ICT Concepts- TIME & PRICE

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
dopra
Pasjonat
Pasjonat

Re: ICT Concepts- TIME & PRICE

Nieprzeczytany post autor: dopra »

Cblondyn pisze:
03 paź 2023, 12:33
dopra pisze:
03 paź 2023, 10:47

Ja też szlifuję od jakiegoś czasu metodę płynnościową, gram na indeksach tylko w określonych godzinach
To sobie porównaj płynność na indexach z USA czasu londyńskiego a czasu nowojorskiego ;)
ja handluję DAX, ITA - rano
USA od 15.30 - 17.00 i 20.30-21.55 - chociaż te ostatnio rzadko

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

dopra pisze:
03 paź 2023, 12:54

USA od 15.30 - 17.00 i 20.30-21.55 - chociaż te ostatnio rzadko
I bardzo słusznie bo indexy giełdowe USA startują w tych godzinach.

Viking
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Viking »

MauiBreaker pisze:
03 paź 2023, 10:46
jak już wspomniałem nie traduje formacji świecowych dla formacji świecowych, formacja musi się wydarzyć o czasie, takim jak te o które pytasz np. 9:50-10:10- cena dobiła do dziennego SIBI a dokładniej 1H SIBI w tym dziennym o 10am po osiągnięcu 2STDV (czyli oczekuje korekty albo reversal) to jest już tyle potwierdzeń, że nie czekam na utworzenie się formacji, jak mogę złapać najlepszą cenę z małym stopem.
Jakby mnie wybiło, to czekam na utworzenie Order Blocku, Breakera, FVG tyle możliwości wejścia potem.

Te czasy to macro w których algorytm będzie manipulował wybijał stopy krótko terminowe i w którch będą tworzyć się "formacje" ponieważ Smart Money jest w tym zamieszany
Jasne, dzięki za wyjaśnienienia.
Formacja - nie chodziło mi o żadne formacje świecowe, tylko o Twoje formacje typu Breaker, FVG (jeszcze nie wiem jak to poprawnie nazwać) na niższym interwale w celu dokładniejszego wejścia 8)

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MauiBreaker »

Wczorajsza Sesja NY, chciałem poczekać na newsy o 10am, jak ten dzień się rozegra, ponieważ jesteśmy w nowym tygodniu, nowego miesiąca i to w NFP week, także wszystko się klaruję w tym tygodniu jak będzie wyglądał miesiąc.

Niestety nie załapałem się na nic z sesji AM, byłem trochę rozkojarzony, mam córkę chorą w domu od 2 dni i wiadomo jak to jest ;)

Na Lunch próbowałem (12) złapać breakera, jednak cena zawróciła i zanim zebrałem zyski, wybity zostałem na lekkim minusie.

Dopiero Sesja PM złapałem ruch w dół do tygodniowego dołka i po chwili buy na korektę jako że była to ostatnia godzina, a cały dzień sprzedawaliśmy i wybiliśmy tak ważny poziom -> korekta się aż prosiła

-> Wejście sell -Breaker, który wewnątrz miał FVG, to są jedne z precyzyjnych wejść, ponieważ widać dokładnie gdzie cena chce wrócić.

->Wejście na buy na pierwszym 1min Order Blocku Target 2STDV i podwójne wierzchołki

Filmik z wczorajszego wejścia short.
https://twitter.com/suqo_fx/status/1709347841351536935
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2023, 10:33 przez MauiBreaker, łącznie zmieniany 1 raz.

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Sesja Londyn właśnie trwa, częściowo zyski zebrane już, spróbuje utrzymać do wierzchołków z sesji Azji co da ruch mierząc ruch ok. 2STDV

-> Wejście -> Piękny BREAKER na 1min na 5min aż kłuje w oczy taki czysty, dodawałem 2 razy. Raz na samej górze breakera, jakby cena chciała ucieć i nie dać mi lepszego poziomu, potem na samym dole breakera. Cena wróciła aż do świeczki z 3:03am żeby wypełnić FVG i wystrzeliła.

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Update -> ostatni kontrakt został, trzymam do targetu.

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

Target osiągnięty :564:
Zero emocji, dzień jak co dzień, trading ma być nudny :idea:

Może jeszcze coś złapie na AM open dzisiaj, ale ogólnie do piątkowego NFP nie dotykam się rynku. To są dni kiedy algorytm może nie być precyzyjny i robić dziwne rzeczy, łapiąc liquidity przed piątkiem. To jest czas na Windsurfing dla mnie -> kiedy wiatr spotkał się z falą nad morzem 8)

W weekend trochę szkolenia postaram się przygotować :564:

Awatar użytkownika
dopra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dopra »

no i pięknie, ja z rana rozegrałem DAX, wejście okolice 14950 i out 15110, 100 pkt na indeksie mnie zadowala. Widzę że nadal rosną, ale nikt tego nie wiedział wcześniej, dla mnie 100 pkt na trade zysku jest dobrym wynikiem, chciwość to pierwszy stopień do SL :)

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

dopra pisze:
04 paź 2023, 12:15
no i pięknie, ja z rana rozegrałem DAX, wejście okolice 14950 i out 15110, 100 pkt na indeksie mnie zadowala. Widzę że nadal rosną, ale nikt tego nie wiedział wcześniej, dla mnie 100 pkt na trade zysku jest dobrym wynikiem, chciwość to pierwszy stopień do SL :)
A mi weszła buy limit na W20 po 1874.4
Bez żadnych wcześniejszych analiz :)

MauiBreaker
Gaduła
Gaduła

dopra pisze:
04 paź 2023, 12:15
:564:

ODPOWIEDZ