaty do wypłaty aby mieć na depo, przewalasz je aż się uda i jak już raz się uda to triumfalnie napiszesz " Patrzcie jak się robi piniadz", tylko nikt już ci nie uwierzy w te twoje bajki i halucynacje, każdy biedzie wiedział ze to efekt kilku, kilkunastu przewalonych depo, desperacka próba ratowania wizerunku i myślisz że nikt prócz ciebie nie będzie widział ze przewaliłeś 50k aby zarobić 10k ;) Pewnie w przypływie inteligencji i bonusu na swieta wpadniesz w genialny pomysł, założysz 2 depa i zagrasz na jednym S a na drugim L z nadzieja ze chociaż jedno pokaże zysk . Albo już to zrobiłeś a rynkiem tak miota ze cie wywaliło na obu XD

Masz czas aby pisać 10 odpowiedzi dziennie to pokaż zaktualizowanego myfxbooka z ta dziwną kwotą, zajmie to mniej jak napisanie postu. No pokaz kolego co tam teraz jest ;)

KrisRapin
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: KrisRapin »

hary pisze:Ciekawe że ciągle mnie przywołujesz (tak jak ta woda perfumowana ... ),jeżeli nie wiesz jak zakończyłem to bądź łaskaw zerknąć:
post1061116.html#p1061116
Już raz starałem tłumaczyć psychologię "kasyna" , jak widać bez zrozumienia :!:
Jesteś jak "stara przekupa" ,ciągle starasz się oceniać innych widocznie strach by pokazać swoje zagrania jest twoim największym
wrogiem a objawia się na różne sposoby, takimi jak: wstyd, zazdrość, gniew, bezczelność, arogancja.
Widocznie przyczyną tego strachu jest brak pewności siebie.
Nie popełniaj błędu myśląc , że wszystko co nie generuje zysku nie ma wartości. :idea: :!:
EOM......EOT
Hary...
przywołalem Ciebie w tym przykładzie, tylko dlatego, że idealnie zobrazowałeś wynik sytuacji, którą przedstawił Serol. Nie ma w tym żadnej złośliwości - wręcz uważam, że świetnie się stało, iż wyczyściłeś konto, gdyż jest to być może namacalny przykład jak nie "trejdować" dla ludzi uczących się tej sztuki.
Napisałeś mi kiedyś, że na rynku nie jesteś po to by zarabiać. Jeśli dobrze pamiętam, Ty trejdujesz, bo Ciebie to odstresowuje, bawi i relaksuje. Ok, nie mam z tym najmniejszego problemu, aczkolwiek warto zauważyć, że wystartowałeś w konkursie trejdingowym, którego celem było pokazanie jak poprawnie zarabiać na rynku. Kto zarobi najwięcej, ten wygrywa - taki był cel. Celem nie była "największa zabawa" lub "największe zrelaksowanie".
Ostatecznie zająłeś ostatnie miejsce czyszcząć depozyt.
Działasz hazardowo na rynku i to jest oczywiste. Raz wygrasz, raz nie, ale zarabiać regularnie nie potrafisz, co w niniejszym konkursie udowodniłeś.
Jeśli zaś bawić i relaksować się chcesz nadal - nie mam z tym żadnego problemu, miłej zabawy.

mała uwaga: masz na forum 230 posty, a nadal nie umiesz poprawnie cytować :P

Poza tym - naprawdę, nie bądź zdziwiony, iż czasami ironicznie ktoś skomentuje wyniki tego konkursu. Porównajmy to np. do maratonu, a metą określmy sytuację w której uczestnik konkursu osiągnął chociaż minimalny zysk.
Ty Hary - wystartowałeś tak szybko i z takim impetem, że nie zauważyłeś pod nogami kamieni. Zaliczyłeś spektakularną wywrotkę i tak się skończył Twój maraton.
Serol - jako twórca konkursu, biegał i wszystkich namawiał aby wystartować, tylko po to by samemu nie pojawić się na starcie. Powody znamy - bo przed konkursem już wyczyścił konto, czyli w mojej analogii zaliczył taką samą wywrotkę, jak Ty, tylko że miała ona miejsce jeszcze zanim w ogóle wystartował.
IntrovertedTiger - pewny siebie wystartował, nawet skomentował swoje podejście. Opowiadał o swoich super nieznanych technikach hedgingowych, tylko po to, by ostatecznie do mety nie dobiec, bo jest na grubym minusie.
Meylo - biegł, biegł, ale do mety nie dotarł. Był na dość dużym minusie.

