Rejs.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Re: Rejs.

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Anomalia pisze:
15 mar 2021, 20:36
Cblondyn pisze:
15 mar 2021, 20:29
Anomalia pisze:
15 mar 2021, 20:16

Cblondyn - pisanie o 1-2% na pozycję od dawna jest mi wrogie i obce. Nie da się tak grać mając np. malutki depozyt (taki mam do dt), przynajmniej w naszym mbanku. Jeśli się mylę - popraw mnie, proszę. Tak samo procent składany to mrzonka przy niskim depo.

Ostatnio widziałem konto w którym nastąpiła seria 22 strat pod rząd :)
Skoro 2% na pozycje to zbyt mało to mozna sobie te ryzyko zwiększyć. Jak komu wygodnie. I te 2 % odnosi sie do kapitału który posiadamy. Niekoniecznie = depo.
Co do procentu składanego to działa i owszem. Wystarczy zarobić 2% dziennie przez rok. I byle regularnie. Codziennie. Wynik jak ktos chce sobie policzyć niejednego zaskoczy ;)
Wstawiałam excela z tymi wyliczeniami setki mil morskich wcześniej i to jest jasne. W teorii.
Pokaż mi, proszę, wyliczenie nie teoretyczne przy założeniu małego depozytu i zarabianiu 2% dziennie. Proste założenie: 2 tys PLN oraz gramy na np. daxie (u nas "0,01" lota angażuje 830 zł depozytu. Może też być sp500 (najtańszy z popularnych indeksów, 380 zł najmniejsza możliwa pozycja). Ty narzuciłeś, że gramy dt.
I co teraz, co dalej? Przeprowadźmy ten test zgodnie z dobrymi praktykami fx :568:
Jeśli zarobisz 2% dziennie przez rok (250 dni) to powiększysz konto o 141 razy. Czyli 2000x141=282000. Tyle w teorii. Jak widać chodzi o regularność w zarabianiu. A jak to ma wyglądac w praktyce? A jak to mam policzyć?

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Anomalia »

Cblondyn pisze:
15 mar 2021, 20:41
Anomalia pisze:
15 mar 2021, 20:36
Cblondyn pisze:
15 mar 2021, 20:29

Ostatnio widziałem konto w którym nastąpiła seria 22 strat pod rząd :)
Skoro 2% na pozycje to zbyt mało to mozna sobie te ryzyko zwiększyć. Jak komu wygodnie. I te 2 % odnosi sie do kapitału który posiadamy. Niekoniecznie = depo.
Co do procentu składanego to działa i owszem. Wystarczy zarobić 2% dziennie przez rok. I byle regularnie. Codziennie. Wynik jak ktos chce sobie policzyć niejednego zaskoczy ;)
Wstawiałam excela z tymi wyliczeniami setki mil morskich wcześniej i to jest jasne. W teorii.
Pokaż mi, proszę, wyliczenie nie teoretyczne przy założeniu małego depozytu i zarabianiu 2% dziennie. Proste założenie: 2 tys PLN oraz gramy na np. daxie (u nas "0,01" lota angażuje 830 zł depozytu. Może też być sp500 (najtańszy z popularnych indeksów, 380 zł najmniejsza możliwa pozycja). Ty narzuciłeś, że gramy dt.
I co teraz, co dalej? Przeprowadźmy ten test zgodnie z dobrymi praktykami fx :568:
Jeśli zarobisz 2% dziennie przez rok (250 dni) to powiększysz konto o 141 razy. Czyli 2000x141=282000. Tyle w teorii. Jak widać chodzi o regularność w zarabianiu. A jak to ma wyglądac w praktyce? A jak to mam policzyć?
Odniosłeś się nie do tej części która jest istotna, bo co do teorii się zgadzamy.
Odpaliłam xls, jedziemy kolego teoria vs praktyka.
Pierwsza decyzja: na czym gramy? Wolisz dax czy sp?
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Anomalia pisze:
15 mar 2021, 20:43

Można grać na jednym i drugim jesli ktoś ma dużo czasu przez cały dzień. Co do wyboru który lepszy to nie mam wyrobionego zdania ;)

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Anomalia »

Cblondyn pisze:
15 mar 2021, 20:46
Anomalia pisze:

Można grać na jednym i drugim jesli ktoś ma dużo czasu przez cały dzień. Co do wyboru który lepszy to nie mam wyrobionego zdania ;)
Zresztą pal licho eksperymenty, bo zaraz się rozdrobnimy na szczegółach a nie w tym rzecz.
Nie osiągnę 2% dziennie. Przy małym koncie trzeba się mocno przelewarować, czy tego chcesz czy nie (z przykładu: jeśli gralibyśmy na dax to otwierając najmniejszą możliwą pozycję u naszego brokera, zaangażowalibyśmy ponad 40% depozytu). Możesz zakładać 2% dziennie i jestem pewna, że MC blisko. Zgodzisz się? Czy nie? Tracisz premię za ryzyko, przelewarowujesz się i dostajesz ledwie 2% (celowo to "ledwie"). A potem codziennie otwierasz taką samą pozycję oczekując od niej coraz większego zysku (bo nie stać Cię na otworzenie większej - pisze o ekstremalnej sytuacji). Zgodzisz się z tym tokiem rozumowania? Dla mnie to toksyczne granie i tyle.
Jak zatem zarządzać tu MM czy uzyskiwać 2% dziennie. Moim zdaniem - mało możliwe. Co Ty o tym sądzisz?
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Anomalia pisze:
15 mar 2021, 21:09
Cblondyn pisze:
Anomalia pisze:

