Wyniki od brokera - ależ ja się z Tobą zgadzam. Tylko widzisz, jest wielu traderów którzy naprawdę są killerami w handlu i czasami to łatwiej zwrócić uwagę innych niż pukać do ich drzwi. Ponadto to trochę jak z Doliną Krzemową, najchętniej daje się kasę tym którzy są "swoi" albo rozpoznawalni. Zobacz sobie kto zbiera najwięcej funduszy z rynku, oraz co łączy dwójkę Polaków którzy założyli spółkę w Delaware wysłałem Ci linka w innym wątku. Jeden pracował w Google drugi w Palantir (chyba do Petera Thiela to należy ?).
Ale może jestem głupi, nie wykluczam tego. Niemniej, analizując przykłady z życia:
A. Michael Burry, znany z przewidzenia kryzysu finansowego w 2008 roku i zysków, jakie osiągnął, obstawiając przeciwko bańce na rynku nieruchomości, początkowo nie publikował w mediach głównego nurtu, jak wielu innych znanych inwestorów. Zamiast tego, zdobył pierwsze uznanie i zyskał uwagę inwestorów dzięki swojej aktywności online oraz wyjątkowym analizom. Oto, gdzie publikował na początku swojej kariery:
1. Forum dyskusyjne "Silicon Investor"
2. Strona internetowa Scion Capital
B. Ray Dalio, założyciel Bridgewater Associates, publikował swoje analizy, przemyślenia i prognozy na temat gospodarki oraz rynków finansowych w różnych miejscach. Oto główne platformy, na których publikował swoje prace:
1. Bridgewater Daily Observations: W ramach swojego funduszu Dalio publikował codzienne notatki i analizy rynkowe, znane jako "Daily Observations". Te raporty były dostępne głównie dla klientów funduszu i zawierały szczegółowe analizy makroekonomiczne, przewidywania dotyczące rynków oraz analizy polityki monetarnej.
2. Książki (książek pisał nie będę)
To nie jest tak, że jak jesteś skutecznym traderem to od razu witają Cię wszędzie z otwartymi ramionami. A tym bardziej gdy nie jesteś po jakiejś renomowanej uczelni typu Harvard. Zapomnij wtedy o planie A, czyli pracy w Goldman Sachs czy JP Morgan czy CITI które są dla finansów tym czym paca w Google, Meta czy Palantir dla Doliny Krzemowej., a następnie założeniu własnego funda. Albowiem większość gości zarządzających fundami czy traderów w fundach jest byłymi pracownikami tychże zacnych instytucji. Czasami innych jak UBS.
Buddy nie wypuszcza bo obserwowali go ładnych parę lat a on na ostatniej loterii też był jakiś dziwnie zestresowany. Jakby wiedział że kończy i ucieka za granicę. Uczciwi ludzie tak nie robią
Oczywiście że tak, tylko dlaczego kompetentny urząd w Krakowie wydał zgodę na zorganizowanie loterii a wbijane są zarzuty o nielegalne organizowanie loterii ? Tzn zobaczymy, ja sam jestem ciekaw jak ta sprawa się zakończy. Jest grubo, to na pewno. Niemniej, w Polsce 95%-100% wniosków aresztowych kończy się aresztem. Innymi słowy, jakakolwiek kontrola sądowa wniosku aresztowego to w większości przypadków fikcja. Ano i nie zapominajmy że stwierdzone zostały również przypadki gdzie sędzia który rzekomo czytał akta przed postępowaniem aresztowym w tym samym dniu i godzinie znajdował się w innym miejscu. Tak, po prostu w tym samym dniu i o tej samej godzinie był równocześnie w dwóch różnych miejscach:
https://wiadomosci.onet.pl/lublin/akcja ... ch/whynys4
https://www.rp.pl/sady-i-trybunaly/art4 ... rzyklepuje
Przypominam tylko sprawę Tomka Komendy któremu dosłownie spierdolono życie. W jego sprawie również było grubo. Taki "błąd nieomylnego systemu".