Rejs.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Hary
Gaduła
Gaduła

Re: Rejs.

Nieprzeczytany post autor: Hary »

Psychologiczne wyzwania handlu
Czy kiedykolwiek czułeś kołatanie serca, gdy przygotowywałeś się do zawarcia transakcji, lub odczuwałeś ukłucie straty nieco głębiej?
Witamy w świecie psychologii handlu, która jest szczególnie istotna podczas jazdy kolejką górską w handlu na rynkach Fx.
Nie chodzi tylko o wykresy i liczby – sposób, w jaki radzisz sobie z emocjami, odgrywa ogromną rolę w twoich decyzjach handlowych.
Duża zmienność rynku, może zamienić handel w emocjonalny wir, w którym strach, chciwość i nadmierna pewność siebie często wiodą, wpływając na Twój sukces.
Kluczem jest zrozumienie i zarządzanie tymi emocjami. Chodzi o to, żeby nauczyć się zachować spokój, gdy na rynku robi się gorąco.
Relacją między Twoim umysłem a ruchami handlowymi. Jak utrzymać emocje na wodzy i podejmować decyzje, które będą racjonalne, a nie reaktywne. Trzeba być gotowym, aby opanować sztukę psychologii handlu i przejąć kontrolę nad swoją podróżą w handlu na rynku Fx :!:
Psychologia handlu jest istotnym, ale często pomijanym aspektem inwestowania. Jest to badanie tego, jak Twoje emocje i stan umysłu mogą wpłynąć na Twoje decyzje handlowe. Oznacza to, że musisz zrozumieć reakcje emocjonalne wywołane zwycięstwami, stratami i zmiennością rynku. Niezależnie od tego, czy jest to poczucie euforii po udanej transakcji, czy niepokój po spadku na rynku, emocje te mogą zaburzać ocenę sytuacji i prowadzić do impulsywnych decyzji.

Typowe pułapki emocjonalne:

Strach: Traderzy często odczuwają strach, gdy boją się utraty pieniędzy lub utraty wspaniałej okazji. Może to prowadzić do pochopnych decyzji lub całkowitej bierności.
Chciwość: Chęć osiągnięcia znacznych zysków może czasami przyćmić racjonalne podejmowanie decyzji, skłaniając traderów do podejmowania niepotrzebnego ryzyka.
Transakcje zemsty: Po porażce inwestorzy mogą angażować się w „transakcje zemsty”, aby spróbować szybko pokryć straty. Często prowadzi to do bardziej ryzykownego i lekkomyślnego handlu.
Nadmierna pewność siebie: może to prowadzić do niedoszacowania ryzyka i przeszacowania zdolności przewidywania ruchów na rynku.

Rozpoznanie tych emocjonalnych pułapek i zrozumienie ich wpływu na zachowania handlowe jest pierwszym krokiem do opanowania psychologii handlu. Chodzi o znalezienie równowagi pomiędzy emocjami i logiką, zapewniając, że Twoje decyzje handlowe będą podejmowane w oparciu o strategię, a nie tylko emocje.

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Anomalia »

Szukając czegoś w swoim wątku (o czym w kolejnym poście), zadumałam się nad tym swoim starym wpisem. Jak bardzo zmienił się świat w te pięć lat a my wcale.
Jak się nie znajdzie swojej niszy, nie warto zaczynać. Kropka.
Anomalia pisze:
10 wrz 2019, 09:56
Pisanie dziennika przez miesiąc jest wyzwaniem. Zwłaszcza, gdy trzeba mocno opuścić własną strefę komfortu bo nie lubię słów. Ciszę lubię. Ale skoro Ci pomaga to będę pisała, słowo się rzekło - więc niech tak będzie choć sprawia mi to duży dyskomfort bo ociera się o opary banału tudzież infantylnego fx-kiczu i grafomaństwa.

O ryzyku powinno być, prawdopodobieństwie, macierzy ryzyka i dlaczego nawet stosunkowo małe ryzyko ale o wielkiej wadze powinno zapalić STOP w głowie i spowodować zaprzestanie gry na fx (na jakiś czas a w ekstremalnej sytuacji na zawsze. Trzeba wiedzieć, kiedy ze sceny zejść). I będzie ale nie dziś.

