NOSL

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
KrisRapin
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: NOSL

Nieprzeczytany post autor: KrisRapin »

Cblondyn, ale ja o tym wiem. Stąd pytanie do autora tematu - jak jego testy radzą sobie z takimi sytuacjami, bo - z tego co napisał - testy wykonał.
Przy takim lewarowaniu, w podanych przeze mnie sytuacjach, wyczyści sobie konto. W związku z tym - bez oceniania - po prostu zadaję pytanie: Jak radzi sobie ta strategia w takich sytuacjach i jak ma ona obronić konto przed wyczyszczeniem?
Od zawsze można stracić max 100% depo bez względu na dotychczasowe zyski.
A tego nie rozumiem - masz na myśli, że nie możesz stracić więcej niż 100%?
Jeśli tak to bardzo się mylisz. Dawniej każde konto można było doprowadzić do stanu minusowego. To było traktowane po prostu jako dług.
Potem - po krachu na funcie - weszło zabezpieczenie, że nawet jeśli konto wpadnie na minus, to broker dług umarza. W związku z tym nie stracisz nigdy więcej niż 100% depo.
Dotyczy to jednak tylko zwykłych kont - konta profesjonalne, czyli takie, które mają profesjonalną dźwignię - zabezpieczenia takiego nie posiadają. Nadal możesz stracić więcej niż 100% depo.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

KrisRapin pisze:
05 sty 2025, 10:48
że nawet jeśli konto wpadnie na minus, to broker dług umarza. W związku z tym nie stracisz nigdy więcej niż 100% depo.
Dokładnie tę sytuacje miałem na myśli. Jeśli ktoś gra bez SL i nie korzysta z tego zabezpieczenia jest idiotą. Nawet takiego scenariusza nie biore pod uwagę, że ktoś może być tak głupi. Po 15.01.2015 skalperzy na rynku CHF zostali bankrutami całego swojego majątku. Oszczędności, auta, domy itd. przejął komornik. Strata depo to był najmniejszy wymiar kary ;)

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

KrisRapin pisze:
05 sty 2025, 10:48
Potem - po krachu na funcie - weszło zabezpieczenie, że nawet jeśli konto wpadnie na minus, to broker dług umarza. W związku z tym nie stracisz nigdy więcej niż 100% depo.
Jak działa takie umorzenie? Przecież ktoś był drugą stroną transakcji, zarobił te pieniądze i broker musi mu je naliczyć na konto.
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

Hej ZL11LE
Słyszałem że dobijasz do naszego konkursu. Miło że dołączasz tu masz link do naszej inicjatywy:
topic33648.html
"If music is dying musicians are killing it" - MP

KrisRapin
Stały bywalec
Stały bywalec

Jak działa takie umorzenie? Przecież ktoś był drugą stroną transakcji, zarobił te pieniądze i broker musi mu je naliczyć na konto.
W zasadzie nie ma sensu się rozpisywać. Tutaj masz wszystko ładnie wyjaśnione: https://www.youtube.com/watch?v=frHhlQGPLOY

KrisRapin
Stały bywalec
Stały bywalec

Aha, tylko w materiale nie wspomnieli o kontach profesjonalnych. Te - jeszcze raz podkreślam - zabezpieczenia takiego nie posiadają.
Poczytać o tym zazwyczaj można dopiero w regulaminie lub dokumentach, które podpisujesz z brokerem.
Są jednak strony, gdzie jest to napisane "czarno na białym". Np:
https://www.fxcm.com/pl/accounts/professional-clients/

Cytując:
Należy mieć świadomość, że Klienci profesjonalni rezygnują z pewnych zabezpieczeń regulacyjnych, które są obecnie oferowane Klientom Detalicznym na mocy przepisów Cypryjskiej Komisji Papierów Wartościowych i Giełd ("CySEC"). Obejmują one, ale nie ograniczają się do następujących kwestii:
Ochrona przed ujemnym saldem: Użytkownik jest odpowiedzialny za zapewnienie, że na jego koncie nie pojawi się ujemne saldo. Jeśli tak się stanie, będziesz musiał dokonać dodatkowych płatności, aby przywrócić saldo powyżej zera - co oznacza, że Twoje straty mogą przekroczyć Twoje depozyty.
[...]
Rzecznik Finansowy: Usługi Rzecznika Finansowego na Cyprze mogą nie być dostępne dla klientów profesjonalnych.
Stąd też, stosowanie tak dużych pozycji na kontach profesjonalnych jest igraniem z ogniem. Szansa pomyłki jest bardzo, bardzo mała, ale kiedy już się wydarzy to mamy katastrofę.

