Dywergencje i linie trendu.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kordit »

Post nr 180

GBPUSD
Po gwałtownej windzie w dół zrobiła się malutka korekta, natomiast Momentum szybko powróciło w obszary wykupienia wykształcając dużą dywergencję. Rynek jest bardzo sceptyczny co do możliwości większego odreagowania poprzednich spadków, ale różnie to bywa. Czasem po takiej panice (panice na funcie, potwierdzają to inne pary z funtem) robi się trwalsza korekta, a nawet zmiana trendu. Jest jeszcze miejsce na większą korektę, która nie zamieniłaby się w zmianę trendu – dywergencja może rozszerzyć swój zasięg.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 181

EURUSD
Kordit pisze:Postanowiłem uprościć zasady wejścia. Do tej pory poszukiwałem dywergencji na H1, a sygnału wejścia na M15. Teraz wszystko będzie tylko na H1. Wystarczy, że świeczka naruszy LTS, a następna przekroczy jej minimum / maksimum w ¼ ( 25% świeczki naruszającej LTS) to wszystko. Wartość ¼ wstępnie, rozważałem zwykłe przekroczenie lub przekroczenie w ½ . Zobaczymy co będzie.
Ponownie zrewidowałem zasady i postanowiłem, że sygnałem wejścia będzie zwykłe przekroczenie minimum świeczki naruszającej LTS.

Zrobiłem bibliotekę wszystkich dywergencji na eurusd od 18 grudnia, czyli od początku ostatniej fali spadkowej wg zmodyfikowanych zasad. Można je sobie pobrać i wrzucić na platformę do przeanalizowania.

Wyszło, że najlepsze / najefektywniejsze są dywergencje regularne zgodne z głównym trendem (błękitne). Najgorzej się zachowują dywergencje ukryte zgodne z trendem (zielone) (co mnie troszkę zaskoczyło), ale ich nie jest za dużo. Średnio wychodzą regularne pod trend (pomarańczowe), przy czym są to najczęściej dywergencje szeregowe, czyli bez wyraźnych wierzchołków.

Obrazek

Interesujące jest to, że podczas całego ruchu od 18 grudnia aż do 18 lutego nie zrobiła się żadna dywergencja ukryta wzrostowa, czyli kontynuacji trendu wzrostowego. Nic dziwnego, skoro główny trend jest spadkowy, niby jak miałaby powstać dywergencja kontynuacji trendu wzrostowego. 18 lutego takowa się wykształciła. Może to pierwsza jaskółka odwrócenia trendu? Poobserwujemy zobaczymy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 182

Tak sobie spoglądam na tę bibliotekę i w sumie to malutki wycinek tego co dzieje się na rynku. Przydałaby się biblioteka z kilku lat, na wszystkich parach podstawowych. Ale po tej małej próbce widzę jak mało jeszcze wiem o dywergencjach. Trzeba je obserwować w szerszej perspektywie, w odniesieniu do głównych trendów.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 183

EURUSD
Nie zrealizowana lub słabo zrealizowana dywergencja może być bardzo dobrym sygnałem, wskazówką jak i sama dywergencja. Trzeba mieć w pamięci kilka dywergencji wstecz i obserwować ich zachowanie. Tu mamy za sobą silną dywergencję regularna, spadkową, która zrealizowała się słabo, po czym wykształciła się dywergencja ukryta na wzrost. LTW został przecięty i mamy istotną wskazówkę co do panującego trendu. To samo było na USDJPY, kiedy większość (wraz z moim czynnym udziałem) oczekiwała powrotu do spadków i z niedowierzaniem patrzyła na coraz to wyższe poziomy.