Dziś takie luźne przemyślenie pisane w powietrze... Czemu w powietrze? Ano statystycznie w powietrze. Kilka dni temu wpadła mi w oko informacja, że statystycznie największą grupę grających na fx stanowią młodzi mężczyźni poniżej 35 roku, o nieustabilizowanej pozycji życiowej. Czyli o podwyższonej skłonności do ryzyka, obniżonej chęci do refleksji i przemyślanych działań, za to żądni osiągania błyskawicznych sukcesów. Szybkich, bez czytania i nauki bo czytanie to strata czasu. Idealni dawcy kapitału :idea: Więc i forum zapewne takie osoby przyciąga. Więc - w powietrze, bo moje wpisy nie mają żadnej wartości dla 99,9% osób na forum.

Nigdy nie byłam młodym mężczyzną poniżej 35 roku życia więc nie znam z autopsji emocji targających taką osobą, ale setki takich młodzieńców przewinęły się przez moje ręce. Czy to ważne dla mojego patrzenia na fx? Paradoks ale tak i dlatego mi to siedzi w głowie teraz.
Bo w tej sytuacji, wszyscy, także ci w gorącej wodzie kąpani (jusz, natychmiast chcę milion z fx) stają na fx z entuzjazmem i procą zrobioną z gumki wyciągniętej z majtek, przeciwko sztabowi świetnych statystyków, analityków, informatyków, prawników uzbrojonych wiedzą i doświadczeniem po zęby. I oczywiście przeciwko automatom, które rozgrywają 80% transakcji na kontraktach terminowych (a za którymi stoi i tak sztab doświadczonych profesjonalistów w swoich dziedzinach) i które robią to, co my tylko szybciej, zanim my zdążymy pomyśleć jeśli gramy spontanicznie. Automaty podejmują decyzje w abstrakcyjnie błyskawicznym tempie, analizując tysiące informacji w króciuteńkim czasie, bez cienia emocji i nadziei - jakie mamy z tym szanse? IMHO - niewielkie.
Stawiając więc takiego młodego, napompowanego młodzieńczą niecierpliwością i adrenaliną człowieka w gorącej wodzie kąpanego, wobec bezemocjonalnej, błyskawicznie reagującej maszyny z wgranym rozkładem prawdopodobieństwa scenariuszy i błyskawicznej reakcji na nie, stworzonych do wyciskania kasy możemy spodziewać się efektu w zasadzie tylko jednego :(
I teraz jeszcze garść dołującej statystyki.
Podobieństwo genetyczne człowieka do człowieka wynosi 99,9%. Do szympansa - 97%.
Więc skąd tak wielka zarozumiałość i pojęcie o własnej wyjątkowości, "mnie na forexie na pewno się uda bez nakładu myślenia, pracy i sił" - uda bo? Wszyscy jesteśmy praktycznie tacy sami, na inność zostaje 0.1% z czego zapewne kilka procent góra może stanowić naszą przewagę nad innymi uczestnikami ryku. Po zbóju więc jesteśmy wyjątkowi jako gracze na fx :roll:
Zatem, do diabła, skąd to przekonanie o własnej wyjątkowości i przewadze danej z natury?! Skoro podobieństwo genetyczne człowieka do kota to 90% a do krowy 80%? W 99,9% jesteśmy TACY SAMI a tacy sami jak my - tylko bardziej doświadczeni, mają do dyspozycji maszyny przewyższające nas szybkością reakcji i bieżacej analizy: jak można myśleć, że przy takiej przewadze przeciwnika można mieć szansę na zwycięstwo bez znalezienia w sobie czegoś, co jest... inne? Żeby do tego dojść nei wystarczy, IMHO, jeden wskaźnik i działanie bezrozumne "bo tak" - "bo tak się robi, bo tak jakś guru powiedział". To dużo za mało, bez pracy się nie obejdzie - truizm ale jakże chętnie zamiatany pod dywan.
Trzeba więc nie bać się pogrzebać sobie szczerze w głowie i duszy i znaleźć w tym ledwie 0,1% to, co może z nas zrobić kogoś, kto na fx ma szanse.

Parafrazując więc znane powiedzenie (choć mam tu problem etyczny, bo takich słów nie powinno się parafrazować w tak błahym kontekście):
"Jeśli idziesz na wojnę to nie po to, żeby oddać swoją kasę tylko żeby Twój przeciwnik oddał swoją".