Czytanie "drobnym druczkiem" przydaje się np. na takich stronach: https://www.forex.com/pl-pl/professional/overview/
Zauważcie, że zdanie:
*Zwiększenie dźwigni finansowej zwiększa ryzyko. Klienci profesjonalni mogą ponieść straty przekraczające depozyty.
nie jest uwypuklone i dobrze widoczne.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

KrisRapin pisze:
07 sty 2025, 09:12

Stąd też, stosowanie tak dużych pozycji na kontach profesjonalnych jest igraniem z ogniem. Szansa pomyłki jest bardzo, bardzo mała, ale kiedy już się wydarzy to mamy katastrofę.

Chyba każdy pamięta Rafała Z. Pamietam jak w któryś piątek cena ropy zamkneła się po cenie 42-43$. I Rafał Z. dokładał na niej swoje pozycje długie. Wszyscy to widzieli na YT bo był taki czas gdy RZ pokazywał trading live. Pozycje były pozostawione na weekend. Prosze sobie wyobrazić mine RZ gdy w poniedziałek cena ropy otworzyła sie na poziomie 30-31$. Czyli cena spadła realnie o 26%. A konto w Alior Trader RZ miał profesjonalne i lewarował depo dość mocno. Jakie dokładnie były straty juz nie pamietam ale podobno na pare baniek ;)

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

adamkaluza pisze:
06 sty 2025, 23:00
Przecież ktoś był drugą stroną transakcji, zarobił te pieniądze i broker musi mu je naliczyć na konto.
Widzę że nikt tutaj nie załapał mojej delikatnej sugestii, więc powtórzę. Od kogo broker zabiera pieniądze żeby wypłacić temu który zarobił, skoro przeciwnej stronie transakcji która straciła, stratę umorzył.
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

adamkaluza pisze:
08 sty 2025, 02:24
adamkaluza pisze:
06 sty 2025, 23:00
Przecież ktoś był drugą stroną transakcji, zarobił te pieniądze i broker musi mu je naliczyć na konto.
Widzę że nikt tutaj nie załapał mojej delikatnej sugestii, więc powtórzę. Od kogo broker zabiera pieniądze żeby wypłacić temu który zarobił, skoro przeciwnej stronie transakcji która straciła, stratę umorzył.
Sam musi pokryć koszty. Nie ma zmiłuj. I nie ma się co dziwić, że lewar oferowany nie przekracza 30:1. Poza tym kwota gwarancji tez jest ograniczona. Jeśli się nie mylę niektórzy oferują gwarancje do 200k euro.

Awatar użytkownika
Grzesiek.fx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Grzesiek.fx »

ZL11LE pisze:
01 kwie 2023, 22:14
... moja twarz moj stan wyglada tak samo jesli zarobie 5k czy strace danego dnia 5k, ale jesli zlamie swoja zasade to jestem mega w@%#!Q@#$ na siebie a takie stanu nie lubie i bardzo mocno staram sie go unikac. w swoim dzienniczku ktory prowadze mam same 4 i 5 za zachowanie w roznych kategoriach tak wiec jest ok heh:)
Byłbyś tak uprzejmy i wrzucił screena ze swojego dzienniczka? Jestem wielkim fanem wszelkich dzienniczków 8) , a w szczególności tych forexowych.

PS. Myślałeś może o zamianie youtube na Twich lub Kick? W twoi przypadku mogłoby się to sprawdzić. :564:

ODPOWIEDZ