Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

No to mamy takie niby QE - kupowanie MBS z założonym miesięcznym celem. Czy to zadowoli rynki to się okaże...
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2012, 18:39 przez 259, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

the Committee seeks to foster maximum employment and price stability. The Committee is concerned that, without further policy accommodation, economic growth might not be strong enough to generate sustained improvement in labor market conditions. Furthermore, strains in global financial markets continue to pose significant downside risks to the economic outlook. The Committee also anticipates that inflation over the medium term likely would run at or below its 2 percent objective. To support a stronger economic recovery and to help ensure that inflation, over time, is at the rate most consistent with its dual mandate, the Committee agreed today to increase policy accommodation by purchasing additional agency mortgage-backed securities at a pace of $40 billion per month. The Committee also will continue through the end of the year its program to extend the average maturity of its holdings of securities as announced in June, and it is maintaining its existing policy of reinvesting principal payments from its holdings of agency debt and agency mortgage-backed securities in agency mortgage-backed securities. These actions, which together will increase the Committee's holdings of longer-term securities by about $85 billion each month through the end of the year, should put downward pressure on longer-term interest rates, support mortgage markets, and help to make broader financial conditions more accommodative.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

Na razie to pachnie "buy rumors, sell facts"...

259
Maniak
Maniak

Ale teraz jakby lepiej :-)
Aha - FED tym razem nie określił kiedy zakończy zakupy - takie nieskończone QE...
I zaczyna już od jutra...

No to teraz QE pełną gębą :-D

259
Maniak
Maniak

If the outlook for the labor market does not improve substantially, the Committee will continue its purchases of agency mortgage-backed securities, undertake additional asset purchases, and employ its other policy tools as appropriate until such improvement is achieved in a context of price stability. In determining the size, pace, and composition of its asset purchases, the Committee will, as always, take appropriate account of the likely efficacy and costs of such purchases.

To support continued progress toward maximum employment and price stability, the Committee expects that a highly accommodative stance of monetary policy will remain appropriate for a considerable time after the economic recovery strengthens.
Ten kawałek ucięło mi w przeglądarce ;-)

To jest QE^2 - nie tylko nie ma daty zakończenia, nie tylko nie ma limitu zakupów ale jeszcze jest mowa o tym, że będzie ciągnięta tak długo, aż wreszcie bezrobocie spadnie do poziomu który będzie można uznać za dobry nawet jeżeli w międzyczasie znacznie poprawi się sytuacja gospodarcza.
Dobry poziom to jest poniżej 5% ale mogą chcieć jechać dalej aby zrobić zapas na odbicie.
http://www.forexlive.com/blog/2012/09/1 ... he-window/
Chcialiśta QE to mata!
:509:
EDIT: Ben trochę ostudził gorące głowy, mówi, że zakupy będą kontynuowany aż zatrudnienie znacznie wzrośnie ale bynajmniej nie jest celem kontynuować aż do "pełnego" zatrudnienia, Pełne to te 5% więc ten mój o tym kawałek wyżej to już moja fantazja ;-)
Ale tak czy inaczej, kasa będzie się lać strumieniami i do skutku.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2012, 20:39 przez 259, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Mam nadzieję, ze swego Amber Golda sie nie pozbyłeś za wcześnie?
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

259
Maniak
Maniak

mike_05 pisze:Mam nadzieję, ze swego Amber Golda sie nie pozbyłeś za wcześnie?
Ledwo złapałem ogony dzisiaj przed imprezą... i odpaliłem dopalacze na w pierwszych minutach jak towarzystwo nie wiedziało jeszcze jak to ugryźć ;-)

Wiecie dlaczego była taka długa chwila wahania po pojawieniu się komunikatu?
Normalnie taki komunikat jest tylko zmieniany, analizuje się zmiany w tekście - są do tego specjalne porównywarki:
http://blogs.wsj.com/economics/2012/04/ ... re_twitter
I świat staje się łatwiejszy - taki półautomat.

A dzisiaj.... nie było z czym porównać - cały tekst został napisany od nowa:
http://projects.wsj.com/fed-statement-tracker/
Trzeba było tym razem wysilić główkę żeby to po prostu przeczytać i zrozumieć ;-)

EDIT: ze srebrem miałem łatwiej, bo kupiłem wczoraj, a dzisiaj tylko dodałem w dołku, ze złotem trochę zaspałem i dzisiaj musiałem trochę się pospieszyć:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Taka ładna płynność, aż żal że nie miałem deski :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Objective perspective, just businiess...

259
Maniak
Maniak

_/_/Dariusz_/_/ pisze:Taka ładna płynność, aż żal że nie miałem deski :)
A ja zrzuciłem wszyskie Eurosy dzisiaj wcześnie rano... ale nie żałuję.
Raz, że na nich zarobiłem bo kupowałem znacznie taniej, a dwa, że musiałem sobie zrobić wystarczająco dużo miejsca na wypadek gdyby Ben "zawiódł" i metale i inne zrobiły ostry zjazd w dół - nie tylko chodziło o DD ale o to żeby mieć miejsce żeby swobodnie wejść w dołek...

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

259 pisze: ja zrzuciłem wszyskie Eurosy dzisiaj wcześnie rano... ale nie żałuję.
Raz, że na nich zarobiłem bo kupowałem znacznie taniej, a dwa, że musiałem sobie zrobić wystarczająco dużo miejsca na wypadek gdyby Ben "zawiódł" i metale i inne zrobiły ostry zjazd w dół - nie tylko chodziło o DD ale o to żeby mieć miejsce żeby swobodnie wejść w dołek...

Mimo wszystko GRATY !!!
Za metale miesiąc temu Ag bylo ledwo 26 ;-)

Co do QE3 widać jak bardzo byłem w błędzie !
Objective perspective, just businiess...

Zablokowany