Ale te teorie świecowe, to można sobie o kant dupy otłuc!rookie2 pisze: ↑24 kwie 2022, 11:34Z tym doji chyba gdzieś po przeczytaniu ksiązki Ala Brooksa Trendy. Jest tam rozdział o doji, potem reversal bary. I te dwa ruchy rynku właśnie teraz wyłapuję tutaj. Od tej książki zacząłem patrzeć na kolejne świece, jak to on napisał kiedyś "bar by bar", czyli analiza świeca po świecy. I jego podejście też jest takie że skupia się na kolejnej świecy zamiast przewidywać co się stanie za kilka świec. Gdzieś w 2018 już te doji zacząłem sobie analizować i rozgrywać według tego co teraz opisuję. Nic się nie zmieniło od tamtego czasu. Nawet świeżakowi44 podsuwałem ten setup kiedyś. A tak to głównie sobie piszę jakieś proste rzeczy na jforex, testuję, potem patrzę jak wygląda krzywa. I z takich testów często się rodzą pomysły u mnie. Jak mam dzień że mi się chce w tym grzebać. Ale tak na prawdę to wolałbym ogarnąć dobrze różne algorytmy np metody Runge-Kutty, drzewa decyzyjne, sieci neuronowe itp. co się stosuje w Machine Learning. Skupić się bardziej na zwiększeniu skilla w programowaniu i zbudowaniu konkretnych narzędzi. Sobie czytam teraz książkę https://helion.pl/ksiazki/uczenie-maszy ... m#format/d . Tak na prawdę wolałbym się skupić teraz bardziej na nauce, która mam nadzieję dałaby mi przewagę, bo byłbym w stanie zakodować coś bardziej złożonego. Ale wiadomo jak jest... się nie chce za bardzoTomasz196407 pisze: ↑24 kwie 2022, 10:59Ta k korzystając z okazji spytam-skąd bierzesz pomysły na setupy
Obserwuje Cie tu i chyba prawde powiem ze było ich sporo![]()
![]()
Jak się dobrze przyjrzysz wykresom, właśnie świeca po świecy, to zobaczysz że takie same setupy dają przeciwne rezultaty, czyli jeżeli znajdziesz gdzieś potwierdzenie "działania" danego setupu, i potem napiszesz wskaźnik na ten setup, to zobaczysz, że ten setup raz działa, a innym razem nie działa, czyli w efekcie trzeba stwierdzić, że nie istnieje reguła, i dlatego setupy nie działają,
A wszelka interpretacja wymowy świec odbywa się po fakcie, czyli że trader racjonalizuje po fakcie i widzi tylko te dobre setupy, a ignoruje te złe. Wskaźnik, czy EA nie będzie ignorować, tylko pokaże wszystkie.
I co wtedy się dzieje, zwykle?
Trader szuka nowych warunków, tzw. filtrów, a w końcu to i tak nic nie daje.