DigitalSmoke pisze:Nie wiem już z co o tym myśleć, utrata 9% PKB wciągu kilku minut za sprawą jakiegoś obcego banku stawia nas na równi z głęboką Afryką. Dla mnie osobiście to druga katastrofa smoleńska.
Nie przesadzasz aby trochę? To tylko papierowa wycena. Za nic nie chciałbym żyć w Szwajcarii z ich "stabilnym" państwem. Nuda, bardzo brzydkie kobiety i full czekolady. Wszędzie porządek. Eeeee... Nie dla mnie to wolę moją Polskę i wypady z niej na wakacje. mamy najpiękniejsze kobiety na świecie a nasze imprezy, domówki obrosły legenda nawet za oceanem.
Już oficjalnie - dopłacimy nie tylko do górników ale i frankowcy otrzymają dopłaty.
Frankowicze nie zostaną na lodzie. Prowadzone są rozmowy z bankami, a jeśli będzie taka potrzeba, rząd w większym stopniu wesprze osoby spłacające kredyty we frankach szwajcarskich - zapowiedział na briefingu prasowym Janusz Piechociński.
Wicepremier zapewniał, że rząd rozmawia z bankami w sprawie wzrostu kursu franka i pomocy dla kredytobiorców. Podjęcie dalszych kroków Janusz Piechociński uzależnił jednak od rozwoju sytuacji na rynkach. "Jeśli frank zejdzie poniżej 4 złotych, będziemy mieli inną presję na dokonywanie zmian w regulacjach. A jeśli utrzyma się dłużej (...) to trzeba będzie myśleć o planie racjonalnego wsparcia" - mówił W obecnej sytuacji Janusz Piechociński radził frankowiczom, by przede wszystkim nie podejmowali nerwowych ruchów - na przykład nie przewalutowywali swoich kredytów, bo taki krok to "olbrzymi koszt i chodzenie od ściany do ściany, które nic nie zmienia". Wicepremier dodał, że banki też są zainteresowane tym, by w jak najmniejszej liczbie przypadków dochodziło do egzekucji z majątku kredytobiorcy.
Porównując dwa kredyty zaciągnięte na początku lipca 2007 roku na kwotę 300 tys. złotych widać, że do kwietnia 2013 roku to zadłużeni w złotym co miesiąc płacili więcej. W sumie przez ponad siedem lat zadłużeni w szwajcarskiej walucie wydali na obsługę kredytu prawie 143 tysiące złotych. Spłacający kredyt w krajowej walucie - wydali o 12 tysięcy złotych więcej, niż tzw. "frankowicze".
Według tego wychodzi że frankowcy i tak są na plusie w porównaniu ze złotówkowcami.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
Porównując dwa kredyty zaciągnięte na początku lipca 2007 roku na kwotę 300 tys. złotych widać, że do kwietnia 2013 roku to zadłużeni w złotym co miesiąc płacili więcej. W sumie przez ponad siedem lat zadłużeni w szwajcarskiej walucie wydali na obsługę kredytu prawie 143 tysiące złotych. Spłacający kredyt w krajowej walucie - wydali o 12 tysięcy złotych więcej, niż tzw. "frankowicze".
Według tego wychodzi że frankowcy i tak są na plusie w porównaniu ze złotówkowcami.
Co mnie się nasuwa za myśl po obejrzeniu tego materiału??
bezdenna głupota dziennikarki...
i o to wlasnie chodzi
to będzie bardzo nie fair w stosunku do ludzi ktorzy wzięli kredyt w pln - pomimo tego ze więcej musza placic za obsluge to nikt palcem nie ruszy żeby im "dolozyc"
w takim razie jako kredytobiorca w pln będę się domagal pomocy w takim samym wymiarze
Znam osoby ktore wziely kredyt w CHF na mieszkanie, sa to pracownicy banku. Ale zawsze tlumaczyli ze i tak sa do przodu wzgledem osob ktore maja kredyty w PLN i tu padaly rozne argumenty ktorych nie powtorze bo nie pamietam. Sa to osoby ktore studiowaly ekonomie i sa pracownikami banku.
Mniej wiecej chodzilo o takie tlumaczenia jak w podanym artykule przez daromanchaster.
Bo podobno sie o tym glosno nie mowi ale frankowcy sa caly czas do przodu...
Ludzie brali kredyty na luksusowe mieszkania oraz "inwestycje" pod wynajem i teraz wszyscy będą się zrzucać, bo sprawa se rypła... To jest możliwe tylko w PL. Druga sprawa, mamy kampanie wyborczą czyli;
nikt ci nie da tyle co ja mogę obiecać
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.