I jedyny wygrany - wolfo. Systematyczny zarobek, czyli dokładnie tak jak na maratonie powinno być. Powoli i do celu.

Według mnie powyższa sytuacja na forum tradingowym jawi się jako komiczna. Niemniej, może być pouczająca dla nowych ludzi.

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sardo nunspa »

A ja się nie zgodzę! według mnie wygrał Meylo, jakkolwiek słabo to wyglądało. Natomiast trading wolfo jest mocno ryzykowny. Sam pomyśl, wszystkie pozycje wygrane, ale dd widziałem na -28% od początkowego stanu depa, a nie od depa z zyskiem. Wyciągnij wnioski, to nie pierwszy koleś, który tak gra.
Obrazek

KrisRapin
Stały bywalec
Stały bywalec

sardo nunspa - gdybym miał oceniać "styl" lub "sposób" grania, to według mnie nikt nie wygrał.
Nie chcę jednak tego robić, bo nie jestem chodzącą wyrocznią. Nie mi oceniać co jest dobre, a co nie - niech zdecydują realnie liczby i wyniki.
Oczywiście trzeba brać pod uwagę fakt, że długość konkursu jest skandalicznie mała, co było niejednokrotnie powodem mojego wyśmiewania tego pomysłu. Trading w oparciu o 3 miesiące to absurd.
Co by jednak nie mówić - konkurs toczył się w okresie dużych wahań rynkowych i kto uprawiał hazard, a nie trading, ten został przez rynek zweryfikowany i wycięty. Wolfo się utrzymał i to już jest sukces na tle pozostałych uczestników.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Zasady są proste. Kto jest w zysku wygrywa. Nie ma sensu się tłumaczyć ale to było moje 3 konto więc zaniedbane. Choć szczerze mówiąc ten rok zaczął się dla mnie słabo na wszystkich rachunkach. Jest jednak sporo czasu do końca roku więc będzie dobrze.
Jakby ten konkurs nie wyglądał to wydaje mi się, że jest wartością dodaną. Pozdrawiam :)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

KrisRapin pisze:
29 kwie 2025, 08:21
SEROL666 pisze:Nie do końca masz rację to co widziałem u Ciebie działa tylko w jedną stronę. Masz błędne założenia w doborze instrumentów. Oczywiście moim zdaniem bo oparłeś się na mocno skorelowanych instrumentach, gdzie z jednej strony będziesz zarabiał a z drugiej może Ci to dawać mocne DD. Masz jakiś plan na spadki ?

i to rzekomo ja piszę eseje... :wink:
Admin z początku trzymał się maks 3% ryzyka na pozycję. Do tego nie można mu odmówić że z 950USD zarobił i wypłacił 40K USD. Co później się stało to każdy widzi. Widziałem już taki trading zblazowanego Tradera, na zasadzie uda się albo nie w jego przypadku to działa i co ważniejsze nie wpływa to na psyche (Tak podejrzewam) on ma w du...ie że uwalił ileś tam kasy - w czym mu pomógł Trump. Teraz ma kasę na kolejne takie akcje. Amen
"If music is dying musicians are killing it" - MP

