XTB

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
45
37%
Poza paroma minusami są ok
27
22%
Przeciętny
22
18%
Mają wiele wad
6
5%
Stanowczo odradzam
23
19%
 
Liczba głosów: 123

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator
Posty: 9701
Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10

Re: XTB

Nieprzeczytany post autor: raposo »

fxczaja pisze:
19 wrz 2021, 18:22
No dobrze, a jak Ci początkujący ludzie obliczają koszt transakcji w XTB skoro spread ma dwie niewiadome: koszt brokera + spread rynkowy? Czy doliczana do spreadu marża XTB jest stałą czy zmienna? Bo jak zmienna to XTB może sobie dowolne koszta naliczać i zamykać dowolne pozycje po dowolnej cenie i nie jesteś w stanie wykazać czy był to spread rynkowy czy może XTB sobie narzuciło takie koszta. Uprzedzając inne argumenty - jest np. LMAX gdzie spread jest jawny i wynika z książki zleceń. W modelu prowizyjnym prowizja jest jawna i stałą a spready rynkowe wbrew pozorom również są niemal zawsze przewidywalne.
Chcąc wchodzić tak głęboko w to zagadnienie to jeszcze trzeba by się pochylić nad poślizgiem cenowym. O ile przy SL/TP łatwo go policzyć po fakcie, to przy otwarciu pozycji jest już trudniej przede wszystkim przy bardziej dynamicznym rynku. Jak tu wypada rynek vs animator rynku? XTB jest MM więc może sobie kreować swoje koszty jak chce i pod tym kątem nie ma co tego porównywać do LMAX-a. Wcale nie twierdzę inaczej. Ba, jest to jawnie wpisane w regulamin, tak jak u każdego brokera MM. Widzisz spread w momencie zawarcia transakcji i w momencie jej zamknięcia, i to tyle. Wygoda polega na tym, że nie trzeba sobie do tego spreadu doliczać prowizji (stałej od lota, procentowej od wartości transakcji, ani "przeliczać" sobie tego na pipsy). I wcale nie mówię, że to rozwiązanie jest korzystniejsze finansowo - wręcz przeciwnie, z reguły nie jest.

Ale argument o przewidywalnych spreadach do mnie nie przemawia - są tak samo przewidywalne jak u innych brokerów w innych modelach. To czy w LMAX-ie trafisz podczas kliku myszką na 0,0 czy na 0,3 to często loteria. Osobiście wolę patrzeć na średni spread z godzin w jakich trejduję. Inaczej chyba bym zwariował ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

XTB - Online Trading
Sprawdź najnowszą ofertę X-Trade Brokers
Rachunek Rzeczywisty Rachunek Demonstracyjny
Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 3070
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: XTB

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

raposo pisze:
20 wrz 2021, 09:19
fxczaja pisze:
19 wrz 2021, 18:22
No dobrze, a jak Ci początkujący ludzie obliczają koszt transakcji w XTB skoro spread ma dwie niewiadome: koszt brokera + spread rynkowy? Czy doliczana do spreadu marża XTB jest stałą czy zmienna? Bo jak zmienna to XTB może sobie dowolne koszta naliczać i zamykać dowolne pozycje po dowolnej cenie i nie jesteś w stanie wykazać czy był to spread rynkowy czy może XTB sobie narzuciło takie koszta. Uprzedzając inne argumenty - jest np. LMAX gdzie spread jest jawny i wynika z książki zleceń. W modelu prowizyjnym prowizja jest jawna i stałą a spready rynkowe wbrew pozorom również są niemal zawsze przewidywalne.
Chcąc wchodzić tak głęboko w to zagadnienie to jeszcze trzeba by się pochylić nad poślizgiem cenowym. O ile przy SL/TP łatwo go policzyć po fakcie, to przy otwarciu pozycji jest już trudniej przede wszystkim przy bardziej dynamicznym rynku. Jak tu wypada rynek vs animator rynku? XTB jest MM więc może sobie kreować swoje koszty jak chce i pod tym kątem nie ma co tego porównywać do LMAX-a. Wcale nie twierdzę inaczej. Ba, jest to jawnie wpisane w regulamin, tak jak u każdego brokera MM. Widzisz spread w momencie zawarcia transakcji i w momencie jej zamknięcia, i to tyle. Wygoda polega na tym, że nie trzeba sobie do tego spreadu doliczać prowizji (stałej od lota, procentowej od wartości transakcji, ani "przeliczać" sobie tego na pipsy). I wcale nie mówię, że to rozwiązanie jest korzystniejsze finansowo - wręcz przeciwnie, z reguły nie jest.

Ale argument o przewidywalnych spreadach do mnie nie przemawia - są tak samo przewidywalne jak u innych brokerów w innych modelach. To czy w LMAX-ie trafisz podczas kliku myszką na 0,0 czy na 0,3 to często loteria. Osobiście wolę patrzeć na średni spread z godzin w jakich trejduję. Inaczej chyba bym zwariował ;)
Można zakodować w EA, żeby sprawdzał, zaraz po otwarciu pozycji, faktyczną odlegość SL i/lub TP, i jeżeli nie są zgodne z założonymi, to modyfikował. Można też tak zakodować, żeby procent ryzyka nie mógł być większy od założonego. No i można też dodatkowo sprawdzić po otwarciu pozycji i modyfikować SL, jeżeli ryzyko jest za duże.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator
Posty: 9701
Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10

Re: XTB

Nieprzeczytany post autor: raposo »

ninjaproject pisze:
20 wrz 2021, 12:10
Można zakodować w EA, żeby sprawdzał, zaraz po otwarciu pozycji, faktyczną odlegość SL i/lub TP, i jeżeli nie są zgodne z założonymi, to modyfikował. Można też tak zakodować, żeby procent ryzyka nie mógł być większy od założonego. No i można też dodatkowo sprawdzić po otwarciu pozycji i modyfikować SL, jeżeli ryzyko jest za duże.
Ale nie m.in. na *xStation.

*edit: no chyba, że przez API :P
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 3070
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: XTB

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

raposo pisze:
20 wrz 2021, 12:15
ninjaproject pisze:
20 wrz 2021, 12:10
Można zakodować w EA, żeby sprawdzał, zaraz po otwarciu pozycji, faktyczną odlegość SL i/lub TP, i jeżeli nie są zgodne z założonymi, to modyfikował. Można też tak zakodować, żeby procent ryzyka nie mógł być większy od założonego. No i można też dodatkowo sprawdzić po otwarciu pozycji i modyfikować SL, jeżeli ryzyko jest za duże.
Ale nie m.in. na xStation.
Jesteś tego pewien?
http://developers.xstore.pro/documentat ... ransaction

Z dokumentacji wynika, że można:
2021-09-20_125254.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

ODPOWIEDZ