Dax/Nasdaq Daytrading
Re: Dax/Nasdaq Daytrading
Porządny dziennik Mistyfikator rozbudowane opisy aż chce się czytać . Moim zdaniem EA trzeba ciągle przerabiać gdyż cykle trendów się zmieniają i nie będzie jednego schematu . Co Byś powiedział na pojedynek traderski tak żeby dodać troche rywalizacji ... kto uzyska lepszy wynik w maju było by więcej motywacji jak myślisz ?
-
- Pasjonat
Cześć Isildur!Isildur pisze: ↑23 kwie 2022, 20:54Porządny dziennik Mistyfikator rozbudowane opisy aż chce się czytać . Moim zdaniem EA trzeba ciągle przerabiać gdyż cykle trendów się zmieniają i nie będzie jednego schematu . Co Byś powiedział na pojedynek traderski tak żeby dodać troche rywalizacji ... kto uzyska lepszy wynik w maju było by więcej motywacji jak myślisz ?
To bardziej filozofowanie nad tradingiem.
Teraz programuję EA, wrzucę staty w MyFxBook jak już będą.
EA nie będzie rozpoznawać cykli trendów, jedynie rozpoznawać trend obecny

Będzie się skupiać nad tym, co jest, a nie nad tym co trader chciałby żeby było

Dzięki za zaproszenie na "pojedynek".
Ja kiepsko będę stał z czasem przez kilka tygodni.
Dużo zajęć i skupienie się na EA w wolnych chwilach.
Ale tradował będę manualnie też, w miarę możliwości. W zasadzie to będzie hazard

To już jest hazard, więc od razu to zastrzegam!
Nie polecam nikomu grać SLK50, ani wbrew trendom!
Ja gram tak, bo margin call skończy się u mnie co najwyżej dopłaceniem 50PLN do konta.
Dlatego u mnie na koncie jest max. kilka stówek. A Ty, widzę grasz wyższym nominałem.
Ja wiążę nadzieje z automatyzacją strategii, której nie jestem w stanie wykonać manualnie, nawet nie wierzę już, że mam jakiekolwiek szanse bez automatyzacji.
Ale staty można wrzucać jak coś

Dodam, że depozyt spadł już do 60PLN. Zrobiłem więc teoretycznie postęp 500%. Ale praktycznie, po prostu gram najniższym mozliwym wolumenem. I ciągle ryzykuję bardzo dużo, dopiero seria TP umożliwi mi ograniczenie ryzyka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
To załóż dziennik wszyscy chętnie popatrza jak te cudo EA zarabia na rynku LIVEIsildur pisze: ↑23 kwie 2022, 20:54Porządny dziennik Mistyfikator rozbudowane opisy aż chce się czytać . Moim zdaniem EA trzeba ciągle przerabiać gdyż cykle trendów się zmieniają i nie będzie jednego schematu . Co Byś powiedział na pojedynek traderski tak żeby dodać troche rywalizacji ... kto uzyska lepszy wynik w maju było by więcej motywacji jak myślisz ?

- adamkaluza
- Pasjonat
Jeśli mogę to chciałbym się odnieść do screena z twoim trejdem na US100Mistyfikator pisze: ↑25 kwie 2022, 04:29Dodam, że depozyt spadł już do 60PLN. Zrobiłem więc teoretycznie postęp 500%. Ale praktycznie, po prostu gram najniższym mozliwym wolumenem. I ciągle ryzykuję bardzo dużo, dopiero seria TP umożliwi mi ograniczenie ryzyka.

A miałeś chyba S na S&P, trzymasz jeszcze? To zagranie popieram

Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!
-
- Pasjonat
Kupiłem bardzo wcześnie. Zaraz po otwarciu - ładnie to wyglądało po północy. Wyglądało na ładną świecę wzrostową rozpoczynającą się od luki w dół, a nie miałem czasu dopilnować SL na BE, bo byłem za kółkiem. Dopiero się załamało po godzinie 1:00. Niestety, mam w głowie jedno otwarcie sprzed ponad roku, chyba lukę w dół z początku lutego 2021 - a póżniej tylko UP!adamkaluza pisze: ↑25 kwie 2022, 17:11
Jeśli mogę to chciałbym się odnieść do screena z twoim trejdem na US100Jeśli dobrze widzę to kupiłeś. To właśnie dla mnie jest przykład złego zagrania. I nie ważne czy będzie zysk czy strata, dla mnie jest złe
Kupiłeś spadającego noża, czyli świeży dołek, takiego czegoś się nie robi
A miałeś chyba S na S&P, trzymasz jeszcze? To zagranie popieram![]()
Przykład, że nie powinno się wchodzić z przekonaniem co do kierunku rynku.
Całe szczęście, zgodnie z tym co programuję, niemożliwe będzie zawieranie takich transakcji , z następujących powodów:
1. Cena pod SMA
2. Niewłaściwy MM
Ale będę tak grał manualnie, po prostu lubię hazard. A w tym miesiącu ładnie wykorzystuję środki na zabawę:
Jak widać: dużo nie ryzykuję. A w indeksy warto zaryzykować: Obecnie też mam elkę na S&P500, w międzyczasie odrobiłem trochę na FRA40. RR jest na poziomie 1:14, tak więc ma to jakieś podstawy matematyczne. Moim zdaniem, na tyle zagrań przy tak małym depozycie, już utrzymanie świadczy albo o szczęściu, albo o skuteczności.
Z góry przepraszam za takie granie, moje zdanie jest takie, że warto mieć tego typu konto, do gry bardzo małymi środkami. Mam zresztą takie zdanie, że większą kasą grałbym raczej na rynku akcyjnym, ale pasjonuje mnie świat FX.
Przestanę pokazywać zresztą takie zagrania, dopiero wrzucę wyniki z EA, które będzie przestrzegało bardzo restrykcyjnych zasad SL

