jesli jestes czlonkiem zarzadu w min dwuosobowym skladzie oraz nie podpisales ze soba umowy o prace to nie placisz ZUS ani innych takich, czyli zoo albo SA, komandytowe itd.259 pisze: Kiedyś napisałem do Premiera żeby zwolnił mnie z ZUS -
Pogaduchy przy porannej kawie
- Mighty Baz
- Pasjonat
Re: Pogaduchy przy porannej kawie
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze
Ciekawe... ale w jaki sposób taka osoba miałaby oficjalnie zarabiać? Z dywidendy? I jak ja mógłbym to zrobić jak jestem jednoosobową firmą - klasyczne samozatrudnienie?Mighty Baz pisze:jesli jestes czlonkiem zarzadu w min dwuosobowym skladzie oraz nie podpisales ze soba umowy o prace to nie placisz ZUS ani innych takich, czyli zoo albo SA, komandytowe itd.259 pisze: Kiedyś napisałem do Premiera żeby zwolnił mnie z ZUS -
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
Wychodzi na to, że jestem bogatszy od Brytyjczyków z racji samego tylko adresu zamieszkaniazealot pisze:Znalazlem dzis na pejsbuku...
http://finanse.wp.pl/kat,119354,title,W ... caid=1fe93

Tylko jakoś nie za bardzo mnie stać żeby skoczyć do tego taniego jak barszcz Londynu na zakupy

Cuda statystyki - jeżeli ja nie mam nic, a Ty masz 100 zł to każdy z nas ma po 50 zł...
Tu chodzi o Sp. z o.o. głównie. Jeżeli spółka ma co najmniej 2 udziałowców, wynagrodzenie dla członków zarządu może być przyznane z tytułu "pełnienie funkcji w zarządzie osoby prawnej" i jako pochodzące "z mianowania" może być przyznane przez Zgromadzenie Wspólników. Takie wynagrodzenie podlega tylko PIT, nie podlega pod Kodeks Pracy i w związku z tym nie podlega pod ZUS .
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
- Mighty Baz
- Pasjonat
mike_05 pisze:Tu chodzi o Sp. z o.o. głównie. Jeżeli spółka ma co najmniej 2 udziałowców, wynagrodzenie dla członków zarządu może być przyznane z tytułu "pełnienie funkcji w zarządzie osoby prawnej" i jako pochodzące "z mianowania" może być przyznane przez Zgromadzenie Wspólników. Takie wynagrodzenie podlega tylko PIT, nie podlega pod Kodeks Pracy i w związku z tym nie podlega pod ZUS .
dokladnie tak. napisales tak jak moj radca prawny

szacunek

DAYTRADER
A dzięki, blisko 

Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
- Mighty Baz
- Pasjonat
sorki za offtopa, ale moze komus sie przyda -mike_05 pisze:A dzięki, blisko
opinia prawna:
Przepisy ustawy o zus w art. 6 i ustawy zdrowotnej w art. 66 nie wymieniają
jako tytułu do obowiązkowych ubezpieczeń w ZUS pełnienia na podstawie aktu
powołania funkcji członka zarządu spółki kapitałowej. Także gdy jest on
równocześnie pracownikiem tej spółki. Dlatego też od uzyskiwanego
wynagrodzenia z tytułu pełnionej funkcji członka zarządu, spółka z o.o. nie
oblicza składek ZUS. Ma jednakże obowiązek poboru zaliczki na podatek
dochodowy.
Przychody uzyskiwane przez członka zarządu, zgodnie z art. 13 pkt 7 ustawy o
pdof, uważa się za przychody z działalności wykonywanej osobiście. Spółka od
uzyskiwanego przez członka zarządu przychodu, jako płatnik obowiązana jest
pobrać zaliczkę na podatek dochodowy zgodnie z art. 41 ust. 1 ustawy o pdof,
czyli w wysokości 18% wartości świadczenia, pomniejszonego o zryczałtowane
koszty uzyskania przychodów w wysokości podstawowych kosztów pracowniczych -
w bieżącym roku jest to kwota 111,25 zł.
Odrębnych rozliczeń spółka dokonuje od uzyskiwanych przez pracownika
przychodów ze stosunku pracy.
Z powyższego wynika, że jest tak jak piszesz, jest podatek , ale nie ma składek
ZUS.
DAYTRADER
259 pisze:Wychodzi na to, że jestem bogatszy od Brytyjczyków z racji samego tylko adresu zamieszkaniazealot pisze:Znalazlem dzis na pejsbuku...
http://finanse.wp.pl/kat,119354,title,W ... caid=1fe93
Tylko jakoś nie za bardzo mnie stać żeby skoczyć do tego taniego jak barszcz Londynu na zakupy
Cuda statystyki - jeżeli ja nie mam nic, a Ty masz 100 zł to każdy z nas ma po 50 zł...
Jakim cudem wyszło w Warszawie 40 tys. dolarów skoro (nawet) według ZUS-u w Warszawie zarabia się około 5 tysięcy złoty . Jeszcze troche i Warsiawa będzie jak Dubaj

Nawet nie wiesz Mighty jak się cieszę, że tworzysz takie prognozy dla złotaMighty Baz pisze:dla H4 , zloto, powiem szczerze ze wszystko zalezy od zachowania sie inwestorow w okolicy 1675-80, przydalaby sie wiedza o opcjach , dlatego na razie taka prognoza

A propos ¥ to poniżej kolejny artykuł z serii przepowiedni.
http://www.fxstreet.com/news/forex-news ... 76622a3e5e
Jeśli czegoś nie możesz albo Ci się nie chce - obejrzyj to koniecznie.....
Przeczytaj opis zanim zaczniesz:
http://www.youtube.com/watch?v=l6-bGtW83vA
Przeczytaj opis zanim zaczniesz:
http://www.youtube.com/watch?v=l6-bGtW83vA
To proste: weź z 5 domów prezesów dużych firm i jedną ruderę gdzie mieszka ze 40 osób, połowa bezrobotna, reszta albo ledwo ciągnie albo na emeryturze. Policz średnią od wszystkich i masz samych krezusówMichal87 pisze:Jakim cudem wyszło w Warszawie 40 tys. dolarów skoro (nawet) według ZUS-u w Warszawie zarabia się około 5 tysięcy złoty . Jeszcze troche i Warsiawa będzie jak Dubaj:D