Polska - forex, kto poza mną trzepie kasę?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Polska - forex, kto poza mną trzepie kasę?

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Fx_boy pisze:
02 kwie 2024, 21:26
nikt - to tak ku przestrodze tym, co rzucają pracę i będą żyć z zabawy walutami.
Czy ktoś zna liczbę aktywnych graczy w Polsce?, bo wychodzi na to, że reszta zarabiających ( poza w/w krezusami ) to ma z forex-u na paluszki słone.
Nie ma takich oficjalnych danych. Ale można szacować. W 2023 r. było ok. 170 tys. aktywnych klientów u polskich brokerów. Ale dochodzą ci, którzy grają u brokerów zagranicznych i to jest niewiadoma X. Ale jakbym miał gdybać, to może łącznie do 200-230k byśmy dobili.

Te statsy, o których mówisz opublikował ostatnio KNF:
https://forexclub.pl/na-forex-bez-zmian ... 2023-roku/

Suma strat robi wrażenie ale jakby przyjrzeć się bliżej reszcie danych to w sumie idzie to ku lepszemu, bo traderów przybywa, a odsetek zarabiających rośnie przy spadającej średniej stracie. Zresztą widać też po forum - edukacja jest na coraz wyższym poziomie. 10 lat temu była masa pytań o ceny Ask/Bid lub jak działa lewar. Teraz jest napewno dużo lepiej, jest też większa świadomość. Oczywiście, wiele też zależy od rynku. Z reguły większa zmienność -> szybsze/większe straty. To samo z trendami. Im mocniejsze i dłuższe trendy, tym wbrew pozorom częściej wykańcza drobnicę.

p.s. co do baxika - dyskutowałem o tym ostatnio z jednym z userów. Osobiście nie zaglądam do działu Daytrading ale jeśli jakikolwiek użytkownik łamie regulamin, to możecie zgłaszać te posty, a my je przejrzymy. Natomiast jeśli personalnie Wam ktoś przeszkadza, to pozostaje dodanie go do "wrogów" i tym samym nie będą Wam wyświetlać się jego posty.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

Raposo, tak przy okazji zazdroszczę Ci jak przeliczasz, mnożysz, dzielisz loty/pipsy/swapy na nieloty/górnoloty/małolaty ;) itd. i muszę przyznać, że masz cierpliwość do pytań, dodam całego spectrum pytań. Nie mógłbyś "sprzedać" odrobinę tego stoickiego spokoju, hehehe.
Dziękuję i pozdrawiam.

Michał Kaczmarek
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Michał Kaczmarek »

Cześć! Temat gorący jak zawsze, kiedy chodzi o forex. Faktycznie, z tych statystyk wynika, że większość traci, ale ci, którzy zyskują, muszą mieć naprawdę niezłą wiedzę i doświadczenie. Myślę, że sukces na rynku to kombinacja wielu czynników: edukacji, strategii, zarządzania ryzykiem i odrobiny szczęścia. Zaorski i Glinicki to znane nazwiska, ale dla przeciętnego tradera to inna liga. Sam staram się trzymać zasady: "graj tylko tym, co możesz stracić" i inwestuję też w rozwój własnej wiedzy. A co do liczby aktywnych graczy, to jest z tym ciężko – wiele osób próbuje, ale ilu wytrzymuje dłużej niż kilka miesięcy? Szacunki są różne, ale pewnie grubo ponad kilka tysięcy aktywnych.

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

Michał Kaczmarek pisze:
05 sie 2024, 14:46
Cześć! Temat gorący jak zawsze, kiedy chodzi o forex. Faktycznie, z tych statystyk wynika, że większość traci, ale ci, którzy zyskują, muszą mieć naprawdę niezłą wiedzę i doświadczenie. Myślę, że sukces na rynku to kombinacja wielu czynników: edukacji, strategii, zarządzania ryzykiem i odrobiny szczęścia. Zaorski i Glinicki to znane nazwiska, ale dla przeciętnego tradera to inna liga. Sam staram się trzymać zasady: "graj tylko tym, co możesz stracić" i inwestuję też w rozwój własnej wiedzy. A co do liczby aktywnych graczy, to jest z tym ciężko – wiele osób próbuje, ale ilu wytrzymuje dłużej niż kilka miesięcy? Szacunki są różne, ale pewnie grubo ponad kilka tysięcy aktywnych.
Hej. napisze Ci tak że to trudna sprawa, nie graj w DT jak jesteś nowy w tym temacie. Posłuchaj doświadczenia tnij straty, zyskom pozwól rosnąć a traduj to co widzisz. A wszystko z czasem się wyjaśni.
"If music is dying musicians are killing it" - MP

Awatar użytkownika
Borsuk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Borsuk »

Ja.

Awatar użytkownika
zakaven
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zakaven »

Borsuk pisze:
07 sie 2024, 08:03
Ja.
I to mnie się podoba :) Krótko i na temat :lol:

roger_fx
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: roger_fx »

Ja po wielu niepowodzeniach na FX wróciłem na GPW i jest o wiele, wiele lepiej, jestem na dużym plusie. Może kiedyś wrócę do FX, ale jak na razie jestem sceptyczny co do możliwości zarabiania rozsądnych pieniędzy na FX.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

roger_fx pisze:
15 sie 2024, 18:29
Ja po wielu niepowodzeniach na FX wróciłem na GPW i jest o wiele, wiele lepiej, jestem na dużym plusie. Może kiedyś wrócę do FX, ale jak na razie jestem sceptyczny co do możliwości zarabiania rozsądnych pieniędzy na FX.
W GPW a FX największa różnica to lewar, usuń lewar z FX a tez będziesz na nim zarabiał, w jednym i drugim chodzi o przewidzenie czy cena wzrośnie czy spadnie ale jak -10% na GPW to -10% depo a -1% na FX to -50% to nic dziwnego ze na FX trudniej zarobić ;)

roger_fx
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: roger_fx »

Ink. pisze:
16 sie 2024, 09:46
W GPW a FX największa różnica to lewar, usuń lewar z FX a tez będziesz na nim zarabiał, w jednym i drugim chodzi o przewidzenie czy cena wzrośnie czy spadnie ale jak -10% na GPW to -10% depo a -1% na FX to -50% to nic dziwnego ze na FX trudniej zarobić ;)
Lewar to jedno. Na GPW mam do tego wiarygodną informację dotyczącą obrotu, informację o kapitalizacji spółki i free-float, branży w jakiej działa spółka, wyniki i informacje bieżące.

Większe pieniądze na FX zarobiłem tylko na początku przygody z FX, kiedy byłem totalnie zielony. Później to pasmo porażek i malutkich sukcesów, niewartych czasu jaki poświęcałem na FX.

ODPOWIEDZ