Heja, pomóżcie proszę.
Chciałem zautomatyzować swój handel, bo widzę że wielogodzinne obserwowanie wykresów nie ma sensu, skoro mogę określić precyzyjne reguły tej gry.
To samo może zrobić maszyna, z tą przewagą że nie popełni błędów spowodowanych przez nadmiar emocji.
Widzę, że Ed Seykota z "Czarodziejów Rynku" tak robił.
Jak w ogóle zacząć naukę mql4? Ma ktos namiary na jakieś dobre materiały, które przeprowadzą mnie krok po kroku?
Dodam, że moja przygoda z programowaniem skończyła się około 30 lat temu na Commodore64 i Basicu. Później próbowałem uczyć się JAVA, ale zabrakło mi motywacji. Raczej dlatego, że zawsze w życiu miałem inne czasochłonne i ważne zajecia...
Czy jest to trudne?
Czy przyda sie w innych dziedzinach? Mam na myśli, czy ten język przypomina cokolwiek innego?
Przede wszystkim czy warto?
Skoro w mojej strategii mam mieć tylko odpowiednie kryterium wejścia (przecięcie się dwóch SMA i rozpoznanie trendu dominującego na wysokim TF), automatyczne ustawienie SL i TP, piramidowanie wraz z przestawianiem SL na BE, ustanowienie limitu, po ilu stratnych pozycjach robot ma się wycofać... itp, itd
Zasadniczo widziałem sporo EA związanych z powyższymi zagadnieniami, więc boję się by nie zacząć wymyślać koła na nowo.
Z drugiej strony myślę, że warto mieć wiedzę, która da nad tym wszystkim władzę.
Oczywiście, nie uważam że robot od razu uczyni mnie forexowym milionerem. Bardziej chodzi o oszczędzenie mi długogodzinnych obserwacji rynków i wyeliminowanie czynnika ludzkiego, który jest moją piętą Achillesową.
Na razie wiem tylko tyle:
Meta.png
To odbywa się tutaj, nieprawdaż?
Żeby nie było, jak tutaj otwieram jakieś EA to widzę, że język wygląda przejrzyście.
Rzecz w tym, że fajnie by było mieć tę wiedzę usystematyzowaną gdzieś.
Tak więc, Drodzy Forumowicze, będę wdzięczny za choćby odnośnik dotyczący tego, jak zacząć edukację w tej materii.
Przepraszam tych, których uraziłem nie korzystając z Google, ale doświadczenie mi mówi, że najlepiej zawsze warto się zapytać u źródeł, czyli u ludzi, którzy przez to przeszli i się tym zajmują.
Pozdro
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.