Zresztą pal licho eksperymenty, bo zaraz się rozdrobnimy na szczegółach a nie w tym rzecz.
Nie osiągnę 2% dziennie. Przy małym koncie trzeba się mocno przelewarować, czy tego chcesz czy nie (z przykładu: jeśli gralibyśmy na dax to otwierając najmniejszą możliwą pozycję u naszego brokera, zaangażowalibyśmy ponad 40% depozytu). Możesz zakładać 2% dziennie i jestem pewna, że MC blisko. Zgodzisz się? Czy nie? Tracisz premię za ryzyko, przelewarowujesz się i dostajesz ledwie 2% (celowo to "ledwie"). A potem codziennie otwierasz taką samą pozycję oczekując od niej coraz większego zysku (bo nie stać Cię na otworzenie większej - pisze o ekstremalnej sytuacji). Zgodzisz się z tym tokiem rozumowania? Dla mnie to toksyczne granie i tyle.
Jak zatem zarządzać tu MM czy uzyskiwać 2% dziennie. Moim zdaniem - mało możliwe. Co Ty o tym sądzisz?
Coś źle liczysz. Przeciez 2% Twojego depozytu to 40 pln. Tyle masz ugrać w 1 dzień. W przypadku DAX przy 0,01 lota wystarczy 35 pktów by uzyskać wymagany wynik. Załózmy że ryzykujesz tyle samo by ugrać dzienna norme to tez ryzykujesz 40 pln. Czyli 35 punktów. SL=TP. I tak codziennie.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

2021-03-15_212942.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

Cblondyn pisze:
15 mar 2021, 21:23
Anomalia pisze:
15 mar 2021, 21:09
Cblondyn pisze:

Coś źle liczysz. Przeciez 2% Twojego depozytu to 40 pln. Tyle masz ugrać w 1 dzień. W przypadku DAX przy 0,01 lota wystarczy 35 pktów by uzyskać wymagany wynik. Załózmy że ryzykujesz tyle samo by ugrać dzienna norme to tez ryzykujesz 40 pln. Czyli 35 punktów. SL=TP. I tak codziennie.
80 w jeden i nastepnego dnia odpoczynek

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

@Wiem, nie wiezrycie w to, co wkleiłem...
Ja też, ale to tylko dziejszy dzień i jeszcze nie skończony, i nadal jest wszędzie zielono.
Sam przecieram oczy się nie mogę nadziwić.
(facet w krawacie)
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

dreptak
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: dreptak »

Do obliczenia jak się będzie zarabiało nie potrzeba żadnych arkuszy excela .

Ja chodziłem jeszcze do szkoły gdy uczono reguły 72 .

Awatar użytkownika
pvq.pl
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pvq.pl »

Wtrącę się do rozmowy jeśli mogę.
Nie zależnie od tego jaki ktoś chce zrobić procent konta jest rozwiązanie w mojej ocenie bardzo proste. Sprawdźcie firmę proptradingową FTMO lub podobne. Całkowicie online. Ich warunkiem jest zrobienie 10% konta miesięcznie które dostaje się w zarządzanie.
Wnioskując po dyskusji wielkość konta w tym przypadku nie miała by znaczenia, ponieważ jest możliwość zarządzania stosunkowo wyższą kwotą do wyboru.
Wtedy zrobienie 10% z konta 100k daje 10 000 do podziału z firmą. Otrzymana wypłata 5k USD jest wielokrotnością kwot o których mowa w dyskusji, podejmując znacznie mniejsze ryzyko i jednocześnie mając większą szanse zarobku.

@Anomalia pytała o średnie i ich sens.. Chce przypomnieć że wszystkie wskaźniki mają dawać wskazówki które każdy może interpretować inaczej, a nie sztywne wytyczne
Anomalia pisze:
15 mar 2021, 20:16
Zastanawiam się nadal i wciąż nad średnimi, których użyteczność wydaje mi się zbliżona do "fibo". Czyli działa bo ludzie wierzą, że działa. A życie sobie.... Przykład: mamy sma oparte o 200 wartości, powiedzmy mn1. Przez 198 okresów byłam szczupłą, 18 letnią wysoką blondynką. Przez pozostałe 2 jestem pomarszczoną, pulchniutką staruszką. Jaką mamy średnią?
Pachnie propagandą skierowaną do mężczyzn. Prawidłową odpowiedzią było by wskazanie średniej która uwzględnia zmiany powstałe w czasie tych 198 okresów. W przeciwnym razie na wykresie wyglądało to by w ten sposób że przez 198 okresów cena jest na jednym poziomie (czyli młoda osiemnastka) i nagle cena strzela w 2 świecach lub w 2 mierzonych okresach (to ten czas 2 okresów biednej pomarszczonej staruszki).
Więc sama średnia może pomagać, ale nie zastępować analizę całości.

ODPOWIEDZ