Dax/Nasdaq Daytrading

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Isildur
Bywalec
Bywalec

Re: Dax/Nasdaq Daytrading

Nieprzeczytany post autor: Isildur »

Porządny dziennik Mistyfikator rozbudowane opisy aż chce się czytać . Moim zdaniem EA trzeba ciągle przerabiać gdyż cykle trendów się zmieniają i nie będzie jednego schematu . Co Byś powiedział na pojedynek traderski tak żeby dodać troche rywalizacji ... kto uzyska lepszy wynik w maju było by więcej motywacji jak myślisz ?

Mistyfikator
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mistyfikator »

Isildur pisze:
23 kwie 2022, 20:54
Porządny dziennik Mistyfikator rozbudowane opisy aż chce się czytać . Moim zdaniem EA trzeba ciągle przerabiać gdyż cykle trendów się zmieniają i nie będzie jednego schematu . Co Byś powiedział na pojedynek traderski tak żeby dodać troche rywalizacji ... kto uzyska lepszy wynik w maju było by więcej motywacji jak myślisz ?
Cześć Isildur!

To bardziej filozofowanie nad tradingiem.

Teraz programuję EA, wrzucę staty w MyFxBook jak już będą.

EA nie będzie rozpoznawać cykli trendów, jedynie rozpoznawać trend obecny :D
Będzie się skupiać nad tym, co jest, a nie nad tym co trader chciałby żeby było :)

Dzięki za zaproszenie na "pojedynek".
Ja kiepsko będę stał z czasem przez kilka tygodni.
Dużo zajęć i skupienie się na EA w wolnych chwilach.
Ale tradował będę manualnie też, w miarę możliwości. W zasadzie to będzie hazard :D
To już jest hazard, więc od razu to zastrzegam!
Nie polecam nikomu grać SLK50, ani wbrew trendom!
Ja gram tak, bo margin call skończy się u mnie co najwyżej dopłaceniem 50PLN do konta.

Dlatego u mnie na koncie jest max. kilka stówek. A Ty, widzę grasz wyższym nominałem.

Ja wiążę nadzieje z automatyzacją strategii, której nie jestem w stanie wykonać manualnie, nawet nie wierzę już, że mam jakiekolwiek szanse bez automatyzacji.

Ale staty można wrzucać jak coś ;)

Dodam, że depozyt spadł już do 60PLN. Zrobiłem więc teoretycznie postęp 500%. Ale praktycznie, po prostu gram najniższym mozliwym wolumenem. I ciągle ryzykuję bardzo dużo, dopiero seria TP umożliwi mi ograniczenie ryzyka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Isildur pisze:
To załóż dziennik wszyscy chętnie popatrza jak te cudo EA zarabia na rynku LIVE ;)

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

Mistyfikator pisze:
25 kwie 2022, 04:29
Dodam, że depozyt spadł już do 60PLN. Zrobiłem więc teoretycznie postęp 500%. Ale praktycznie, po prostu gram najniższym mozliwym wolumenem. I ciągle ryzykuję bardzo dużo, dopiero seria TP umożliwi mi ograniczenie ryzyka.
Jeśli mogę to chciałbym się odnieść do screena z twoim trejdem na US100 :) Jeśli dobrze widzę to kupiłeś. To właśnie dla mnie jest przykład złego zagrania. I nie ważne czy będzie zysk czy strata, dla mnie jest złe :) Kupiłeś spadającego noża, czyli świeży dołek, takiego czegoś się nie robi :)
A miałeś chyba S na S&P, trzymasz jeszcze? To zagranie popieram ;)
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

Mistyfikator
Pasjonat
Pasjonat

adamkaluza pisze:
25 kwie 2022, 17:11

Jeśli mogę to chciałbym się odnieść do screena z twoim trejdem na US100 :) Jeśli dobrze widzę to kupiłeś. To właśnie dla mnie jest przykład złego zagrania. I nie ważne czy będzie zysk czy strata, dla mnie jest złe :) Kupiłeś spadającego noża, czyli świeży dołek, takiego czegoś się nie robi :)
A miałeś chyba S na S&P, trzymasz jeszcze? To zagranie popieram ;)
Kupiłem bardzo wcześnie. Zaraz po otwarciu - ładnie to wyglądało po północy. Wyglądało na ładną świecę wzrostową rozpoczynającą się od luki w dół, a nie miałem czasu dopilnować SL na BE, bo byłem za kółkiem. Dopiero się załamało po godzinie 1:00. Niestety, mam w głowie jedno otwarcie sprzed ponad roku, chyba lukę w dół z początku lutego 2021 - a póżniej tylko UP!

Przykład, że nie powinno się wchodzić z przekonaniem co do kierunku rynku.

Całe szczęście, zgodnie z tym co programuję, niemożliwe będzie zawieranie takich transakcji , z następujących powodów:

1. Cena pod SMA
2. Niewłaściwy MM

Ale będę tak grał manualnie, po prostu lubię hazard. A w tym miesiącu ładnie wykorzystuję środki na zabawę:
Inked2022-04-25 at 17-27-06_LI.jpg
Jak widać: dużo nie ryzykuję. A w indeksy warto zaryzykować: Obecnie też mam elkę na S&P500, w międzyczasie odrobiłem trochę na FRA40. RR jest na poziomie 1:14, tak więc ma to jakieś podstawy matematyczne. Moim zdaniem, na tyle zagrań przy tak małym depozycie, już utrzymanie świadczy albo o szczęściu, albo o skuteczności.
Z góry przepraszam za takie granie, moje zdanie jest takie, że warto mieć tego typu konto, do gry bardzo małymi środkami. Mam zresztą takie zdanie, że większą kasą grałbym raczej na rynku akcyjnym, ale pasjonuje mnie świat FX.

