Forex a podatki..
teoretycznie wszystkie zwiazane z uzyskaniem przychodu np.:robertw7 pisze:to jakie inne koszty można tam wrzucić
wszelkie prowizje
koszty przelewow
koszty rozmow telefonicznych z brokerem
koszty zakupu komputera, drukarki itp.
koszty dostepu do internetu
koszty energii elektyrycznej do zasilenia komputera, drukarki
koszty pomocy naukowych, publikacji, podrecznikow, gazet, platnych serwisow informacyjnych
inne koszty, ktore faktycznie poniesione zostaly w celu uzyskania przychodow...
Ale to teoretycznie, bo praktycznie to usol wydaje decyzje, w ktorej np. uwaza, ze kompa wykorzystujesz w 95% do innych rzeczy i tylko 5 % do foreksowania i zatem tylko 5% jego wartosci uznaje za twoje koszty. Decyzja wyznacza nowa wysokosc zobowiazania podatkowego + grzywna +odsetki... Oczywiscie mamy prawo odwolania do sadu administracyjnego, ale koszty calej zabawy nie sa warte tej roboty. Dlatego trzeba uwazac z innymi kosztami
No właśnie. To teoria, a jak w praktyce to wygląda, to nietrudno sobie wyobrazić. Państwo wyciągnie każdą złotówkę od Ciebie, której nie będziesz potrafił udowodnić, że Ci się należy. Pamiętaj, że w tym kraju to Ty musisz udowodnić urzędnikowi, że nie jesteś wielbłądem-jeśli Cie o cos podejrzewa, a nie odwrotnie. I to jest chore. Np. dziwnym trafem dużo moich znajomych, którzy przekazywali 1 proc. podatku na różne organizacje było kontrolowanych. Przypuszczam, że każdy kto wykaże spory dochód z Forexu, a broker nie prześle PITa do US, i nawet rozliczy sie uczciwie z US na podstawie wykazu transakcji, to i tak US będzie go trzepał na maksa. Wyjście? Masz dużą kase zarobioną na Forex? Załóż firmę w jakimś raju podatkowym i działaj jako firma.spekul pisze:Jeśli komuś uda się w taki sposób rozliczyć to niech się pochwali na forum,.....karą też,,,,,,,

robertw7 klapsa od USa najboleśniej odczuwają malutcy Traderzy. Coś tam ugrał szczęśliwy w dobrej wierze leci się rozliczyć pomylił sie wszyscy jesteśmy skazani na pomyłkę bo nie ma jednego sposobu na rozliczenie się Czy przeliczysz każdą transakcje ,czy metodą depozytową ,zawsze będzie troche żle ,jedne akty prawne kłócą sie z drugimi,stąd tyle interpretacji.
Ale ta metoda którą OzoEze forsuje jest całkowicie błędna nie przeznaczona dla indywidualnych graczy.Przez ponad ćwierć wieku prowadziłem firme i wiem co pisze..
Ale ta metoda którą OzoEze forsuje jest całkowicie błędna nie przeznaczona dla indywidualnych graczy.Przez ponad ćwierć wieku prowadziłem firme i wiem co pisze..
Zajmij dobrą pozycję.
Problem w tym, że Ty zinterpretujesz przepisy w jeden sposób, a urzędnik w inny. Wobec tego najlepiej zwrócic się o wykładnię do swojego US. Nie wiem tylko, czy jest wiążąca. Też prowadziłem firmę i wiem, co to za bagno jest.spekul pisze:robertw7 klapsa od USa najboleśniej odczuwają malutcy Traderzy. Coś tam ugrał szczęśliwy w dobrej wierze leci się rozliczyć pomylił sie wszyscy jesteśmy skazani na pomyłkę bo nie ma jednego sposobu na rozliczenie się Czy przeliczysz każdą transakcje ,czy metodą depozytową ,zawsze będzie troche żle ,jedne akty prawne kłócą sie z drugimi,stąd tyle interpretacji.
Możliwe, że jest błędna tylko jak w takim razie wykazać stratę, skoro w rubrykę przychody nie można wpisać liczb z minusem. A taka liczba powstaje, jeżeli zsumujemy transakcje na plus i transakcji na minus (których wartość będzie większa niż tych na plus) z całego rokuspekul pisze:Ale ta metoda którą OzoEze forsuje jest całkowicie błędna nie przeznaczona dla indywidualnych graczy.Przez ponad ćwierć wieku prowadziłem firme i wiem co pisze..