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

KrisRapin pisze:
29 kwie 2025, 08:21
SEROL666 pisze:Nie do końca masz rację to co widziałem u Ciebie działa tylko w jedną stronę. Masz błędne założenia w doborze instrumentów. Oczywiście moim zdaniem bo oparłeś się na mocno skorelowanych instrumentach, gdzie z jednej strony będziesz zarabiał a z drugiej może Ci to dawać mocne DD. Masz jakiś plan na spadki ?
Gdybyś czytał i rozumiał to byś wiedział, że plan na spadki istnieje, a skorelowanie rynków w tym planie nie przeszkadza w żadnym stopniu.
Wszystko jest tam wyjaśnione, ale jeśli chcesz lekcji indywidualnych to niestety ich nie udzielam :)
Inna sprawa, że moje działania cały czas udoskonalam i wprowadziłem kilka modyfikacji. Ale o nich napiszę gdzie indziej i kiedy indziej. Zazwyczaj raz w roku publikuję podsumowanie.
Oczywiście że skorelowanie rynków daje ekstra wyniki ale też może wywalić depo. Co do Twoich stat. to jak Profit i Recovery Factor daje nadzieje. Ale Sharp Ratio i DD już nie bardzo... do tego masz AHT niecałe 5 dni . A to znaczy że przy odpowiednio długim czasie i ilości operacji nie wróży za dobrze. Moim zdaniem powinieneś sprawdzić co by dało wydłużenie trzymania otwartych pozycji . Bo przy Indeksach 5 dni to praktycznie DT

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

sardo nunspa pisze:
30 kwie 2025, 15:22
A ja się nie zgodzę! według mnie wygrał Meylo, jakkolwiek słabo to wyglądało. Natomiast trading wolfo jest mocno ryzykowny. Sam pomyśl, wszystkie pozycje wygrane, ale dd widziałem na -28% od początkowego stanu depa, a nie od depa z zyskiem. Wyciągnij wnioski, to nie pierwszy koleś, który tak gra.
Wszyscy którzy podjeli rękawice są wygrani dla mnie. Wolfo pięknie idzie, może jakiś techniczny błąd się wkradł, zapomniał o jakiejś pozycji albo coś co się da wytłumaczyć racjonalnie. Jego trading jest bliski memu sercu zamiast śledzić ileś tam instrumentów on wybrał jeden aby nie zaśmiecać sobie głowy milionem informacji.

Kto przez chwilę nie pomyślał że taki trading, przed DD oczywiście nie nadałby sie na zarządzanie kontem emerytalnym ? Tam zabrakło jakiegoś rozsądnego MM i tyle. Jestem wielkim fanem tego co robi Wolfo

KrisRapin
Stały bywalec
Stały bywalec

SEROL666 pisze:Co do Twoich stat. to jak Profit i Recovery Factor daje nadzieje. Ale Sharp Ratio i DD już nie bardzo... do tego masz AHT niecałe 5 dni . A to znaczy że przy odpowiednio długim czasie i ilości operacji nie wróży za dobrze. Moim zdaniem powinieneś sprawdzić co by dało wydłużenie trzymania otwartych pozycji . Bo przy Indeksach 5 dni to praktycznie DT
I tutaj masz rację - może nie co do ryzyka, ale do ograniczania zysków. Zweryfikowałem to już w Grudniu przy podsumowywaniu całego roku i od tego momentu działam nieco inaczej. Niemniej, założenia fundamentalne są takie same. Trochę inaczej prowadzę pozycje oraz przeskoczyłem na inny timeframe, gdyż wcześniej działałem na H1 (co i tak powodowało utrzymywanie pozycji przez kilka dni oczywiście), a aktualnie działam na D1, co równoznacznie zwiększy długość trwania pozycji. Zwiększyło to już także Sharp Ratio. DD jest bez znaczenia, bo to co mam na depo nijak się ma do tego, czym tak naprawdę dysponuję i co jest przeznaczone na trading. Nie ma sensu wszystkiego wpłacać, skoro te pieniądze w tym samym czasie mogą spokojnie sobie pracować gdzieś indziej i zwiększać zysk pasywnie. Pisałem o tym w wielu miejscach.
Stąd też zresztą podsumowywanie danych na podstawie procentów jest mylące, bo procent jest liczony od depozytu, a ja na depo mam tylko tyle ile aktualnie potrzebuję. Ostatni mój rok skończył się na +44%, ale to oczywiście nie znaczy, że zwiększyłem o tyle cały swój majątek. Po prostu o tyle zwiększyłem depo, a jest ono tylko wycinkiem tego co przeznaczam realnie na trading.

ODPOWIEDZ