@rookie
Skoro wstydzisz się być Polakiem, to zmień obywatelstwo na niemieckie, rosyjskie, izraelskie czy jakie tam Ci się uda.
Nikt nie każe Ci cierpieć polskiego obywatelstwa.
Jak mawiała moja matka : "Co to za ptak, co we własne gniazdo sra ? ".
@Anomaila
Niezła lista. Brawo !

Można dodać do tej listy Łukasiewicza, który wydestylował ropę naftową i stworzył lampę naftową.
Był też taki Polak o nazwisku Zglenicki, inżynier, który odkrywał pola roponośne w Baku w XIX wieku i miał pod koniec życia spore udziały w tych polach. Swój spadek zapisał fundacji, która miała tworzyć i utrzymywać szkoły techniczne dla niezamożnej młodzieży w Królestwie Polskim. Niestety fundacja nic nie dostała i czytałem niedawno, że rodzina Zglenickiego próbuje to odzyskać, choć szanse małe. Rotschildowie, którzy przejęli te pola są winni rodzinie (lub fundacji) 220 mln. dolarów za wydobycie w latach 1908-1915. Po aktualizacji i doliczeniu odsetek wyszłyby z tego miliardy
https://www.salon24.pl/u/bobry7/780948, ... glenicki,4
Co do 500+ to nawet nie chce mi się wchodzić w dyskusje. Takie świadczenia na dzieci są w całej cywilizowanej Europie i jakoś nikt tego tam nie kwestionuje. Mam wrażenie, że 500+ najbardziej boli postubeków i ich potomków oraz Januszy biznesu, bo skończyli im się niewolnicy, pracujący za miskę ryżu.