Rejs.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Re: Rejs.

Nieprzeczytany post autor: Anomalia »

Podsumowując eksperyment - ai vs człowiek 0:1.

Ale ja nie o tym chciałam. Czy bańka ai zaczęła właśnie pękać? To, co zrobili Chińczycy, oprócz spoliczkowania USA, jest niesamowite.
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)

Awatar użytkownika
Grzesiek.fx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Grzesiek.fx »

Anomalia pisze:
27 sty 2025, 13:53
Czy bańka ai zaczęła właśnie pękać? To, co zrobili Chińczycy, oprócz spoliczkowania USA, jest niesamowite.
https://android.com.pl/tech/876829-deepseek-co-to-jest/
Zgadzam się. Chiny wygrywają.

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

6 mln USD, 2 miesiące vs 5 miliardów rocznie.
Szybkie, tanie, open source.
Pozamiatane.

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Przywlokę sobie dla pamięci wpis z początków lutego, z DT. Żeby pod ręką go mieć.
Anomalia pisze:Krótko czy długoterminowo? Z moim... swobodnym podejściem do AT doskonale pamiętam Twoje wstawiane tu filiżanki na kawie lata temu, z astronomicznymi (dla mnie wtedy) zasięgami :oops:

Na tym rynku jest ciekawa sytuacja, mega ciekawa. Zbiory niższe o ok. 12% (Brazylia), szarpnęło też robustą (Wietnam) - najwyższa cena ever na LIFFE, rolnicy/spekulanci też nie sprzedają licząc na dalszy wzrost cen. W Brazylii rolnicy sprzedali ok. 85% zbiorów, a te 15% to się nie spieszą bo nie mają ku temu motywatora.
Dalej - prognoza zapasów zrewidowana w dół do najniższego poziomu od wielu lat, problemy z łańcuchami dostaw, problemy geopolityczne, o zmianach klimatu nie wspominam bo to oczywista oczywistość.
I jeszcze to:
Obrazek
Słaby sezon, reasumując tanio to już było.

Trzy rzeczy mogą spowodować spadek ceny, w tym jeden mniej więcej przewidywalny.
1. Dobre zbiory (ale to dopiero ok. sierpień 2026, choć prognozy będą ofc wcześniej),
2. Konsumenci uznają, ze kawa jest za droga i zaczną pić Inkę,
3. Ktoś wymięknie, i zacznie się paniczna sprzedaż.
Póki co, moim zdaniem rajd na arabice zaczął się samonapędzać i odrywać od fundamentów (mimo że i fundamenty są po stronie wzrostów ale mam wątpliwości czy aż tak).

A że prawdziwa kobieta nie zapomina nigdy, to jeszcze kilka słów tzw. ogólnych.
Z początkiem 2024 przywlokłam tu kakao, które stało się cierniem w oku niektórym forumowiczom :lol: (cena wzrosła z 4200 do ok. 12 000 w międzyczasie).
Z tego samego powodu, co kakao, przywlokłam i kawę w wakacje 2024 (cena 220, jest 420).
Jeden z kolegów prześmiewczo powiedział o graniu opartym na oglądaniu prognozy pogody, inny o rzadko występujących trendach, itp itd dyrdymały.
A do czego zmierzam?
Do oczywistej oczywistości, polegać trzeba na własnym rozumie, tylko tyle i aż tyle. I pracować mądrze a nie ciężko, czego i Wam i sobie życzę :564:

Awatar użytkownika
Grzesiek.fx
Pasjonat
Pasjonat

Anomalia pisze:
02 mar 2025, 14:14
Jeden z kolegów prześmiewczo powiedział o graniu opartym na oglądaniu prognozy pogody, inny o rzadko występujących trendach, itp itd dyrdymały.
A do czego zmierzam?
Do oczywistej oczywistości, polegać trzeba na własnym rozumie, tylko tyle i aż tyle. I pracować mądrze a nie ciężko, czego i Wam i sobie życzę :564:
Nie ma chyba lepszej analizy fundamentalnej produktów rolnych od tej opartej na prognozie pogody - to są najtwardsze dane prognostyczne.
:564:

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Grzesiu, żeby to na co dzień było takie proste :idea: Oczywiście, zgadzam się z Tobą co do zasady, ale będzie ALE - ale to nie jest aż tak proste. Tu grają z nami do jednej bramki anomalie i zmiany klimatyczne, był rok z przymrozkami w Brazylii podczas kwitnienia kawy - na takie rzeczy się czeka.

