Polska, absurdy itp
Re: Polska, absurdy itp
SEROL666 jestem przekonany, że w dwóch lub trzech zdaniach mógłbyś ująć konkluzję, jeśli przeczytałeś tę/tą książkę.
No tak i dlatego wszelkiej maści szkolenia nie działają tu trzeba czasu z reguły lat. No chyba że trafiasz do konkretnej instytucji i tam Cię szkolą przez 1,5 roku po naście godzin na dobę uczysz się od najlepszych praktyków rynku (Powiedzmy tak było kiedyś).zakaven pisze: ↑25 lis 2022, 00:36................
add
......Jeśli chodzi o forex to po wielu sukcesach i wielu porażkach, po latach spędzonych przed monitorem, po zapierdzianych wielu krzesłach, ni stąd ni zowąd przychodzi moment przekroczenia progu nadziei...nagle wiesz o co cmn, wiesz kiedy nie tylko zagrać ale też kiedy wydoić okazję do ostatniej kropli. Spojrzysz i wiesz żeby nie dotykać, wyłączasz komputer, wszystko to robisz intuicyjnie, nauka nie poszła w las
Ot co, a prywatnie......
Tu nie ma zmiłuj, jak nie dostaniesz wpierdolu to się nie nauczysz. Jedni wstają, znów dostają i znów i znów...i znów wstają ale za każdym razem bogatsi o doświadczenie aż za którymś razem udaje się im uniknąć ciosu...raz, drugi, trzeci...i wtedy nadchodzi olśnienie. Skoro mogę uniknąć ciosu to też mogę przypierdolićMogę ale nie muszę
![]()
Większość początkujących nawet nie wie jak się do tego zabrać.
Z perspektywy czasu wszystko wygląda dużo prościej i mniej boli

"If music is dying musicians are killing it" - MP
Temat rzeka, jestem...samoukiem, żadnych guru, strategii, wskaźników itd. Ja kurwa po prostu naprawdę to lubię
.

Spoiler !
1. Niestety nie sięgnęło nas Cesarstwo Rzymskie. Ich wysoko rozwinięta cywilizacja ukształtowały to czym jest teraz tzw. Zachód
2. Przespany i stłamszony przez szlachtę rozwój miast a w tym i handlu
3. Nie byliśmy spichlerzem Europy - to bujda ale nasze zboże było kupowane w ówczesnych "kontraktach terminowych" przez Niderlandy i oni kosili kasę.
4. Propinacja - każdy szlachciór zmuszał chłopa do zakupu określonej ilości wódy. Wszyscy chlali na potęgę
5. Pańszczyzna - na zach. dawno wiedzieli że na swoim lepiej chłop gospodaruje a u nas praktycznie niewolnictwo zniesione bopiero w XIXw przez Cara
6. Przespana rewolucja przemysłowa u nas na folwarku się produkowało
7. Magnateria każdy w swoją stronę ciągnął, wielu z nich na stryczek by zasługiwało. W efekcie końcowym Rozbiory i do widzenia I RP
To tak w skrócie
Ostatnio zmieniony 25 lis 2022, 01:17 przez SEROL666, łącznie zmieniany 1 raz.
No tak, ja to ująłem ogólnie a Ty szczegółowo.SEROL666 pisze: ↑25 lis 2022, 01:09Spoiler !
1. Niestety nie sięgnęło nas Cesarstwo Rzymskie. Ich wysoko rozwinięta cywilizacja ukształtowały to czym jest teraz tzw. Zachód
2. Przespany i stłamszony przez szlachtę rozwój miast a w tym i handlu
3. Nie byliśmy spichlerzem Europy - to bujda ale nasze zborze było kupowane w ówczesnych "kontraktach terminowych" przez Niderlandy i oni kosili kasę.
4. Propinacja - każdy szlachciór zmuszał chłopa do zakupu określonej ilości wódy. Wszyscy chlali na potęgę
5. Pańszczyzna - na zach. dawno wiedzieli że na swoim lepiej chłop gospodaruje a u nas praktycznie niewolnictwo zniesione bopiero w XIXw przez Cara
6. Przespana rewolucja przemysłowa u nas na folwarku się produkowało
7. Magnateria każdy w swoją stronę ciągnął, wielu z nich na stryczek by zasługiwało. W efekcie końcowym Rozbiory i do widzenia I RP
To tak w skrócie
Ninja, pokaż ten herb, chyba się nie wstydzisz.ninjaproject pisze: ↑25 lis 2022, 00:49Ale się pomyliłeś chłoptasiu! Mam sygnet rodowy z herbem.zakaven pisze: ↑25 lis 2022, 00:30Jesteś potomkiem chłopa. Przez wieki charakter twoich przodków kształtował pański bicz, z mlekiem matki wyssałeś poddaństwo i to że pan decyduje. Przez wieki kształtowano świadomość Twoich przodków. Polacy są wzorcowym przykładem społeczeństwa feudalnego. Dlatego się ekscytujecie jakąś gównianą polityką zamiast pogonić te kurwy i złodzieje. W przeciwieństwie do społeczeństw, które pogrzebały feudalizm kiedy Twój pradziad zaprzęgał babę do pługa. Dlatego Ty piszesz Ty z dużej litery a ja z małej, nie dlatego że takie sa zasady pisowni a oni piszą Ja z dużej a ciebie ...w dupie mają. Pomyśl o tym. I nie pierdol że byłeś w Rio, byłeś w bajo, miałeś bilet na hawajo![]()
Takich jak ty, to się kiedyś skracało o głowę, bez pytania i bez zmrużenia oka.
SEROL666 jeszcze raz przeczytałem i pierwsza myśl jaka mi przyszła do bani to...i tu znów cytat z klasyka...Analiza wsteczna zawsze jest skuteczna.
Kurwa mać, mam trochę wolnego a to...niestety zgubnie wpływa na moją spekulację

