Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
259
Maniak
Maniak

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Yen Testing The Major Lines In The Sand
By Adam Button || January 17, 2013 at 17:33 GMT

EUR/JPY climbed as high as 119.97 and USD/JPY 89.89.
If the big figures break, look out.
Update: There is also talk about a report in Nikkei that the BOJ is expected to add 10 trillion yen to its asset buying plan.
Robi się coraz ciekawiej - posiedzenie BoJ zaczyna się już w poniedziałek. Poprzeczka ustawiona jest wysoko. Jen spadł bardzo mocno i wielu spodziewa się "sell the fact" jak już stanie się co miało się stać. Strach mówić co będzie jak nie stanie się to czego wszyscy oczekują...
W tym kontekście ostatnia korekta mogła być kasowaniem zysków przez duże pieniądze. A ta nowa fala może być tylko bardzo krótką grą pod BoJ - taka dogrywka.
Ale może też być i tak, że jen poleci dalej jeżeli BoJ da hienom żer i pokaże, że można liczyć na więcej.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

Zobaczcie co znalazłem:
Sean Brodrick (@SeanBrodrick)
Posted Thursday 17th January 2013 from Twitlonger

Tweet
Housing bubble de ja vouz? Just talked to a subscriber, a realtor from Naples, Florida. She's seeing speculators buy homes right and left. The bank gave one of her clients, a retired man with no income, a loan under 3%. Another buyer, who went bankrupt 2 years ago, bought a house with an FHA loan, no money down (seller gave the downpayment).
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
zealot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zealot »

To jest pytanie, ile BoJ jest w jenie. W poniedzialek pewnie sie dowiemy.. moze uda sie taniej kupic. U mnie do targetow jeszcze troche zostalo, carry i comodity traders lewarowani w jenach raczej sie tak szybko nie wykrusza.
PFSOFT Protrader. Kompleksowa, wielozadaniowa platforma tradingowa.

259
Maniak
Maniak

Chyba wybiorę się do Australii - tam wciąż niezbyt głęboko pod ziemią tkwią takie kawałki:
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-21055206
Nie wiem jak u nich, ale znalazca czegoś takiego u nas zaraz musiałby oddać to panstwu, a jak nie to za kraty...

Awatar użytkownika
Sildra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Sildra »

Czytając różne komentarze na temat prawdopodobnych działań BOJ odnoszę wrażenie, że wielu spodziewa się co najmniej wytoczonej kolumbryny co to jednym strzałem wyniesie crossy jenowe w kosmos. Tylko, że takie osłabienie jena wcale nie musi odbyć się natychmiast, już. Patrząc na siłę interwencji słownych nowego rządu można się raczej spodziewać stopniowego dawkowania panaceum, żeby uniknąć choćby gwałtownej korekty. Z dostępnych wariantów zjazd stóp procentowych poniżej zera i kontrolowany (ala Bernanke - czyli: skupujemy, ale patrzymy co się dzieje na bieżąco) skup papierów z rynku to chyba najbardziej prawdopodobne narzędzia. Jeśli chcą uniknąć porażki muszą zacząć bawić się z rynkiem jak to obecnie czynią Fed i ECB. Inaczej gucio z tego wyjdzie i korekta zaboli, oj zaboli. Wystarczy przypomnieć sobie jak cena wyglądała na franku po wprowadzeniu limitu, 1,20 obstawione murem i grube pieniądze finansjery liczącej na to, że nie wytrzymają. Targety na jenie dość łatwo odczytać z wykresów miesięcznych (chyba wklejałem moje bazgroły ostatnio). 95 dolców to według mnie plan minimum na pierwszą połowę roku, a może nawet na pierwszy kwartał. Pózniej stówa jak nic, ale czy w tym roku to się uda, to już szamani chyba tylko wiedzą.
Jeśli czegoś nie możesz albo Ci się nie chce - obejrzyj to koniecznie.....

Przeczytaj opis zanim zaczniesz:
http://www.youtube.com/watch?v=l6-bGtW83vA

259
Maniak
Maniak

No i mam za swoje - Kangur "powinien" był strzelić w górę na dobrych danych z Chin a zamiast tego zleciał 90 pip jak przy kiepskim raporcie :-D
Co jest grane?
Trochę buy rumors, sell facts: Kangur wcześniej poszedł w górę pod te dobre dane. Choć słabo prawdę mówiąc.
Ale bardziej mi to przypomina to klasyczne zjawisko że jak "wszyscy" są zgodni co do tego co ma się stać, zazwyczaj staje się coś innego.

No cóż, trzeba będzie coś z tą żabą zrobić. Nadal jestem ciut do przodu więc nie jest tak źle.
Poza tym mam bardzo porządny offset na AJ i innych krosach z jenem więc nawet jeżeli Kangur nic nie zarobi to i tak jest nieźle.

pr7emo
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: pr7emo »

oczekiwane dane z Chin nie były zaskoczeniem, gdyby różniły się od tych oczekiwań to byłaby niespodzianka, a nawet zmiana przewidywanych na ten rok trendów

259
Maniak
Maniak

Zgadza się. Nie było żadnej niespodzianki. A nawet niektórzy mieli mały niedosyt - przez ostatnie kilka dni wielu "hurtowników" opinii rewidowało w górę swoje oczekiwania co było odbierane jako oczekiwanie na to, że Chińczycy nas zadziwią. Apetyt rośnie wraz z jedzeniem.
Na tym zresztą opierał się pomysł z kupieniem Kangura w dołku po kiepskich danych o zatrudnieniu.
Ale najwyraźniej było to zbyt oczywiste co wykorzystały "grubasy" - w tym przypadku to są głównie dealerzy bankowi polujący na takie sytuacje w trakcie sesji azjatyckiej - mają pole do popisu przy mniejeszej płynności.

Awatar użytkownika
mryko
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mryko »

Mccafferty says BoE must keep open mind on new stimulus tools

Zacznie się główkowanie jakie to narzędzia zastosować żeby pchnąć gospodarę wyspiarzy.
Sky is the limit

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

coraz bliżej do spłaty... :wink:
oj się będzie działo :roll:

EUROZONE: Eurozone yields remain on the
defensive in response remarks from ECB's Coeure stating that reimbursement of
the European Central Bank's 3-year loans should have not strong impact on EONIA
rates. "Structurally I don't expect the reimbursement to have a very strong
impact on EONIA rates, given the excess liquidity in the Eurozone, which remains
very high," he told reporters. Speculation that banks could repay a significant
share of the E1 trillion in 3-year loans at the first opportunity January 30,
thereby draining the system of excess liquidity, have significantly pushed up
short-term market rates. The market was anticipating that banks might repay
anywhere from E100bn to E250bn of this amount during the upcoming repayment
window. Weds Jan 30 will see E489bn mature and then Feb 28 will see E529bn
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

Zablokowany