Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Re: Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
To po prostu unikaj płatnych szkoleń za grubą kasę. 15 lat temu to jeszcze trzeba było kombinować ale teraz dostęp do wiedzy jest tak szeroki, że nie ma z tym problemu. Książki, youtube, artykuły w sieci i wiesz na początku wszystko co potrzebujesz. A potem wszystko i tak zweryfikuje praktyka 

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Dzieki za odpowiedz, tak, dostep do wiedzy jest latwy, pytanie tylko o jakosc tej wiedzy. Strategi i wskaznikow jest mnostwo, uczacych(przekazujacych wiedze) jak uzywac tych wskaznikow, jak na nich pracowac jeszcze wiecej. Pytanie jak wybrac osoby od ktorych czerpac ta wiedze ? Poczatkujacego latwo jest omamic. Niby Radek Rygielski mial dosyc trafne analizy(dla totalnie zielonych), ale dopiero jak zobaczylem gdzie wyznacza SL a gdzie TP, to sie nie zdziwilem ze trafial. Jak TP dawal 300 usd ponad kurs, a SL 3000usd ponizej, to nietrudno "trafic"...raposo pisze: ↑04 lut 2022, 09:11To po prostu unikaj płatnych szkoleń za grubą kasę. 15 lat temu to jeszcze trzeba było kombinować ale teraz dostęp do wiedzy jest tak szeroki, że nie ma z tym problemu. Książki, youtube, artykuły w sieci i wiesz na początku wszystko co potrzebujesz. A potem wszystko i tak zweryfikuje praktyka![]()
- ninjaproject
- Maniak
Jeżeli taki szkoleniowiec wciska ciemnotę, że to jest łatwe zajęcie i mami drogimi samochodami, willami, jachtami pełnomorskimi, i takimi rzeczami, to jest to na pewno scam niewarty uwagi.ratagnar pisze: ↑03 lut 2022, 22:12Czesc, dopiero zalozylem konto, probuje ogarnac jakos forum, sporo tu watkow i informacji. Pierwsza rzecz jakiej szukalem to polecane miejsce/osoba do szkolen, ale w wiekszosci watkow chyba jest jasne stanowisko ze nie ma wartosciowych szkolen z tradingu w Polsce. Czy tak faktycznie jest ze dla osob ktore chca zainwestowac swoj czas i sie zaangazowac, nie ma polecanych osob szkolacych tradingu ? Jakies opinie odnosnie jureks albo Krzysztof Be (kryptospekulanci) ? Chce sie uczyc, ale nie chce uczyc sie rzeczy niewlasciwie lub od naciagaczy...
Dobry mentor powie ci, że to jest trudny zawód, wymagający ciężkiej pracy i wyjątkowych cech psychofizycznych, a większość ludzi zajmujących się trejdingiem po prostu sobie dorabia, o ile w ogóle im wychodzi zarabianie więcej niż tracą.
Trejding także często prowadzi do poważnych zmian w życiu trejdera, szczególnie rodzinnych.
Jeżeli jesteś gotowy na takie wyzwanie, masz czas, i odpowiednie nastawienie psychiczne, to zapraszam do siebie!
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
No wlasnie np. jureks powtarza ze to nie jest latwe zajecie, ze jest to dla cierpliwych osob, nie epatuje bogactwem, z tego co wiem to na jego grupie sa regularne webinary z psychologiem ktory specjalizuje sie w psychologii tradingu. Nie wiem jak u tego Krzysztof Be.ninjaproject pisze: ↑04 lut 2022, 12:34Dobry mentor powie ci, że to jest trudny zawód, wymagający ciężkiej pracy i wyjątkowych cech psychofizycznych, a większość ludzi zajmujących się trejdingiem po prostu sobie dorabia, o ile w ogóle im wychodzi zarabianie więcej niż tracą.
Trejding także często prowadzi do poważnych zmian w życiu trejdera, szczególnie rodzinnych.
Jeżeli jesteś gotowy na takie wyzwanie, masz czas, i odpowiednie nastawienie psychiczne, to zapraszam do siebie!
- ninjaproject
- Maniak
U mnie masz trading na żywo, codziennie.ratagnar pisze: ↑04 lut 2022, 13:03No wlasnie np. jureks powtarza ze to nie jest latwe zajecie, ze jest to dla cierpliwych osob, nie epatuje bogactwem, z tego co wiem to na jego grupie sa regularne webinary z psychologiem ktory specjalizuje sie w psychologii tradingu. Nie wiem jak u tego Krzysztof Be.ninjaproject pisze: ↑04 lut 2022, 12:34Dobry mentor powie ci, że to jest trudny zawód, wymagający ciężkiej pracy i wyjątkowych cech psychofizycznych, a większość ludzi zajmujących się trejdingiem po prostu sobie dorabia, o ile w ogóle im wychodzi zarabianie więcej niż tracą.
Transmisje na żywo, codziennie.
