-rookie- pisze:Dam inne przykłady że z tym całym narodem jest coś nie tak. Troche nie na temat, ale...
Rosjanie wyprzedzili Stany Zjednoczone w walce o podbój kosmosu. Jako pierwsi wynieśli na orbitę sondę Sputnik 1. To był rok 1957. Pracowali nad technologią szpiegowską (np oko moskwy). W 1977 mieli już elektrownie atomową (Czrnobyl). A u nas do tej pory nie mogą dokończyć, podobno na te fundamenty co stoją pod tą elektrownie poszły już ogromne pieniądze i wytykają to sobie nawzajem jedni i drudzy w sejmie. Już nie mówiąc o podboju kosmosu.
Albo jakimi myśliwcami możemy się pochwalić? Lockheed Martin dominuje na każdym placu, F117 i technologia stealth na początku lat '90. Rosjanie mają nową generacje MIG 29. Francuzi mają Mirage 2000, Szwdzi Grippena, a my co mamy? Na początku lat 2000 powstał samolot szkolno bojowy Bielik, ale projekt jak cała reszta w tym kraju poszedł z dymem i na tym szkończyło się rozwijanie polskiego lotnictwa. I to chyba wszystkie osiągnięcia. W USA takie samolociki mają do szkolenia pilotów. Aha, jeszcze była Iryda.
A to dopiero tylko wierzchołek góry lodowej Gdzie powstał Intel, Microsoft, Facebook, Google albo temat związany z tym co robimy tutaj - High Frequency Trading itd. Polacy tego jakoś nie stworzyli.
A ile Polacy dokonali technologicznych rewolucji albo wielkich odkryć?
Nie będę pisał więcej przykładów bo to bez sensu, tego jest tyle że można pisać i pisać, ale nie zmieni to tego że chyba na każdym froncie nie mamy znaczących osiągnięć.
To co piszę może jest nie na temat, ale to też troche pokazuje jakim narodem jesteśmy... ale oczywiście każdy szczyci się tym jacy to nie jesteśmy i w ogóle.
Wkurza mnie ten post odkąd go napisałeś
A szczególnie to, co wytłuściłam
Dziś mam pięć minut więc na szybko, bo dyskredytowanie polskiego wkładu w technologię i naukę jest słabe

Pomieszane teraz będzie, współczesne z mało znanymi odkryciami sprzed wielu lat za to przełomowymi. Także drobne, ale takie, które zrobiły na mnie wrażenie
- podbój kosmosu: hybrydowy silnik rakietowy do transferu orbitalnego na LEO, MEO i GEO. Przykro mi, nie jest to silnik narodowy ale takie rzeczy raczej nigdy nie są "narodowe".
- łaziki marsjańskie, najlepsze na świecie. LRV. Aaparatura Mopus (---> lądownik sonda Rosetta: osiadł na
rozpędzonej komecie Churyumov-Gerasimenko - mogę przekręcać te nazwiska

).
- lotnictwo - nie wojskowe: Flaris Lar 1. Super projekty EC Grupy (naukowo-inżynierska firma zatrudniająca kilkuset inżynierów) dla Airbusa (A350, A380). Monpolizuje też światowy rynek pantografów.
Z historii: pierwszy śmigłowiec (w zasadzie dziadek śmigłowca, tzw. pionowzlot konstrukcji Ostaszewskiego). Pierwsze śmigłowce dwuwirnikowe w układzie podłużnym (Piasecki).
- komputery: K 202, z niezwykle mocno wpisującą się w polskie realia historią życia Jacka Karpińskiego
Plus kilka innych jego mega wynalazków --->AKAT-1, Perceptron, KAR-65.
Jacek Trzmiel - Commodore. Najlepiej sprzedający się komputer w historii, trafił do Księgi Guinessa (Commodore 64). IBM może mu buty czyścić a apple skakać po fajki do kiosku.
Pozostając w klimacie - metoda Czochralskiego produkcji monokryształów (sprzed około 100 lat), podstawa produkcji półprzewodników.
- holografia (M. Wolfke). Pół wieku później inny naukowiec dostał za to Nobla (za holografię)

.
- telektroskop, czyli urządzenie do przenoszenia obrazu za pomocą fal elektromagnetycznych - polski patent 1889 rok.

A jednak ojcem telewizji został 25 lat później Briard. Pleograf (projektor) opatentowany rok wcześniej aniżeli wynalazek braci Lumiere. Aerograf (kamera) - nie pamiętam. Ich twórca, Prószyński, zginął w Mauthausen Gusen (chyba) - nie dokończył prac np. nad audiobookami. Bracia Lumiere dożyli bardzo sędziwego wieku (jeden chyba blisko stówki) w dobrobycie, zarządzając własną fabryką.
- ciecz, której nazwy nie pamiętam opracowana na PW - fantastyczny wynalazek: bez wchodzenia w nudne teorie naukowe ta ciecz w chwili mocnego uderzenia migusiem się zestala i zachowuje jak ciało stałe o bardzo wysokich parametrach wytrzymałościowych,
- kevlar,
- tania metoda uzyskiwania grafenu,
- moja ulubiona dziewczyna - Olga Malinkiewicz i jej ogniwa fotowoltaiczne na bazie perowskitów.
Świetlówki, wycieraczki samochodowe, resory. Szczepionki (polio), witaminy. Współczesna pielęgnacja skory (---> pierwsze kremy "przemysłowe", pierwszy sklep z kremami - H. Rubinstein). Potentat makijażowy Maksymilian Faktorowicz (Max Factor). Warner Bros
Dziesiątki i setki ważnych wynalazków, najczęściej z ekstremalnym polityczno-histrycznym tłem.
Jak teraz patrzę na to co napisałam - to bardzo subiektywny post, jakbyś chciał kwestionować aktualność danych, że dużo starych powyciągałam - spoko, mogę kontynuować jeszcze długo przenosząc się w obecne lata
A wszystko to i tak kryje czapką, moim subiektywnym zdaniem, algorytm Michała Kosińskiego, który (dalej moim subiektywnym zdaniem) zmienił bieg historii
-rookie- pisze:To co piszę może jest nie na temat, ale to też troche pokazuje jakim narodem jesteśmy
Dokładnie