Pogaduchy przy porannej kawie

Tak uważam, że dane fundamentalne są bardzo ważne w handlu. prawie równie pomocne jak plotki mojej ciotki

Stforex nie skupiaj się na tym co myśli milion osób i jak odczytać określone komunikaty. Patrz co się dzieje z ceną, kto się wybija, gdzie cena przytłoczona a gdzie wolna jak ptak. I bierz ptaszysko!

Ostatnio zmieniony 12 cze 2012, 12:02 przez Tekron, łącznie zmieniany 1 raz.
Ani risk off, ani on - rynek zrobił kółeczko i jest mniej więcej tam gdzie był w piątek po południu po skasowaniu kilkuset pip w dwie strony.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
DJ OPEC Production Hits Fresh Highs for the Year
June 12, 2012 06:10 ET (10:10 GMT)
* DJ OPEC: Saudi Arabia Cut Output to 9.8M B/D In May from 10.1M B/D In April
* DJ OPEC Production Numbers Based On Direct Communications By Its Members
* DJ OPEC Maintains Oil Demand Growth Forecast at 0.9M B/D In 2012
* DJ OPEC: Economic Uncertainty Remains Risk to Demand Growth Estimates
DJ OPEC Production At Highest Level this Year And Above Market Needs
By Sarah Kent
OPEC Tuesday disclosed its members continue to pump oil at levels not seen since 2008 as the most recent production figures show the group's output rising to its highest this year, leaving the market amply supplied.
In its latest monthly market report, the Organization of Petroleum Exporting Countries said its crude production was 32.964 million barrels a day in April, up 631,000 barrels a day from the previous month.
The number, based on disclosures by OPEC members, is above market requirements, indicating the group continues to act to dampen prices which have remained well above its ideal level of $100 a barrel for much of the year.
However, a recent decline in prices could see the group ease its production. Disclosures by OPEC members showed OPEC's largest producer, Saudi Arabia, reduced its output to 9.8 million barrels a day in May from 10.1 million barrels a day in April. The data showed most other producers also decreased their output slightly in May.
The group maintained its view on global oil demand growth at 0.9 million barrels a day, but said that economic uncertainty made further declines in demand a possibility in the second half of the year.
"The upcoming driving season might be affected by movements in retail gasoline prices and economic developments worldwide; hence, world oil demand would show a further decline and might see a cut of between 0.2 and 0.3 million barrels a day from the current forecast of the year's total growth," OPEC said.
Myśle że w wielu przypadkach dobrze jest wiedzieć co jest przyczyną ruchu (np obniżki stóp procentowych) lub tez znać moment publikacji danych kiedy moze wystąpić duża zmienność. Całkowite ignorowanie zazwyczaj źle się kończy.Tekron pisze: Stforex nie skupiaj się na tym co myśli milion osób i jak odczytać określone komunikaty. Patrz co się dzieje z ceną, kto się wybija, gdzie cena przytłoczona a gdzie wolna jak ptak. I bierz ptaszysko! Smile
Sprzeczne informacje są często wyznacznikiem zmiany trendu lub przynajmniej konsolidacji.Stforex pisze:Ja to już nie wiem Smile. Teraz złe dane z UK i pewnie będzie rzucało...
Przyznaję racje, zmienność ważna sprawa. Ale przykład. Wiemy o publikacji pozytywnych danych, lub o wyjściu ważnych danych ale nie wiemy czego się spodziewać. W pierwszym wypadku w momencie publikacji dane pozytywne mogą stać się negatywne, lub przez to co się stało po publikacji ktoś zmienił zdanie i pompuje pieniądze w inną stronę, czyli dalej to losowość, niby można powiedzieć, że chroni bo zamykamy pozycje przed momentami gdy rynkiem trzęsie publikacja. Z drugiej strony szkoda omijać wielkie ruchy, szkoda narażać się na małe SL często łapane a później frustracja bo nasze małe trejdy wtapiające zjadają większość zysku zamiast odwrotnie.
W drugim przypadku to już jest czyściutka losowość. To troszkę dla mnie jak stwierdzenie - Obama wygrał więc dolar będzie w Polsce po 3,50zł.
