Prop Trading

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Prop Trading

Nieprzeczytany post autor: raposo »

azyl pisze:
20 lis 2024, 21:48
a jak to jest z tym abonamentem w propach ? płącę raz za ten cały chellenge i jeżeli zdam, to dostaje depo do tradingu a kasą dzielimy się w ukladzie np. typu 90/10 ?
To nie abonament tylko jednorazowa opłata za "pokazanie się". Jak zdasz, to przechodzisz na 'live' (który zazwyczaj jest demem żeby ominąć kwestie zarządzania kapitałem osób trzecich i rzekomo te transakcje kopiowane są na real przez propa). Niektórzy po przejściu wyzwania oddają opłatę początkową. Jak nie zdasz, to przepada.

Abonamenty też są ale bardzo rzadko to występuje i właściwie można z nich zrezygnować w dowolnym momencie (więc nie widzę ich zasadności).

Zarobioną kasą dzielisz się w ustalonych proporcjach i terminach przez propa.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Grzesiek.fx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Grzesiek.fx »

1to1 pisze:
19 lis 2024, 18:57
Prop firmy to taki broker ktory daje ci dźwignie 1:500 która teraz jest zabroniona.
Wracając do wątku dźwigni...
Jeżeli na zadaniach wstępnych dostajesz wymagania:
- 6% max dzienna strata;
- 12% max obsunięcie na kapitale;

To najpewniej, na prawdziwej kasie od propa, masz takie same wymagania. Więc po co ci te 1:500 :?:

Widziałem oferty 1:100 i 1:33.

1to1
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: 1to1 »

Prop firma to jest taki broker który daje ci kasę czyli lewar. Za 100$ dostajesz 5000$ konto.

Na dźwigni 1:500, u brokera tez możesz wpłacić sobie 100$, a otwierasz pozycje za 5000$, grasz jakbyś miał 5000$.

Musisz mieć firmę czyli 500zl msc opłat żeby rozliczyć się z zysków z firma prop funding .....
U brokera forex masz mala dzwignię (EU) albo dzwignia 1:500 ale brak regulacji.

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

Myślę, że głównym problemem jest brak wiarygodności takich firm. Wystarczy poczytać niektóre regulaminy, tego nie wolno, tamtego nie wolno i w końcu i tak mogą nie wypłacić kasy pod byle pretekstem. Myślę, że to alternatywa dla brokerów z dźwignią 1:500 i dla osób, które myślą, że będą zarabiać choć do tej pory jeszcze nie dorobili się i stąd potrzebują wysokiej dźwigni. Natomiast samo twierdzenie czy ktoś zarabia czy nie jest trochę nie na miejscu bo na rynku najbezpieczniej posługiwać się formą dokonaną albo się zarobiło albo nie i dopiero zamierza się zarobić. Myślę, że to opcja dla tych, którzy "myślą że zarabiają" albo że będą zarabiać ale są na tyle przezorni, że chcą wyważyć odpowiednio ryzyko początkowe czyli wpłacić powiedzmy 100 dol. zamiast własnych 10 tys. i moim zdaniem takie podejście ma sens. Natomiast ci, którzy faktycznie do tej pory sporo zarabiali są już w innym miejscu i nie potrzebują takich firm.

Popatrzyłem na stronę The Trading Pit i z jednej strony chwalą się posiadaniem ponad 10 tys. aktywnych rachunków a ich leaderboard z zyskiem na ten rok ponad 30 tys. dolarów to zaledwie 20 osób a to jedna z tych firm, która wydaje się być w miarę wiarygodna. Czyli tych z dużą kasą i osiągnięciami jest tam niewielu. Czyli tak jak napisałem - dobre miejsce dla tych, którzy "myślą że zarabiają" ale jakby co to wolą stracić 100 dolarów zamiast 10 tys. wpłaconych do normalnego brokera z niską dźwignią. Moim zdaniem to ma sens bo rynek nie odróżnia jednych od drugich i tak samo ich traktuje niezależnie jaką kwotą grają. Miejmy jednak świadomość, że tam i tak prawie wszyscy tracą czyli bardziej chodzi o niskie ryzyko początkowe a nie zarabianie samo w sobie.

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

Jeszcze jedna rzecz. W tego rodzaju firmach (nie mylić z prawdziwymi propami operującymi głównie na amerykańskim rynku) zazwyczaj gra się na demo i wirtualnymi środkami. Egzekucja też jest jak na demo? Błyskawiczna i bez poślizgów? :)

1to1
Gaduła
Gaduła

1to1
Gaduła
Gaduła

Copying trades from other persons’ signals or having your accounts managed by 3rd party
Using services or EAs created by 3rd parties in purpose to “pass your prop trading evaluations” or otherwise take advantage of the technical inefficiencies of the platform and its infrastructure
Martingale
Tick scalping
Reverse arbitrage trading
Latency arbitrage trading
Opposite trading / hedging across multiple accounts or traders

Moje strategie :D

1to1
Gaduła
Gaduła

Kto pierwszy otworzy konto z żurnalem?