Pogaduchy przy porannej kawie
Re: Pogaduchy przy porannej kawie
Odpowiem później, niech trochę wypowiedzi się pojawi.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
Z mojej strony jako nowicjusza wielki szacunek dla osób, które tu piszą. Jest to najlepszy wątek na forum. Rzeczowy i dający do myślenia. A o to właśnie myślę chodzi. Bardzo chcialbym w przyszłości dołączyć do tego grona, mam nadzieję że depo wytrzyma na tyle długo
. To co cenie to konkretne pisanie, dobre linki (niestety mój englisz wspierany jest tłumaczem
). Jeśli chodzi o polemiki to w moim przypadku niestety brak czasu (jestem etetowcem jak na razie), a jak napisać coś na wątku to trzeba jednak trochę przemyśleć temat. Osoby doświadczone wyłapią to od razu, gorzej z innymi, abym bałaganu nie narobił w głowach
.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

„Porzućcie wszelką nadzieję, wy, którzy tu wchodzicie”. - Dante Alighieri
"Techniczne" w sensie technicznym (statystyka, sprzęt, oprogramowanie) czy AT?mike_05 pisze:Miałem pomysł, by założyć inny wątek typu "Techniczne pogaduchy przy porannej kawie" i tam znęcać się nad EGK. Ale nie czując odzewu lub innej współpracy, trochę mnie to zniechęca.
Pozdrawiam
Napisałem "EKG" czyli AT wszelkich technik.
Ależ ja bardzo chętnie zobaczyłbym więcej tych kresek bo to, że ważąc fundamentalne argumenty wychodzi mi up czy down nie daje mi wszystkiego - trzeba jeszcze mieć pojęcie o tym, gdzie się można z czym zaczepić. A nierzadko też bywa, że jak wychodzi up, to można też nieźle zarobić na down zanim dojdzie do tego up ;-)mike_05 pisze:Też w tym tygodniu się nad tym zastanawiałem.Mighty Baz pisze:Zauważyłem, że ostatnio w tym wątku masa jest odniesień do newsów aniżeli samych prognoz, jeszcze tylko mike_05, czasem się pokusi o wykres z sugerowanym ruchem.
Moze kilka minut wymiany zdań i zastanowienia nad ideą tego wątku.
(...)
Moje kreski czasem trafione, czasem nie, ale ani razu nie było odzewu typu "było dobre, zarobiłem" ani "trafiłeś jak chory w kubeł". Obecnie mam odczucie, że jest to jakby wieloosobowy blog, lecz raczej w kierunku takim, że każdy piszący ciągnie swój temat i rzadko dochodzi do polemiki jak ostatnio w sprawie stóp.
Druga sprawa, to właśnie to co MB wspomniał. Czy ma tu być AF, kuluary, ukryte smaczki, teorie spiskowe, szukanie ukrytej prawdy, jak w tym kierunku obecnie pogaduchy się skłaniają, czy ma być misz-masz, czyli wszystko, co da się zamienić w jakikolwiek sposób na profitable enters and exits.
Miałem pomysł, by założyć inny wątek typu "Techniczne pogaduchy przy porannej kawie" i tam znęcać się nad EGK. Ale nie czując odzewu lub innej współpracy, trochę mnie to zniechęca. Nie jestem grafomanem i nie piszę, bo mogę i dla samego pisania. Nie chodzi o to też by sobie smolić. Krótkie, żołnierskie reakcje pozwoliły by również ocenić samego siebie, czy "nie iść tą drogą", czy trop jest dobry.
Co do jakieś informacji zwrotnej to fakt - głupio jest jak wydaje się że pisze się na Berdyczów. Choć nie wszystko da się tak skomentować. Jak zarobiłem na Twoim setupie z Edka to podziękowałem. Innym razem jak dostałem po łapkach to zapomniałem objechać

Co do luźniejszych tematów… tytuł wątku jest "Pogaduchy przy porannej kawie" i myślę, że w weekend te pogaduchy mogą być nieco luźniejsze - trzeba się kiedyś zrelaksować

Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
No cóż, wątek w założeniu miał być chyba szeroki.
Osobiście nie wstawiam wykresów z trzech powodów:
1. każdy ma swoje,
2. każdy lubi mieć na wykresie co innego,
3. nie wezmę odpowiedzialności, że ktoś coś schrzani na podstawie mojej wrzuty,
Mike: Twoje wykresy mi nie przeszkadzają, ale też z nich nie korzystam. Staram się nie korzystać z niczyich wykresów w tradingu bo podświadomie tworzą "uprzedzenie". Temat analiz/sygnałów/techniki wykresu pewnie by się przydał. Możesz to tutaj śmiało zamieszczać, jednakże temat pogaduch raczej jest zbyt luźny na takie rzeczy. Myślę, że Ty i Twoje wykresy lepiej wyjdziecie na osobnym temacie. Tak mi się przynajmniej wydaje. Tutaj jest duży przemiał. Wystarczy, że jeden dzień tu nie zajrzę i już jestem 20 stron do tyłu. Część już nieaktualna, część nadrobię i jakoś to leci. Po prostu Twoje screeny, choć bardzo wartościowe, zginą tu w gąszczu luźnej gadki.
Osobiście podoba mi się, tak ogólnie, obecna formuła wątku. Wymiana uwag co do rynku z linkami do różnych newsów. Jeden wrzuci jedno, drugi drugie, a 259 całą resztę i w ten sposób człowiek łapie klimat. Inna sprawa, że można to zastąpić RSSem jak kto woli
. Jednak jest tutaj jakaś taka sympatyczna otoczka i można sobie pogadać.
I podsumowując - temat tworzą wszyscy piszący. Czytający mają przycisk raportowania. To co się będzie tutaj pojawiało, zależy tylko od nas wszystkich. Trochę blogowo się zrobiło, to fakt, ale jak 259 coś napisze, to rzadko jest czego się złapać żeby polemizować
. Z Mighty Bazem jest podobnie, wszystko elegancko wyłuszczy.
Pozdrawiam serdecznie
Marcin
Osobiście nie wstawiam wykresów z trzech powodów:
1. każdy ma swoje,
2. każdy lubi mieć na wykresie co innego,
3. nie wezmę odpowiedzialności, że ktoś coś schrzani na podstawie mojej wrzuty,
Mike: Twoje wykresy mi nie przeszkadzają, ale też z nich nie korzystam. Staram się nie korzystać z niczyich wykresów w tradingu bo podświadomie tworzą "uprzedzenie". Temat analiz/sygnałów/techniki wykresu pewnie by się przydał. Możesz to tutaj śmiało zamieszczać, jednakże temat pogaduch raczej jest zbyt luźny na takie rzeczy. Myślę, że Ty i Twoje wykresy lepiej wyjdziecie na osobnym temacie. Tak mi się przynajmniej wydaje. Tutaj jest duży przemiał. Wystarczy, że jeden dzień tu nie zajrzę i już jestem 20 stron do tyłu. Część już nieaktualna, część nadrobię i jakoś to leci. Po prostu Twoje screeny, choć bardzo wartościowe, zginą tu w gąszczu luźnej gadki.
Osobiście podoba mi się, tak ogólnie, obecna formuła wątku. Wymiana uwag co do rynku z linkami do różnych newsów. Jeden wrzuci jedno, drugi drugie, a 259 całą resztę i w ten sposób człowiek łapie klimat. Inna sprawa, że można to zastąpić RSSem jak kto woli

I podsumowując - temat tworzą wszyscy piszący. Czytający mają przycisk raportowania. To co się będzie tutaj pojawiało, zależy tylko od nas wszystkich. Trochę blogowo się zrobiło, to fakt, ale jak 259 coś napisze, to rzadko jest czego się złapać żeby polemizować

Pozdrawiam serdecznie
Marcin
PS. Tak sobie przeglądam ubiegły tydzień i ciekawa rzecz rzuciła mi się w oczy... pomoc dla Grecji 8 mld Euro, pomoc dla Cypru 4 mld Euro, szacuje się, że w Hiszpanii problem banków to 60 mld Euro...
QE3 Fedu wynosi 85 mld Dolarów miesięcznie!!! (od grudnia, wcześniej było 40 mld).
QE BoE wynosi 375 mld funtów.
QE BoJ też w setkach mld dolarów (nie pamiętam dokładnej liczby)...
Czy to naprawdę Europa się wali???
QE3 Fedu wynosi 85 mld Dolarów miesięcznie!!! (od grudnia, wcześniej było 40 mld).
QE BoE wynosi 375 mld funtów.
QE BoJ też w setkach mld dolarów (nie pamiętam dokładnej liczby)...
Czy to naprawdę Europa się wali???
Dzięki - zobaczymy, może uda się z tego coś wykroićMighty Baz pisze:Dzisiaj pokusiłem się o wykonanie dłuższej prognozy dla kilku par, niestety w przyszłym tygodniu jest sporo zdarzeń, które z pkt widzenia analizy fundamentalnej mogą sporo namieszać, więc nie traktujcie tych analiz śmiertelnie poważnie![]()
![]()
.
Zauważyłem, że ostatnio w tym wątku masa jest odniesień do newsów aniżeli samych prognoz, jeszcze tylko mike_05, czasem się pokusi o wykres z sugerowanym ruchem. Także, poniżej dane na najbliższy tydzień (może dla niektórych par dłużej), ale z przymrużeniem oka.![]()
1. Euro/AUD
spadek 1,43 - wzrost 1,472 - spadek 1,288
2. AUD/NZD
wzrost 1,695 - spadek 1,437
3. NZD/USD
wzrost 0.7828 - spadek 0,567
4. USD/CAD
spadek 1,028 - wzrost 1,080
5. AUD/USD
wzrost 0,917 - spadek 0,693
6. złoto
spadek 1250 - wzrost 1370 - spadek 1137
7. euro/USD
wzrost 1366 - spadek 1,3150 - wzrost 1,350