Wszystkiego dobrego w ten piękny poranek :564:
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Hary, w sumie do Ciebie kieruję ten wpis, bo wiem, że wiesz.

Możemy o psychologii inwestowania dyskutować godzinami, ale czy rozwiązanie nie jest o wiele prostsze? Prostsze ale i o wiele bardziej groźne, niż się nam wydaje?
Czy kluczem do wszystkiego, jest dopamina? Uzależnienie właściwie od wyrzutu dopaminy, które trzyma "graczy" w "grze" bez względu na jej wynik i nie pozwala tejże "gry" zakończyć?
Takie mnie olśnienie dopadło, po przeczytaniu postów w innym wątku. I wszystko ułożyło się w logiczną całość, moja historia gry - dlaczego fx był dla mnie relaksem a nie stresem, dlaczego egzotyki, dlaczego longterm, dlaczego nie dt i majorsy.

Patrząc z perspektywy dopaminy, to nawet pisanina Xaba staje się logiczna.
Ponura wizja, ale.....

...czy to jest aż tak proste?! :shock:

Hary
Gaduła
Gaduła

Anomalia pisze:
27 gru 2024, 21:08
Hary, w sumie do Ciebie kieruję ten wpis, bo wiem, że wiesz.

Możemy o psychologii inwestowania dyskutować godzinami, ale czy rozwiązanie nie jest o wiele prostsze? Prostsze ale i o wiele bardziej groźne, niż się nam wydaje?
Czy kluczem do wszystkiego, jest dopamina? Uzależnienie właściwie od wyrzutu dopaminy, które trzyma "graczy" w "grze" bez względu na jej wynik i nie pozwala tejże "gry" zakończyć?
Takie mnie olśnienie dopadło, po przeczytaniu postów w innym wątku. I wszystko ułożyło się w logiczną całość, moja historia gry - dlaczego fx był dla mnie relaksem a nie stresem, dlaczego egzotyki, dlaczego longterm, dlaczego nie dt i majorsy.

Patrząc z perspektywy dopaminy, to nawet pisanina Xaba staje się logiczna.
Ponura wizja, ale.....

Każda forma uzależnienia jest paskudnym okresem w życiu, niezależnie od tego, czy są to narkotyki, alkohol, morfina, inwestowanie (giełda ,forex ) czy jakiś rodzaj ideologii !
Tylko nieliczni potrafą'li zamiast uzależnienia znaleźć w tej zabawie (Fx) , relaks jako odskocznię dnia codziennego.
Tragedia fx polega na tym, że chcemy zarabiać zbyt wcześnie, a mądrzejemy zbyt późno. Nikt nie rodzi się wiedząc wszystko.
Zdrowie psychiczne jest jak pieniądze, nie mamy pojęcia o jego wartości, dopóki ich głupio nie stracimy.
I na pytanie
musi każdy sam sobie odpowiedzieć a Ci, którzy nie potrafią myśleć ani brać odpowiedzialności za siebie, potrzebują i szukają na siłę jakiegoś lidera.
Cwaniaka lub idiotę który  opowiada codziennie tę samą historię przez rok, w końcu w którą uwierzysz.

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Czyli wolny czas, determinacja, przeciętna inteligencja, wyrównana dopamina i .... i to wszystko? :roll:

Hary
Gaduła
Gaduła

Anomalia pisze:
28 gru 2024, 11:41
Czyli wolny czas, determinacja, przeciętna inteligencja, wyrównana dopamina i .... i to wszystko? :roll:
Jak mawiał Konfucjusz - "Lepszy diament z wadą niż kamyk bez żadnej."

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Anomalia pisze:
Znajdujesz to czego szukasz.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Hary
Gaduła
Gaduła

Anomalia pisze:
Hmmm: ale jeżeli będziesz ciągle myśleć o tym, co chcesz zrobić i co masz nadzieję, że się stanie, nie zrobisz tego i to się nie stanie.

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Nie ciągnę tematu, bo niemądremu człowiekowi może podpowiedzieć niemądry pomysł :roll:

Ale to jest mega w swej absolutnej prostocie, i tyle powiem.

A z okazji okazji, choć siedem dni po fakcie, ale nadal w oktawie - Wszystkiego Dobrego w Nowym :564:

Obrazek

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Wrzuć ten swój tekst w stylu AI tutaj, sprawdzę swoją profesjonalną metodą

ODPOWIEDZ