Kurwa mać, mam trochę wolnego a to...niestety zgubnie wpływa na moją spekulację

To historia. Jak już "wyzwoliliśmy" się w 1918 roku. To ten cały nawis sarmackiej tożsamości i naleciałości w "wyższej" warstwie narodu zostały. Wielu upatrywało nadzieji w próbie przywrócenia dawnych porządków - oczywiście już w zmienionej formie. A to co się dokonało w zaborach było krytykowane jako zamach na polskaą tożsamość oraz bazę szlacheckiego narodu.
Nawet w 20-leciu międzywojennym nie potrafiono uwłaszczyć chłopów aby dzwignąć z kolan istotną gałąź gospodarki - do 1939 rozparcelowano tylko 20% majątków ziemskich. dopiero PKWN - znów Ruscy - w 1944 dokonali podziału.
Problem z Polakami polega na tym że tworzenie NARODU wymaga tworzenia więzi i identyfikacji ponad podziałami grupowymi. I tu jest problem bo do tej pory to pokutuje model sarmacki. Wystarczy spojrzeć na scenę polityczną, uwarunkowania prawno-gospodarcze że jednak delikatny smrodek magnaterii pozostał i dzieli nas na lepszych i gorszych.
- ninjaproject
- Maniak
zakaven pisze: ↑25 lis 2022, 01:31Ninja, pokaż ten herb, chyba się nie wstydzisz.ninjaproject pisze: ↑25 lis 2022, 00:49Ale się pomyliłeś chłoptasiu! Mam sygnet rodowy z herbem.zakaven pisze: ↑25 lis 2022, 00:30Jesteś potomkiem chłopa. Przez wieki charakter twoich przodków kształtował pański bicz, z mlekiem matki wyssałeś poddaństwo i to że pan decyduje. Przez wieki kształtowano świadomość Twoich przodków. Polacy są wzorcowym przykładem społeczeństwa feudalnego. Dlatego się ekscytujecie jakąś gównianą polityką zamiast pogonić te kurwy i złodzieje. W przeciwieństwie do społeczeństw, które pogrzebały feudalizm kiedy Twój pradziad zaprzęgał babę do pługa. Dlatego Ty piszesz Ty z dużej litery a ja z małej, nie dlatego że takie sa zasady pisowni a oni piszą Ja z dużej a ciebie ...w dupie mają. Pomyśl o tym. I nie pierdol że byłeś w Rio, byłeś w bajo, miałeś bilet na hawajo![]()
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
Piękna rzecz, powiesz coś więcej na ten temat?ninjaproject pisze: ↑25 lis 2022, 12:252022-11-25_122514.jpgzakaven pisze: ↑25 lis 2022, 01:31Ninja, pokaż ten herb, chyba się nie wstydzisz.ninjaproject pisze: ↑25 lis 2022, 00:49
Ale się pomyliłeś chłoptasiu! Mam sygnet rodowy z herbem.