MetaTrader 4 na VPS

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
TomSenior
Uczestnik
Uczestnik
Posty: 3
Rejestracja: 06 lis 2023, 22:22

MetaTrader 4 na VPS

Nieprzeczytany post autor: TomSenior »

Witajcie,

jestem dość świeży w temacie Forex. W skrócie moja historia wygląda tak, że spodobał mi się Forex, a że mam jakieś doświadczenie w kodowaniu, to kupiłem kurs na Udemy i opanowałem MQL4 na tyle, aby tworzyć różne proste strategie programowe.
Dlatego programowe, ponieważ nie mam w ciągu dnia czasu, aby siedzieć przy platformie i wypatrywać okazji. Bardzo się cieszę, że jako laikowi udało mi się nauczyć tego wszystkiego na tyle, aby coś programowego sobie uruchomić.

W końcu coś mi wyszło, czyli widzę, że mój robocik potrafi zarabiać. Chciałbym go przetestować na rzeczywistym koncie, bo zapewne to co wychodzi w testerze strategii, a to co jest w realu, to może różnić się całkiem sporo. Chciałbym się przekonać jak sporo :-D

I tu napotykam ścianę, w tym momencie jest wielka - jak tu uruchomić MetaTrader 4 na VPS?
Nie chcę zostawiać swojego komputerka na Windows, bo on może się zawiesić, zmulić, zrestartować, albo internetowe łącze mogę stracić.
Jedyna sensowna możliwość to VPS, a że znam MetaTradera to idealnie na nim by było bazować.
Bo widziałem różne podejścia do uruchamiania robotów na Forex, na przykład Freqtrade, tylko że to wymaga dalszego zgłębiania wiedzy, więc myślę, że jest szansa na MT4 na VPSie. Chyba, że się mylę i nie jest to dobre rozwiązanie z jakiegoś powodu?

Jeśli ktoś mógłby wskazać firmy, rozwiązania, no i też podpowiedzieć od jakiej brokera zacząć z 20 tys. zł to będę bardzo wdzięczny.

Tom

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator
Posty: 10002
Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10

Re: MetaTrader 4 na VPS

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Cześć Tom,

Przede wszystkim gratuluję nauczenia się samodzielnie MQL4 - też kiedyś robiłem do tego kilka podejść ale nie wystarczyło determinacji, żeby filanie całkowicie samodzielnie coś tworzyć od podstaw ;)

Co do VPS. Jak najbardziej słuszna droga, choć i VPS trzeba monitorować czy się np. nie zawiesił (lub MT4).

Przeczytaj ten artykuł:
https://forexclub.pl/vps-a-trading-forex/

Leciwy ale w wielu aspektach wyjaśnia najważniejsze rzeczy, o które pytasz.

Co do wyboru samego VPS i brokera, to przede wszystkim musisz sprecyzować na czym chcesz handlować i w jaki sposób, czyli konkretnie czego potrzebujesz -> wtedy pod to dobierz brokera -> potem sprawdź czy ma w ofercie VPS (niektórzy dają za free przy spełnieniu jakichś warunków lub dają rabaty) -> jak nie, to przetestuj np. ForexVPS, BeeksFX, FXVM...

Nie jestem na bieżąco z cenami ale napewno znajdziesz coś wartego uwagi.

Powodzenia.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

TomSenior
Uczestnik
Uczestnik
Posty: 3
Rejestracja: 06 lis 2023, 22:22

Re: MetaTrader 4 na VPS

Nieprzeczytany post autor: TomSenior »

Bardzo dziękuję za link i wyjaśnienia!
Co prawda artykuł jest bardzo ogólny, dlatego podejrzewam, że czeka mnie jeszcze kilka niespodzianek po uruchomieniu VPSa :-)

Chciałem inwestować na GBPPLN, myślę o wyborze mForex.
Moja strategia to daytrading, łapię po 50-150 pipsów.

O VPS pod MetaTradera poczytałem trochę na mql5.com
Jest tam nawet dedykowany link do rejestracji https://www.mql5.com/en/vps
Bardzo ciekawie to działa, nie byłem tego świadomy, że z pozycji MetaTradera można coś takiego zrobić.
Czy ktoś może z tego korzystał?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator
Posty: 10002
Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10

Re: MetaTrader 4 na VPS

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Samo odpalenie VPS nie jest wcale tak trudne - te podstawy powinny Ci wystarczyć :). Nie znałem tego linka - wygodna opcja, bo od razu widzisz ping do konkretnego serwera brokera. Z drugiej strony jeśli chcesz handlować u polskiego brokera, to jest szansa, że znajdziesz taniej jakiś sensowny VPS w Polsce (tu też ma serwer mForex więc ping powinien być teoretycznie jeszcze lepszy niż z Niemiec).

GBPPLN to trochę słaby wybór na początek przygód z daytradingiem i to jeszcze przez automat. Ale jeśli będzie działać, to czemu nie ;) Pamiętaj, że mForex to ECN, a to może mieć przełożenie na skoki spreadów w godzinach nocnych na mniej płynnych instrumentach (jak właśnie GBPPLN) + do rynkowego spreadu osobno pobierana jest prowizja (0,0035% od wartości zlecenia -> jakieś 4 pipsy dla GBPPLN).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

TomSenior
Uczestnik
Uczestnik
Posty: 3
Rejestracja: 06 lis 2023, 22:22

Re: MetaTrader 4 na VPS

Nieprzeczytany post autor: TomSenior »

Dzięki za sugestie, niedługo się przekonam jak to wygląda w praktyce. GBPPLN wybrałem ze względu na większą dynamikę, pod nią w końcu opracowałem strategię, która jest zyskowna. Najpierw przez długi czas móżdżyłem nad USDPLN, w sumie wszystkiego wyszło ponad rok.

Z VPS to nie tak pierdnąć i uciec ;-)
Zwłaszcza, że chodzi o większe finanse, w znaczeniu, że systematycznie oszczędzałem, aby móc teraz handlować na giełdzie, więc nie pozwolę sobie na frywolne podejście do tematu.
Pytań mam wiele - Jak najwygodniej się dostać, ile powinno być GB ramu, aby MT4 się nie czkał, zwłaszcza gdy zapuszczonych jest kilka instancji. No i cała wielka gałąź zatytułowana - jak dobrze skonfigurować serwer? Tej właśnie wiedzy mi potrzeba.
VPS także może spotkać jakaś dziwna sytuacja (przerwy techniczne, awarie etc.), więc skoro to ma być automat, to powinien w jak największym stopniu być samodzielny - wznawiać połączenia etc.

I znalazłem! znowu Udemy się przydało. Za 45 zł wiedza podana w pięknej pigule, krok po kroku :-)
Polecam, gdy ktoś będzie szukał.
Kirill Eremenko - VPS for Forex Trading - Protect Your Forex Robots.

ODPOWIEDZ