EUR/USD vs DJIA
USy chyba już nie dają wykładni teraz trzeba się zwrócić do MF.Przy mniejszych kwotach trzeba się dogadać z USem .
Eurodolar nie ma pozycji minusowej
Eurodolar nie ma pozycji minusowej
Ostatnio zmieniony 25 lut 2009, 16:04 przez spekul, łącznie zmieniany 1 raz.
Zajmij dobrą pozycję.
OK. Poprawiłem obliczenia w arkuszu . W poprawionej wersji pozycje są przeliczane wg następujących zasad:
1. Pozycja zyskowna przeliczana jest po średnim kursie NBP dnia z dnia zamknięcia pozycji
2. Pozycja stratna po kursie NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień zamknięcia pozycji.
3. W przypadku w którym NBP nie ogłasza kursu średniego (niedziela, święta) a my uzyskaliśmy przychód/stratę z zamkniętych pozycji kurs rozliczeniowy to kurs średni NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień zamknięcia pozycji.
4. Zysk/strata z każdej pozycji jest zaokrąglana zgodnie z zasadą: 50gr i wyżej – w górę do pełnego złotego, reszta w dół do pełnego złotego.
Zanim jednak umieszczę go tutaj zadać muszę kilka pytań. W terminalu w zakładce "Historia zleceń" jest rubryka "Profit", co w niej jest wiadomo, ale chcę się upewnić czy wszyscy brokerzy MT4 rozliczają to w ten sam sposób. Chodzi tu o rozliczanie zarówno walut jak i surowców i innych. Przy okazji poprzedniego arkusza faflik podpowiadał mi gdzie dałem ciała, ponieważ gram na walutach i prowizja jest mi obca. I Teraz pytanie: Czy wartość w kolumnie profit (zysk/strata +- swap) to ostateczny wynik transakcji, czy też w przypadku pobierania prowizji przez brokera, od wartości profit trzeba odjąć jeszcze wartość z kolumny prowizja. Jeśli nie wyraziłem się jasno to proponuję przejrzeć moją dyskusję z faflikiem z 51 strony tego wątku. Chcę ustalić czy wszyscy brokerzy przeliczają to wg tych samych zasad. Pomoże to uniknąć nieprawidłowego rozliczenia pozycji. Krótko mówiąc
(Zysk/strata +- swap) – prowizja = profit,
Czy
(Zysk/strata +- swap) = profit i od tej wartości dopiero odejmujemy prowizję
Czekam na sugestie i porady. Błędy wytykajcie bez skrupułów, nie obrażę się
jeśli ten arkusz już jest to przynajmniej niech działa poprawnie.
Aha faflik co jest ujęte w PIT38 poz 20 i 21, domyślam się że suma pozycji zyskownych i stratnych, ale to tylko domysły bo nie mam druku pit przed sobą. Dokładnie co i w jakiej pozycji...?
PS. Jak tylko dopracujemy arkusz to będzie on oczywiście zamieszczony na forum.
1. Pozycja zyskowna przeliczana jest po średnim kursie NBP dnia z dnia zamknięcia pozycji
2. Pozycja stratna po kursie NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień zamknięcia pozycji.
3. W przypadku w którym NBP nie ogłasza kursu średniego (niedziela, święta) a my uzyskaliśmy przychód/stratę z zamkniętych pozycji kurs rozliczeniowy to kurs średni NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień zamknięcia pozycji.
4. Zysk/strata z każdej pozycji jest zaokrąglana zgodnie z zasadą: 50gr i wyżej – w górę do pełnego złotego, reszta w dół do pełnego złotego.
Zanim jednak umieszczę go tutaj zadać muszę kilka pytań. W terminalu w zakładce "Historia zleceń" jest rubryka "Profit", co w niej jest wiadomo, ale chcę się upewnić czy wszyscy brokerzy MT4 rozliczają to w ten sam sposób. Chodzi tu o rozliczanie zarówno walut jak i surowców i innych. Przy okazji poprzedniego arkusza faflik podpowiadał mi gdzie dałem ciała, ponieważ gram na walutach i prowizja jest mi obca. I Teraz pytanie: Czy wartość w kolumnie profit (zysk/strata +- swap) to ostateczny wynik transakcji, czy też w przypadku pobierania prowizji przez brokera, od wartości profit trzeba odjąć jeszcze wartość z kolumny prowizja. Jeśli nie wyraziłem się jasno to proponuję przejrzeć moją dyskusję z faflikiem z 51 strony tego wątku. Chcę ustalić czy wszyscy brokerzy przeliczają to wg tych samych zasad. Pomoże to uniknąć nieprawidłowego rozliczenia pozycji. Krótko mówiąc
(Zysk/strata +- swap) – prowizja = profit,
Czy
(Zysk/strata +- swap) = profit i od tej wartości dopiero odejmujemy prowizję
Czekam na sugestie i porady. Błędy wytykajcie bez skrupułów, nie obrażę się

Aha faflik co jest ujęte w PIT38 poz 20 i 21, domyślam się że suma pozycji zyskownych i stratnych, ale to tylko domysły bo nie mam druku pit przed sobą. Dokładnie co i w jakiej pozycji...?
PS. Jak tylko dopracujemy arkusz to będzie on oczywiście zamieszczony na forum.
Chodzi mi o to, że jak odejmiesz od sumy transakcji zyskownych sumę transakcji stratnych to może wyjść liczba dodatnia lub ujemna (w przypadku, gdy wartość sumy transakcji zyskownych będzie mniejsza od wartości sumy transakcji stratnych). I jak to wpisać w rubrykę przychód w pit-38 skoro nie można wpisywać liczb ujemnych.spekul pisze:Eurodolar nie ma pozycji minusowej
EUR/USD vs DJIA