Anomalia pisze: ↑18 mar 2021, 18:32
LowcaG pisze: ↑18 mar 2021, 11:12
W innym wątku padł wątek, że są pewne rzeczy na wykresie których nie da się zautomatyzować.
Zainteresował mnie ten temat i tu chciałbym poprowadzić dysputę "filozoficzną" na wyżej wymieniony temat.
Innymi słowy.
Poproszę o podawanie rzeczy które Waszym zdaniem nie da się zautomatyzować (mówię o wykresie).
To ja filozoficznie, bo na robotach się nie znam - no chyba że mówimy o kuchennym lub pralce
1. Wiesz, że bardzo szanuję zawartość Twojej głowy, Łowco, ale dlaczego sądzisz, że nasze mózgi będące początkiem i końcem na fx, są zdolne do wykreowania lepszego automatu aniżeli automaty które są w użyciu?
2. Tego czego nie da się przenieść w świat automatyki to nasza inteligencja. Skoro mamy w głowach komputer lepszy niż istniejące (popraw mnie, młody człowieku, jeżeli się mylę bo coś się zmieniło przez ten rok czy dwa), a ten sztuczny musi się dopiero uczyć to w czym on będzie lepszy niż to, co nam Bozia w genach dała?
3. Każda maszyna jest tak dobra, jak operator do niej podłączony (lub jej twórca) a jednocześnie ograniczona jego ograniczeniami. Zgadzasz się? Zatem moja teza jest taka - maszynę nauczysz rzemieślnictwa, mniej lub bardziej dobrego, będzie działała krócej lub dłużej. Ale powyżej rzemieślnictwa nie wyjdzie, zatem będzie wiecznie niedoskonała. Nigdy nie będzie artystą w swoim "fachu". Zmierzam do tego, o czym dawno temu rozmawialiśmy - że nie jest możliwa do zautomatyzowania -
spekulacyjna AF.
Ot, tak mnie naszło na filozofowanie
nad zupą pomidorową, dobrą.
I chyba zduplikuję ten swój wpis i do
Rejsu wkleję bo za dużo filozofii i rozpraszania na niej nie będzie służyło temu wątkowi, który jest super i powinien pozostać techniczny. Tym bardziej, że od dłuższego czasu chciałam wygenerować w swoim wątku podwątek o bitwie robotów

Na poziomie laik minus pierwszym