To może ja zarzucę jedną mądrością, a Ink. ustosunkuje się, czy się zgadza.
Otóż: "Dźwignia nie polega na tym, by się zadłużyć i stosować hazardowe podejście, a służy temu, aby odciążyć nasz portfel i pozwolić jemu pracować ze zwiększoną mocą na różnych aktywach w tym samym czasie. W ten sposób, nie dość że możemy pomnożyć kapitał szybciej, to jeszcze dodatkowo go dywersyfikujemy, więc jesteśmy bezpieczniejsi. Na tym polega skuteczne i bezpieczne korzystanie z lewara".
Na pewno powyższe zdanie, dobrze oddaje moje podejście, które stosuję.
Mam tu na myśli sytuację kiedy mając 100 000zł
możemy przeznaczyć np. 95 000zł na inwestycje, a 5 000zł, możemy przeznaczyć na trading lub inwestycje z dźwignią 1:20.
W ten sposób przy odpowiedniej dywersyfikacji, działamy dwa razy mocniej, ale nie zwiększając specjalnie ryzyka.
Np:
20 000 na ETF emitowany w USD.
20 000 na ETF emitowany w EUR
20 000 na ETF emitowany w GBP
35 000 w obligacjach
następnie 5 000zł przeznaczamy na trading, ale z uwagi na dźwignię, moc tego tradingu ma taką wartość jak 100 000zł.
I znowu dywersyfikacja na różne aktywa
- indeksy, towary, krypto, cokolwiek na czym ktoś się zna i lubi.
Nie ma miejsca na mity by Ink
Re: Nie ma miejsca na mity by Ink
Mogę odpowiedzieć tylko że się zgadzam
Świetnie ujęte
Ja teraz mniej więcej podobnie operuje ale na zasadzie 30/70
30% jest przeznaczone na typowy trading na różnych kontach z różnymi strategiami
70% wrzucone na typowe inwestycje długoterminowe
Nadwyżki z tradingu przerzucam na inwestycje długoterminowe wykorzystując % składany i tworząc efekt kuli śnieżnej.
Świetnie ujęte
Ja teraz mniej więcej podobnie operuje ale na zasadzie 30/70
30% jest przeznaczone na typowy trading na różnych kontach z różnymi strategiami
70% wrzucone na typowe inwestycje długoterminowe
Nadwyżki z tradingu przerzucam na inwestycje długoterminowe wykorzystując % składany i tworząc efekt kuli śnieżnej.
Amatorzy
To jest dobre jak jesteś na emeryturze.
Sensowne zarządzanie kapitałem i budowa zaplecza finansowego małymi kroczkami ma sens właśnie jak człowiek jest młody a im młodszy tym lepiej, im wcześniej zaczniesz tym większa szansa na kilka czy kilkanaście baniek na emeryturze. Z drugiej strony nie ma co poświęcać każdej złotówki na inwestycje żyjąc skromnie aby na starość jak człowiek jest schorowany cieszyć sie pieniędzmi bo to już za późno.
Reasumując mając kapitał np 100k na start można już robić małymi kroczkami bardzo fajne zyski które pozwolą i na szastanie hajsem i na odkładanie na inwestycje.
1000 zł i 1:500 jest natomiast dla emerytów którym już wiele czasu nie zostało bądź dla młodych i gniewnych którzy myślą że staną się milionerami w weekend
Jeśli ch***** wszedłeś w pozycję to szybki trejdzik zmienia się w pozycję długoterminową
-Mikołaj Kopernik wynalazca FX
-Mikołaj Kopernik wynalazca FX