Przetestowałem w piątek, w trakcie danych z USA o 14:30, czterech brokerów:
- IC Markets - lag ok 120 ms (serwer w USA)
- fpmarkets - lag ok 125 ms (serwer w USA)
- Tickmill EU - lag ok 60 ms (serwer w EU)
- Pepperstone - lag ok 50 ms (serwer w EU)
W IC Markets (oraz fpmarkets i Ticmill) nie zauważyłem opóźnień.
Co ciekawe, opóźnienie pojawiło się u Pepperstone, choć ten serwer był najbliżej i tu najmniej spodziewałem się opóźnień.
Od godz 14:30:06 czas danych zaczął biec tu wolniej, z apogeum o 14:31:19, gdzie opóźnienie danych wynosiło 30 sekund, po czym od 14:31:20 nagle wszystko wróciło do normy. Być był to problem samego serwera, na co wskazywałoby nagły powrót do normalności.
raposo pisze: ↑04 lip 2024, 19:10
tam są jeszcze serwery np. w Sydney i Singapurze. Prawdopodobnie w EU może być mniej dostępnych datacenter, bo ta jurysdykcja jest rzadko wybierana przez traderów.
W Azji, gdzie mieszka większość mieszkańców globu, traderzy "wybierają" najbliższy im lokalny serwer, co przy ponad 4,6 mld liczbie ludności Azji musi przenieść się na to, że ilościowo serwery w tamtym rejonie są najczęściej wybierane.
W EU, gdzie mieszka tylko ok 450 mln ludzi, rządzi obecnie (niestety) zasada przymuszająca mieszkańców UE, którzy chcą, aby ich środki były chronione, do wyboru IC Markets EU (z ochroną w ramach CySEC). Ale biorąc pod uwagę fakt, że ten stan prawny, uniemożliwiający mieszkańcom EU dostęp do brokerów z UK, trwa od niedawna, z czasem zainteresowanie IC Markets EU i ewentualnym serwerem w EU będzie coraz większe, choć z pewnością taki serwer, z powodów statystycznych, nie będzie tak obciążony, jak serwery w Azji czy USA.