Jest tylko jeden podział MY i ONI - jeżeli chodzi o politykę krajową. Te podziały na pisowców, konffolubnych, KOlike'ow i innych są wytworzone przez media. Ja nie jestem za starymi działaczami, którzy napierniczają się ze sobą od końca rządów SLD.
Opcja EUROpejska pakuje nas w kłopoty bo mamy system DWUwładzy. Jedna linia to Komisja Europejska druga to państwa narodowe. Przykład - gdy Macron podciał do Chin spotkać się z Xi Jinping to Ursula rozmawiała z 3 garniturem chińskich urzędników. To kto tak naprawdę rządzi tym unijnym grajdołem ??
Unia jest słaba co skutecznie rozgrywa USA. Nie jesteśmy jednością dla nich a do tego City of London gra też swoje bo przecież jak inaczej. USA pasuje ten układ - Nasze PKB jako UE jest znacznie niższe przez biurokrację UE. Amerykanie wybrali pompowane kredytem, za który chcą aby cały świat zapłacił. Ponoć chcą mrozić aktywa dolarowe bo ta wojenka na cłach się pewnie nie skończy to tylko preludium.
Europa... ma generalnie wojska defiladowe. Co pokazała wojna w Ukrainie ??? Pokazało że każdy ma inne interesy... nie ma spójności. Każdy ciągnie w swoją stronę a pchanie nas przez rząd na łaskę UE nie ma sensu bo mamy rozbieżne interesy co pokazały lata wojny na Ukrainie. Umowa MERKOSUR jest tego przykładem, mamy wojnę za granicą a płacimy ETS za wszystko - je.any Leopard kosztuje już 29 mln Eur... mógłbym wymieniać bez końca gdzie w takiej sytuacji liczy się polityka klimatyczna a nie nasze bezpieczeństworoger_fx pisze: ↑15 kwie 2025, 15:45Jesteśmy na skraju wojny światowej, ścierają się gigantyczne siły i mocarstwa. Europa musi się integrować, żeby utrzymać styl życia, dobrobyt i swobody swoich obywateli w nowym porządku światowym, który wyłoni się z obecnej światowej zawieruchy. Nie poradzimy sobie oddzielnie, każdy sam w świecie koncertu mocarstw. Europa ma potencjał na odgrywanie znaczącej roli na świecie, ale musi się dalej integrować. Oddzielnie z USA Trumpa czy BRICKSem, które nam dobrze nie życzą, przegramy i będziemy za 40 lat produkować podzespoły dla chińskich fabryk.