Nie to co ja, bo manualnie będę grał, bardziej rozrywkowo - szkoda więć pokazywać, najwyżej, jak zdarzy się jakiś nadzwyczajny fart

Eskę zamknąłem przed weekendem: widziałem bardziej lukę up przed zamknięciem w piątek. Trochę już wtopiłem na eskach na indeksach, moim zdaniem takie S&P500, czy NASDAQ są w stanie wystrzelić niespodziewanie: nawet na jednej świecy m5. Ten instrument po prostu dąży do góry! Jest zupełnie inny, niż pary walutowe, gdzie mamy większą równowagę pomiędzy stroną sprzedającą a kupującą (zazwyczaj!)
Edit: Przy rynkach akcyjnych bądź kontraktach na indeksy brałbym też pod uwagę subiektywną ocenę wartości, historia pokazuje, że warto wchodzić w różnego typu dołkach, ale przyznam Ci rację, że można o wiele lepiej wejść, najlepiej kiedy trend jest już ukształtowany
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2022, 18:37 przez Mistyfikator, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Pasjonat
Zresztą BTW, muszę skończyć filozofować a zacząć kodować 
Załatwiłem sobie tak, że mogę do tego jednak siąść w tym tygodniu
Jak dla mnie, interesująca wiedza, niezależnie od wyniku

Załatwiłem sobie tak, że mogę do tego jednak siąść w tym tygodniu

Jak dla mnie, interesująca wiedza, niezależnie od wyniku
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2022, 18:31 przez Mistyfikator, łącznie zmieniany 1 raz.
- ninjaproject
- Maniak
Isildur pisze: ↑25 kwie 2022, 18:31Takie EA to żaden problem.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
-
- Pasjonat
Utknąłem oczywiście, ale wiem, że za szybko próbuję wszystko naraz ogarnąć. Bez podstaw C++ wiem, że muszę więcej czasu poświęcić na dokumentację.
Czy jest jakiś odpowiednik tego iClose dla średnich? Czy aż tak dobrze nie ma i trzeba każdą średnią do różnych TF zadeklarować pod odpowiednim PERIOD
Kod: Zaznacz cały
void OnTick()
//---
{
int TimeFrames[10] = { 1,5,15,30,60,240,1440,10080,43200,43200 };
double closePriceM1 = iClose("NAS100", PERIOD_M1, 2);
double closePriceM5 = iClose("NAS100", PERIOD_M5, 2);
double closePriceM15 = iClose("NAS100", PERIOD_M15, 2);
double closePriceM30 = iClose("NAS100", PERIOD_M30, 2);
double closePriceH1 = iClose("NAS100", PERIOD_H1, 2);
double SMA_m1 = 0;
double SMA_m5 = 0;
double SMA_m15 = 0;
double SMA_m30 = 0;
double SMA_H1 = 0;
double SMA_H4 = 0;
//---
double Av_Close = 0.0;
//--- pętla 'for'
for(int i = 0 ; i < 30 ; i++)
{
Av_Close += Close[i];
}
//---
Av_Close /= 30;
//--- wyświetlić wynik
Alert("Średnia wartość cen Close świec od 0 do 30 = " , Av_Close);
//----to początek instrukcji
if(closePriceM1>closePriceM5>closePriceM5>closePriceM15>closePriceM30) { OP_BUY;}
}
- ninjaproject
- Maniak
Oczywiście, że jest.Mistyfikator pisze: ↑26 kwie 2022, 03:18Utknąłem oczywiście, ale wiem, że za szybko próbuję wszystko naraz ogarnąć. Bez podstaw C++ wiem, że muszę więcej czasu poświęcić na dokumentację.
Czy jest jakiś odpowiednik tego iClose dla średnich? Czy aż tak dobrze nie ma i trzeba każdą średnią do różnych TF zadeklarować pod odpowiednim PERIOD
Z tego co się domyślam, mogę stworzyć tablicę dla tych zmiennych double SMA?
Są wszystkie domyślne wskaźniki w MT4:
https://docs.mql4.com/indicators/
I jest jeszcze iCustom() dla dowolnego wsklaźnika:
https://docs.mql4.com/indicators/icustom
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.