Przez Ciebie/dzięki Tobie cofnęłam się do swoich kawowych początków - czynników zmiany ceny jest dużo:
post962120.html?hilit=kaw*#p962120

Czas pokazał, że można sobie analizować, robić analizy ryzyka a pomijając ryzyka krytyczne wzruszać ramionami akceptując je bo co innego można zrobić, a potem one przychodzą i szast, prast, pozamiatane :roll:

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

I wpadłam w retrospekcje na całego :lol: Przez Ciebie, Grzegorz, i przez nadmiar pracy do zrobienia której unikam i spycham na później :oops:
Uświadomiłam sobie, jak mocno otwierały mi oczy rozmowy z Rejsowiczami i jak mi ich brakuje.

Łowca, Pawel Dobkowski, T-Rex -to na początek, każdy z Was mi dał po kawałku swojego patrzenia na świat i forex.
Wasza trójka, każdy inaczej i każdy na swój sposób podczas naszych długich dyskusji, przewalcowała mi mózg :564: Rozmowy z Wami dużo zmieniły, bardzo dużo.

PipsKong - często gości w mojej głowie, największa nauczka na fx. Mam nadzieję, że się podniosłeś, chłopie!

Tolmon - hektolitry wiedzy z różnych dziedzin :idea: Mocne ćwiczenie mojego nie najłatwiejszego charakteru.

jkar, marek, grzegrzyw, cajto - Wasze doświadczenia towarzyszą mi po dziś.
jkar - cielawa jestem, czy wszedłeś w lt na licie :?:

ninja - jak mnie wkurzały rozmowy z Tobą, zwłaszcza gdy miałeś rację :lol: A często miałeś. To kubeł zimnej wody na mój łeb.

Tomasz - osobna kategoria osobliwości :roll:

Cblondyn - ileż razy Ty się na mnie irytowałeś i mnie ochrzaniałeś :lol: To też mi dało wiele, ale AT dalej mnie mierzi :lol:

nieudacznik, qduaty, dzikson, krab29, Nieśmiertelny, grzegrzyw, Rafal...

zakaven i gównoburza o cytat z Seksmisji :lol:

Lubię myśleć, że wszystko z Wami w porządku, żyjecie w szczęściu, zdrowiu i spokoju. I ci z Was, którzy mierzyli się z problemami, czy to zdrowotnymi czy osobistymi, wyszli na prostą. Z całego serca Wam tego życzę!

Dziś pięciolecie pandemii covid-19 w Polsce....
Tak rozpoczął się mój proces myślowy zakończony mega trejdem:
Anomalia pisze:
23 sty 2020, 10:23
A dla pamięci, zanotuję tu sobie że chciałabym wrócić do pytania zadanego w DT oraz do wti i AT. Do surowców i odpowiedzi dla nindży w sprawie kawy. Do nindżowej alokacji.
Znacie? Epidemia?
WHO wydała zalecenia dla szpitali na całym świecie, jak postępować w przypadku wykrycia i rozprzestrzeniania się 2019-nCoV.
Podobno zagrożenie nie jest wielkie, ale przy szybkości przemieszczania się ludzi i towarów obecnie - czyż nie jest kwestią czasu, aż Natura wyeliminuje (ograniczy) populację największego ziemskiego szkodnika czyli nas, homo podobno sapiens? :roll:
Zdrowego dnia, współrejsowicze :564:
A tak przywitaliśmy rok temu pacjenta 0 pięć lat temu :lol:
Obrazek

Jako że byłam wtedy jedną z dwóch kobiet i jedyną z dziennikiem, a więc odsłaniającą wiedzę, wrażliwość, czyny - dostałam masę pw od osób których nie znałam, które nie udzielały się na forum w wątkach wtedy, masę historii uwalonych kont, wielkich strat i dramatów. Nikt PRZED nie wymyśliłby ujemnej ceny ropy, rolowań na 300%, kryzysu, przerwanych łańcuchów dostaw, lockdownów... A zadziały się.
Wtedy wydawało się, że świat się zmienia tak bardzo, że bardziej już nie można, a potem...potem przyszedł kolejny etap wojny na Ukrainie, PiS się rozkręcił, technologia wyprzedziła wyobraźnię, a teraz Trump...

Awatar użytkownika
Grzesiek.fx
Pasjonat
Pasjonat

Anomalia wyjdź z tej retrospekcji natychmiast. Lepiej nie wiedzieć gdzie jest większość z nich.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Potrzebuję osoby do sparingu technologiczno-politycznego a nie bratnią duszę :lol:

ODPOWIEDZ