Pełny dostęp do wszelkich narzędzi i konsultacji na żywo.
Regularne filmy w sobotę i czasami niedzielne, też.
Ja nie robię szkoleń, tylko mentoruję, a to zasadnicza różnica.
Zapraszam!
Koledzy powyżej mają rację nie wyrzucaj kilku tysięcy na wiedzą którą masz za darmo w necie. Zawartość 90% szkolenia TYCH od krypto to aspekty techniczne, których możesz się dowiedzieć z netu albo jednej książek czy dwóch, a Ty chcesz się dowiedzieć jak zarabiać na Krypto a ta droga to PRAKTYKA plus jak zauważyłeś psychologia plus rozsądny MM - zarządzanie kapitałem.ratagnar pisze: ↑04 lut 2022, 12:00Pytanie jak wybrac osoby od ktorych czerpac ta wiedze ? Poczatkujacego latwo jest omamic. Niby Radek Rygielski mial dosyc trafne analizy(dla totalnie zielonych), ale dopiero jak zobaczylem gdzie wyznacza SL a gdzie TP, to sie nie zdziwilem ze trafial. Jak TP dawal 300 usd ponad kurs, a SL 3000usd ponizej, to nietrudno "trafic"...
A skoro wspomniałeś o RR przeczytaj tylko kilka ostatnich stron tego wątku i masz jasność co do jego umiejętności:
topic31932-160.html
A to co opisałeś o taktyce wielki SL a Mały TP to powszechna praktyka dostawców sygnałów z Telegram'a zwłaszcza piszą: "w tym tygodniu zarobiliśmy 500 i więcej pips..." zawłaszcza celują w XAUUSD - złoto. Gdy przeliczysz ich SL i TP to może się okazać że potencjalne zyski są niewielkie w stosunku do ryzyka (trzeba samemu ocenić bo niektórzy mogą być sensowni)
Dla przykładu podam RR:
- jego ostatni trade z 01.02 to był short na BTCUSD (chrzanić wielkość poz. SL i TP - to nie ma znaczenia), który dał mu zarobić dokładnie 0,5%
- od 01.02 do 03.02.2022 BTCUSD traci na wartości 7,7% (Jeden swing wykresu)
- oznacza to że RR zarabia kilkanaście razy mniej niż możliwości które dał rynek dysponując dźwignią
- oznacza to też że trading ma gdzieś i robi wejścia z D bo kasa leci ze szkoleń
To są wyniki na poziomie amatora nie obrażając oczywiście amatorów. Sam trafnie zauważyłeś na czym polega jego sztuczka. Link do jego:
https://www.myfxbook.com/members/Radosl ... ge/9148948
Jak chcesz gdzieś się "udać" to wybierz miejsce-forum czy też jakiś kanał kto weźmie od Ciebie powiedzmy 100 zł na miesiąc i PRAKTYKUJ tam szybko się zorientujesz czy w ogóle Ci coś to daje czy pasuje to do strategii, którą jesteś w stanie zastosować (praca, studia, la familia) i nie wykosztujesz się. Sprawdź skuteczność trader'a dobrze by było gdyby gdzieś zweryfikował swoje umiejętności - myfxbook. Czasem się zdarza ze dobry analityk to kiepski trader to już sam ocenisz
"If music is dying musicians are killing it" - MP
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Wlasnie sie zastanawiam bo zjednej strony jesli istnieja metody oparte na jakichs wskaznikach to moznaby je zakodowac i wrzucic w jakiegos bota, ktory nie jest podatny na pulapki psychiki i ma zakodowany MM. Wiec wyglada na to ze musza istniec jakies metody ktore nie daja sie "zalgorytmizowac". Szukam osob ktore sa w stanie nauczyc takiego podejscia do rynku i takich wlasnie metod. O RR wlasnie sie zapoznalem, przy okazji rowniez o IK...
Wiesz że wskaźniki wszelkiej maści to tzw. lagery pokazują to co już było na tej podstawie są budowane wszelkiej maści roboty. Roboty wyższej klasy działają bezpośrednio przy giełdach tzw. HFT z dostępem do wolumenu zleceń giełd. Jak chcesz się ładować w krypto to dla Twojej informacji "traderzy krypto" urodzili się około 18 miesięcy temu bo wcześniej byli tylko "hodlerzy". O RR się nasłuchałeś podam swój przykład dzisiaj zarobiłem 3,5 % na USD/CSD, gdzie swing zrobił 1%. Tak zjebałem bo było grubo więcej do wyjęcia ale co tam. Ja mój trade zaplanowałem dzień wcześniej rynki azjatyckie spowodowały ze zająłem mniej korzystną pozycję. Czy krypto daje taki luksus ?
"If music is dying musicians are killing it" - MP
Paweł Szwajcar chyba traduje krypto, wiec doswiadczenie w tradingu raczej powinien miec.
- ninjaproject
- Maniak
Paweł ma ok. 11 lat doświadczenia w tradingu.