Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: brother »

259 pisze:
Stforex pisze:Czeka nas tydzien wielkich wydarzen I prawdopodobnie wkielkich niespodzianek.
Sklecilem w miare obszerny artykul na ten temat. Zapraszam

http://comparic.pl/listings/tydzien-wie ... 1-06-2013/
Bardzo ładne zestawienie :-) I dobrze podkreślone, ze ten tydzień będzie naprawdę "cieżki".

Jeżeli mogę coś wtrącić:

- Biege Book jest oficjalnym dokumentem analitycznym dla FOMC. W zasadzie chyba po to powstała ta "książka". A to teraz ma duże znaczenie gdy rynki dostały niemalże schizofrenii pod tytułem Taper ON/OFF (w olbrzymim uproszczeniu koniec/nie koniec QE).

- To co jest najważniejsze jeżeli chodzi ECB to nie sama decyzja, ale konferencja Draghi 45 minut później. Owszem, może być jakieś zaskoczenie jeżeli chodzi o same stopy ale rynki wstrzymają się ze zdecydowaną reakcją do czasu jak zacznie mówić. A to co powie do może być już inna gra. Tym bardziej, że też podzielona na dwie części: najpierw oświadczenie, a potem pytania i odpowiedzi. W poprzednim odcinku Drgahi nieco za bardzo wszedł w wyjaśnianie pewnego pytania co spowodowało spore zamieszanie na rynku bo zostało nieco inaczej zinterpretowane niż autor miał na myśli...
Ja zawsze czekam na słowa o stanowisku Rady czy "większość" czy "wszyscy" byli takiego i takiego zdania często przy EBC Draghi o tym wspomina.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Dziękuję za uwagi.

Mike: zwrócę uwagę Marcina na tę kwestię.

Brother: niestety nie jestem osobą kompetentna w kwestii przychodów portalu.

259: dzięki za uwagi do tekstu! Wezmę je sobie do serca. Szczerze powiedziawszy było tego wszystkiego sporo, a akurat o konferencji nic - jeśli idzie o źródła do których zaglądałem. Natomiast myślę że będzie duża uwaga skupiona na tej stopie depozytowej i możliwości wejścia na minus. Ostatnia zmiana o 0.25 pkt. proc. wygnała prawie 500 mld eur z depozytów. Część później wróciła, ale przepływy były ostre. O ile pamiętam, to wtedy też EURAUD nurkował jak szalony...

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Ten tydzień już się zaczął:

Chiny:
China official May PMI rises to 50.8 (vs. 50.6 in April); expands while HSBC’s ‘flash’ reading last week contracts
http://www.forexlive.com/blog/2013/06/0 ... contracts/
Może Kangurek podskoczy na otwarciu.

Szwajcaria:
SNB’s Jordan says Swiss franc is still highly overvalued
(...)
He also told the paper that the bank had no immediate plans to buy or sell Gold, but said it would consider purchasing Gold in the future should the need arise.
http://www.fxbriefs.com/major-currencie ... vervalued/
Co może dać wsparcie niezbyt ostatnio popularnemu metalowi. Wsparcie, nie mylić z wybiciem.

EDIT: a do tego nerwówka:
Market talk this weekend – nerves on crowded trades

4 hours ago | June 2nd, 2013 05:19:02 GMT by Eamonn Sheridan | 5 Comments

Bit of chat around the market this weekend that the dangers of the crowded QE trades are starting to surface.

Resource currencies have broken rapidly lower
Commodity prices continue relatively weak
While there is no solid indication yet that the Fed (and other central banks) liquidity cascade is coming to an end, market volatility has caused participants to reconsider how crowded trades are, and how small the door might be at exit time
Tak z grubsza po naszemu tłumy które mają otwarte pozycje "pod QE" niepokoją się, że zwiększona zmienność może spowodować masową ucieczkę z rynku, a wtedy może zrobić się bardzo nieprzyjemnie.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

jak_zyc
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jak_zyc »

jak to będzie grane? stopa depozytowa na minus to euro w górę czy w dół?
Wygranym nie jest ten, kto zgarnia pule najczęściej, wygrany to taki, kto zgarnia najwięcej pieniędzy!

259
Maniak
Maniak

To nie jest takie proste. Bo sama stopa to nie wszystko. Liczy się co ECB zamierza zrobić i czy "zadowoli" to rynki czy nie.
A rynki najchętniej usłyszałyby, że ECB chce zrobić QE tak jak FED, a jeszcze lepiej BOJ.

Teoretycznie obniżka stóp procentowych jest negatywna dla wartości waluty. Czyli stopy w dół = Euro w dół.
Ale w praktyce znaczenie będzie mieć jak dużo spodziewanej obniżki jest już w wycenie i co powie Draghi.

Prawdę mówiąc ja bym się nie nastawiał na jakąkolwiek ujemną stopę w wykonaniu ECB.
Ale z drugiej strony z Super Mario nigdy nic nie wiadomo, może wymyślić coś innego. Albo uznać, że na razie nie ma co mieszać tylko wystarczy poczekać.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

.297 otwarcie i rośnie
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

259
Maniak
Maniak

A u mnie nic - brok się zaciął czy co?
EDIT: ale na innym podglądzie mam ze 38 pip w górę AUDUSD...
Ostatnio zmieniony 02 cze 2013, 21:14 przez 259, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

mike_05 pisze:.297 otwarcie i rośnie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

Awatar użytkownika
Tommy_Boss
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tommy_Boss »

niemiaszek pisze:
mike_05 pisze:.297 otwarcie i rośnie
Gdzie Wy to Panowie widzicie ????
BOŻE DAJ MI DUŻO CIERPLIWOŚCI BO JAK DASZ MI SIŁĘ TO, TO WSZYSTKO ROZ.........!!!!!!!!!

"DOBRY TRADER WIE KIEDY NIE MA RACJI, A NAJLEPSI WIEDZĄ KIEDY ZMIENIĆ ZDANIE" !!!!!!!!!

趋势线 فارچیون جرات مندانہ حق میں

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

259 pisze:A u mnie nic - brok się zaciął czy co?
EDIT: ale na innym podglądzie mam ze 38 pip w górę AUDUSD...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

Zablokowany