W przyszłym tygodniu najbardziej będzie szarpać Funta i Dolara. A$ będzie miał tylko dwa występy, zaś Euro jeden ZEW. To z tych zaplanowanych. A czy komuś uda się dołożyć coś do pieca jak Asmussen który w zeszłym kopnął Edka to zobaczymy. Mam nadzieję, że nie. I że minął też już kac po występach Bernanke.
Ja też bym chętniej rozegrał jakiś bardziej normalny fragment gry zamiast być co chwila szarpany po kilkaset pip w tę czy we wte.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
@ Stforex
wspomniałeś o sygnałach. Tego tu wiele nie było. A zwłaszcza o publikowanych sygnałach do kopiowania. Doświadczenia nie można nauczyć. Można tylko o nim opowiedzieć. Podzielę sie ostatnim związanych z sygnałami.
Schemat zastosowałem taki:
jedna platforma mt4 przekazuje sygnały do drugiej i ta je wykonuje. Ta druga publikuje te trejdy w formie sygnału w mql5.com. Trzecia mt4 abonuje te sygnały. I teraz wyniki: druga przegrywa, a trzecia kopiująca zagrania drugiej jest wygrana! To taki krótki wtręt, co by nie lekceważyć publikowanych sygnałów, jeżeli ma ujemny wynik.
Odpowiednia konfiguracja i dobór platform może doprowadzić do sukcesu. Drugi wniosek: sukces może być dziełem przypadku. Trzeci: cały rynek to w zasadzie statystyka chaosu.
Masz rację, każdy ma swoje techniki wykresów. Tylko publikowanie myślę, nie powinno być zachętą i ślepym kopiowaniem, lecz możliwością analizy w porównaniu do np. własnych koncepcji no i np. dyskusji nad szansa ziszczenia się wskazanego setupu, lub po prostu zwróceniem uwagi na coś, co się dzieje lub zdarzyć może. Grający w brydża wiedza przecież, ze na 50-ci % szansę się gra. A nawet często i na 30 %-owa.
A co do obecnego istniejącego przycisku raportowania, to nie uważam go za trafiony sposób, bo niestety, jest to cenzurowane przez obsługę i nie znane są kryteria tej cenzury. W wielu forach jest po prostu bezwzględny przycisk "pomógł" i to się sprawdza.
wspomniałeś o sygnałach. Tego tu wiele nie było. A zwłaszcza o publikowanych sygnałach do kopiowania. Doświadczenia nie można nauczyć. Można tylko o nim opowiedzieć. Podzielę sie ostatnim związanych z sygnałami.
Schemat zastosowałem taki:
jedna platforma mt4 przekazuje sygnały do drugiej i ta je wykonuje. Ta druga publikuje te trejdy w formie sygnału w mql5.com. Trzecia mt4 abonuje te sygnały. I teraz wyniki: druga przegrywa, a trzecia kopiująca zagrania drugiej jest wygrana! To taki krótki wtręt, co by nie lekceważyć publikowanych sygnałów, jeżeli ma ujemny wynik.

Masz rację, każdy ma swoje techniki wykresów. Tylko publikowanie myślę, nie powinno być zachętą i ślepym kopiowaniem, lecz możliwością analizy w porównaniu do np. własnych koncepcji no i np. dyskusji nad szansa ziszczenia się wskazanego setupu, lub po prostu zwróceniem uwagi na coś, co się dzieje lub zdarzyć może. Grający w brydża wiedza przecież, ze na 50-ci % szansę się gra. A nawet często i na 30 %-owa.
A co do obecnego istniejącego przycisku raportowania, to nie uważam go za trafiony sposób, bo niestety, jest to cenzurowane przez obsługę i nie znane są kryteria tej cenzury. W wielu forach jest po prostu bezwzględny przycisk "pomógł" i to się sprawdza.
- Mighty Baz
- Pasjonat
może im nie zależy, liczy się tylko ruch na stronie, bo jest wykładnia atrakcyjności strony dla reklamodawców, co przekłada się na zwrot z inwestycji dla nowego właściciela.mike_05 pisze: A co do obecnego istniejącego przycisku raportowania, to nie uważam go za trafiony sposób, bo niestety, jest to cenzurowane przez obsługę i nie znane są kryteria tej cenzury. W wielu forach jest po prostu bezwzględny przycisk "pomógł" i to się sprawdza.
a propos stóp procentowych najnowsze badania sugerują, że przykładowo utrzymywanie niskich stóp procentowych w Japonii, a tym samym przedłużenie interwencji kryzysowej przyczyniły się do braku gruntownej restrukturyzacji małych i średnich przedsiębiorstw. Jednym z powodów ograniczenia skutków polityki pieniężnej i wzrostu gospodarczego, w tym zatrudnienia jest to, że korporacje mogą generować wartość dla akcjonariuszy, po prostu z "emisji obligacji" i skup akcji, a nie angażowanie się w tworzenie rzeczywistej wartości dla gospodarki kraju.
http://forumblog.org/2013/07/are-low-in ... time-bomb/
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze
powodzenia, kilometrow pips wam zycze