Wg mnie lepiej obserwować money flow niż narażać się na setki plotek, kłamstw, nagonki prasy, telewizji, preparowane dane (bądźmy szczerzy). Nie wiem, ze mnie prosty człowiek. Doceniam tą wiedzę ale nie uważam jej za pożyteczną w samej grze. Przyznaje się, że wielu rzeczy i toków myślenia nie rozumiem, gdy czytam o tym co piszecie. Pod tym względem jestem ograniczonym. Ale Stforexowi po koleżeńsku i latach znajomości daje rade z mojej praktyki.
Niemcy twierdzą, że ściana to ciasto, USA twierdzi, że ściana to słoma. Ja twierdze, że ściana to ściana i głową w nią nie uderzę bez powodów.
W drugim przypadku to już jest czyściutka losowość. To troszkę dla mnie jak stwierdzenie - Obama wygrał więc dolar będzie w Polsce po 3,50zł.
Wg mnie lepiej obserwować money flow niż narażać się na setki plotek, kłamstw, nagonki prasy, telewizji, preparowane dane (bądźmy szczerzy). Nie wiem, ze mnie prosty człowiek. Doceniam tą wiedzę ale nie uważam jej za pożyteczną w samej grze. Przyznaje się, że wielu rzeczy i toków myślenia nie rozumiem, gdy czytam o tym co piszecie. Pod tym względem jestem ograniczonym. Ale Stforexowi po koleżeńsku i latach znajomości daje rade z mojej praktyki.
Niemcy twierdzą, że ściana to ciasto, USA twierdzi, że ściana to słoma. Ja twierdze, że ściana to ściana i głową w nią nie uderzę bez powodów.
- _/_/Dariusz_/_/
- Pasjonat
Między innymi na tym polega nieznajomość rynku od strony fundamentalnej. W wielu przypadkach wiadomo czego się spodziewać i jaka była lub będzie reakcja rynku. Choć w większości przypadków pojedyńcze raporty mają niewielki wpływ. Ale to ma niewiele wspólnego z zagrywkami typu: "jak będzie lepszy wynik niż konsensus to w gorę, a jak nie to w dół". Trzeba to np. umieć umieścić w znacznie szerszym kontekście. Np. czy dobry wynik UK PMI nie został już przypadkiem skonsumowany zanim doszło do ogłoszenia raportu?Tekron pisze:Przyznaję racje, zmienność ważna sprawa. Ale przykład. Wiemy o publikacji pozytywnych danych, lub o wyjściu ważnych danych ale nie wiemy czego się spodziewać. W pierwszym wypadku w momencie publikacji dane pozytywne mogą stać się negatywne, lub przez to co się stało po publikacji ktoś zmienił zdanie i pompuje pieniądze w inną stronę, czyli dalej to losowość, niby można powiedzieć, że chroni bo zamykamy pozycje przed momentami gdy rynkiem trzęsie publikacja.
Bo potem jest nagle zdziwienie: jak to? wyszło dobrze, a tu mała szpilka i zwrot w dół zamiast kontunuacji? Albo dlaczego raz jakiś raport coś powoduje, a innym razem nie? Może to nie był jeden raport, ale seria pokazująca jakąś tendencję? Albo może rynek czeka na coś znacznie bardziej istotnego?
Liczy się nie tylko samo wydarzenie ale jego miejsce i znaczenie w znacznie szerszej perspektywie.
Poza tym raporty to tylko jeden z aspektów rynku...
Oczywiście. A jeżeli się wie dlaczego rynek robi to co robi to jest to jeszcze łatwiejszeTekron pisze: Z drugiej strony szkoda omijać wielkie ruchy.

Zgadza się. Z tym, że podążanie za samy przepływem pieniędzy to nadal reakcja - zawsze o krok do tyłu. A z drugiej strony umiejętność oddzielenia śmieci od rzeczy naprawdę istotnych przychodzi z czasem i nie można się tego nauczyć z żadnej książki. A tak na marginesie.. te śmieci też mają jakąś swoją wartość - pokazują gdzie prawdopodobnie poleci za nimi plankton i na czym się rozbije ;-)Tekron pisze: Wg mnie lepiej obserwować money flow niż narażać się na setki plotek, kłamstw, nagonki prasy, telewizji, preparowane dane (bądźmy szczerzy).
Możesz też od czasu do czasu podrzucić któryś ze swoich wykresówTekron pisze:Ale Stforexowi po koleżeńsku i latach znajomości daje rade z mojej praktyki.

Lepiej ominąćTekron pisze:Ja twierdze, że ściana to ściana i głową w nią nie uderzę bez powodów.

Ostatnio zmieniony 12 cze 2012, 13:28 przez 259, łącznie zmieniany 2 razy.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.