Przestanę pokazywać zresztą takie zagrania, dopiero wrzucę wyniki z EA, które będzie przestrzegało bardzo restrykcyjnych zasad SL :D
Nie to co ja, bo manualnie będę grał, bardziej rozrywkowo - szkoda więć pokazywać, najwyżej, jak zdarzy się jakiś nadzwyczajny fart :D

Eskę zamknąłem przed weekendem: widziałem bardziej lukę up przed zamknięciem w piątek. Trochę już wtopiłem na eskach na indeksach, moim zdaniem takie S&P500, czy NASDAQ są w stanie wystrzelić niespodziewanie: nawet na jednej świecy m5. Ten instrument po prostu dąży do góry! Jest zupełnie inny, niż pary walutowe, gdzie mamy większą równowagę pomiędzy stroną sprzedającą a kupującą (zazwyczaj!)

Edit: Przy rynkach akcyjnych bądź kontraktach na indeksy brałbym też pod uwagę subiektywną ocenę wartości, historia pokazuje, że warto wchodzić w różnego typu dołkach, ale przyznam Ci rację, że można o wiele lepiej wejść, najlepiej kiedy trend jest już ukształtowany
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2022, 18:37 przez Mistyfikator, łącznie zmieniany 1 raz.

Mistyfikator
Pasjonat
Pasjonat

Zresztą BTW, muszę skończyć filozofować a zacząć kodować :D
Załatwiłem sobie tak, że mogę do tego jednak siąść w tym tygodniu :D

Jak dla mnie, interesująca wiedza, niezależnie od wyniku
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2022, 18:31 przez Mistyfikator, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Isildur
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Isildur »

Cblondyn pisze:
25 kwie 2022, 08:26
Isildur pisze:

To załóż dziennik wszyscy chętnie popatrza jak te cudo EA zarabia na rynku LIVE ;)
Nie korzystam z EA a dziennik jest na forum , choć przyznam dobry jest EA który zamknie wszystkie pozycję z różnych instrumentów przy określonej stracie albo jak zysk z całego rachunku spadnie do zera .

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Isildur pisze:
25 kwie 2022, 18:31
Cblondyn pisze:
25 kwie 2022, 08:26
Isildur pisze:

Nie korzystam z EA a dziennik jest na forum , choć przyznam dobry jest EA który zamknie wszystkie pozycję z różnych instrumentów przy określonej stracie albo jak zysk z całego rachunku spadnie do zera .
Takie EA to żaden problem.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Mistyfikator
Pasjonat
Pasjonat

ninjaproject pisze:
25 kwie 2022, 18:43

Utknąłem oczywiście, ale wiem, że za szybko próbuję wszystko naraz ogarnąć. Bez podstaw C++ wiem, że muszę więcej czasu poświęcić na dokumentację.

Czy jest jakiś odpowiednik tego iClose dla średnich? Czy aż tak dobrze nie ma i trzeba każdą średnią do różnych TF zadeklarować pod odpowiednim PERIOD

Kod: Zaznacz cały

void OnTick()

//---

{
int TimeFrames[10] = { 1,5,15,30,60,240,1440,10080,43200,43200 };
double closePriceM1 = iClose("NAS100", PERIOD_M1, 2);
double closePriceM5 = iClose("NAS100", PERIOD_M5, 2);
double closePriceM15 = iClose("NAS100", PERIOD_M15, 2);
double closePriceM30 = iClose("NAS100", PERIOD_M30, 2);
double closePriceH1 = iClose("NAS100", PERIOD_H1, 2);
double SMA_m1 = 0;
double SMA_m5 = 0;
double SMA_m15 = 0;
double SMA_m30 = 0;
double SMA_H1 = 0;
double SMA_H4 = 0;
//---
   double Av_Close = 0.0;

//--- pętla 'for'
   for(int i = 0 ; i < 30 ; i++)
     {
      Av_Close += Close[i];

}
//---
   Av_Close /= 30;

//--- wyświetlić wynik
   Alert("Średnia wartość cen Close świec od 0 do 30 = " , Av_Close);

//----to początek instrukcji
    if(closePriceM1>closePriceM5>closePriceM5>closePriceM15>closePriceM30) { OP_BUY;} 

}
Z tego co się domyślam, mogę stworzyć tablicę dla tych zmiennych double SMA?

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Mistyfikator pisze:
26 kwie 2022, 03:18
ninjaproject pisze:
25 kwie 2022, 18:43

Utknąłem oczywiście, ale wiem, że za szybko próbuję wszystko naraz ogarnąć. Bez podstaw C++ wiem, że muszę więcej czasu poświęcić na dokumentację.

Czy jest jakiś odpowiednik tego iClose dla średnich? Czy aż tak dobrze nie ma i trzeba każdą średnią do różnych TF zadeklarować pod odpowiednim PERIOD

Z tego co się domyślam, mogę stworzyć tablicę dla tych zmiennych double SMA?
Oczywiście, że jest.
Są wszystkie domyślne wskaźniki w MT4:
https://docs.mql4.com/indicators/

I jest jeszcze iCustom() dla dowolnego wsklaźnika:
https://docs.mql4.com/indicators/icustom
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Zablokowany