W poście nr 181 zrobiłem wykres długoterminowy z sekwencją dywergencji jakie się wtedy wykształciły. Polecam to sobie wydrukować na czarno biało, potem pokolorować poszczególne typy dywergencji wg własnego uznania i patrzeć na to co jakiś czas. Wszystko stanie się jaśniejsze i prostsze. Z mojego przyglądania wyszło mi jedna bardzo prosta rzecz: przy zmianie trendu dywergencje zgodne z dotychczasowym trendem (głównie chodzi o regularne) zaczynają się słabo realizować. Natomiast sygnały wyjścia z dywergencji dają silne impulsy.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 184

EURUSD
Silny impuls w górę został poprzedzony wybiciem z LTW kolejnej dywergencji spadkowej.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 185

EURUSD
Ceny wyszły powyżej strefy oporu, która ma duże znaczenie przez wielokrotne respektowanie jej w przeszłości. Od zachowania wokół tej strefy może zależeć kontynuacja nowego trendu wzrostowego.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 186

EURUSD
Od 2001 Momentum było tylko 2 razy tak wysoko – 29 października 2008 i 18 grudnia 2008. To świadczy o zmienności z jaką mamy do czynienia. Wczoraj FED ogłosił wykup toksycznych CDO za 750 mld - to jest resetowanie całego systemu finansowego. Skąd te pieniądze mają się wziąć? Z budżetu, czyli od podatnika amerykańskiego? Nie, będą wydrukowane. FED właśnie nałożył kolejny haracz na cały świat, żeby zasypać doły w budżetach kolesi z Wall St. Ktoś policzył, że za 750 mld można by stworzyć od nowa cały system finansowy USA! Tak, można by zrobić całkiem nowiutkie banki w miejsce starych.

Ok., rysuje się dywergencja odwrotu i jesteśmy przy następnej istotnej strefie oporu. Byłbym jednak ostrożny z graniem pod korektę. Lepiej spokojnie poczekać aż się zrobi, a potem wejść zgodnie z trendem. Tak jak to pokazywałem wcześniej.

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 187

EURUSD
Obrazek

W takich sytuacjach pośpiech podpowiada zajęcie jakiejś pozycji. Nagłe, duże ruchy na wykresach wywołują reakcję przymusu natychmiastowego zagrania, żeby się załapać na następny duży ruch. Tym czasem należy spokojnie punkt po punkcie rozpatrzyć sytuację i zaraz okaże się, że do zajęcia pozycji jest jeszcze daleko.

Pierwsza reakcja to zająć pozycję krótką przy rysującej się korekcie, zgodnie ze wskazaniem dywergencji spadkowej i przecięcia LTS. Ryzykowne, a nawet błędne zagranie, ponieważ niezgodne z trendem, nie wspominając, że jest to zwykłe, depobójcze łapanie szczytu.

Jest kilka spraw, które muszą się wydarzyć (co nie znaczy że się wydarzą):
1. korekta musi się rozwinąć wraz z późniejszym odbiciem w górę na podstawie którego będzie można narysować wiarygodne LTW.
2. musi się wykształcić dywergencja wzrostowa ukryta, której LTS = LTW poprzedniej dywergencji.
3. musi nastąpić wiarygodne wybicie z LTS/LTW w górę.

To wszystko może potrwać cały dzień. Psychologiczny schemat z początku postu można zbanalizować użytecznym powiedzonkiem: jeśli w pośpiechu analizujesz wykres, to znaczy, że pociąg już odjechał. Zostań i poczekaj na następny, najlepiej w tę samą stronę.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 188

USDJPY
Typowy układa dwóch dywergencji wskazujący, że trend spadkowy może się rozwinąć. Takie układy dają silne ruchy.

Obrazek

przemogpw
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemogpw »

hej! ;)
pytanko takie: a nie uważasz że ta dyw. ukryta na usdjpy po prostu została już w jakiś stopniu zrealizowana? z Twojej wypowiedzi wynika że jeszcze nie...
teraz po prostu pozostało czekać na dyw. regularna.
Pozdrawiam!
P.S. cały czas mam problemy z doborem momentu wejścia podczas realizacji dywergencji... ;)

ODPOWIEDZ