Pogaduchy przy porannej kawie
No to byłeś pierwszy Esco:
Wygląda na to, że nie tylko ja zasadziłem się dzisiaj na kupienie dołka, tyle że na innym rynku ;-)Unemployment rate rise a bit deceiving
Written by Adam Button
August 3, 2012 at 12:44 GMT
The unrounded rate is 8.254%, less than 0.04 percentag points above June’s 8.217%, according to Stone and McCarthy.
The big moves so far are in Treasuries and USD/JPY, which tend to move in step. The was pre-NFP chatter that bond market traders were eager to buy on any weakness. That could cap USD/JPY gains.
USD/JPY offers all the way up to 79.00 but some stops above 78.70.
USD/CAD is locked in an epic battle ahead of parity.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
- niemiaszek
- Przyjaciel Forum
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 433#496433niemiaszek pisze:fałszywka na 20 pipsów w dół
Na zielono opcje w tym 1.2200 duża.
Czerwone linie to zakres zmienności w górę.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Taak, i tak właśnie wygląda podążąnie za rynkiem w rekacji na newsy
Ależ jestem zlośliwy...
EDIT - Esco zdążył wykroić mały shorcik

Ależ jestem zlośliwy...
EDIT - Esco zdążył wykroić mały shorcik

Było już bardzo drogo i czas pasował.259 pisze: EDIT - Esco zdążył wykroić mały shorcik Smile
EURO-DOLLAR: Very mixed flows in the pair as it chops between $1.2240
and $1.2280, faster money seen buying the pair to unwind shorts but
med-term accounts happy to sell the bounce, a couple of traders say,
keeping a lid on the pair for now. Some noting, wryly, that NFP and ADP
were a match this month, wondering what that does for the usually loose
correlation next month! Euro last $1.2255.
- niemiaszek
- Przyjaciel Forum
EUR
EURJPY już przełamał poprzednie High.
Edit:
To skupiłeś idealnie te SL.niemiaszek pisze: ale coś troszkę skubnąłem
EURJPY już przełamał poprzednie High.
Edit:
EURO-YEN: Pressing higher as risk appetite supports, lifts to Y96.85
area before stalling as strength is sapped by absorbed offers at Y96.80.
Pair eyeing the Thursday high at Y96.99 and the offers stacked at Y97.00
though stops are also visible above. Last Y96.70.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Spróbuję to może wyjaśnić nieco szerzej:Ink. pisze:Tak czytam i czytam, a powiedzcie mi przyjaciele jak wy gracie na te wszystkie dane? kładziecie zlecenia oczekujące na dużych opcjach?, bo jest chyba tak że newsa a przynajmniej reakcje na niego szybciej zobaczysz na wykresie niż zdążysz go zinterpretować czy może sie mylę?
To co się dzieje na danym rynku jest wypadkową sytuacji fundamentalnej i reakcji tych uczestników rynku którzy mają na to wpływ. EDIT: wpływ na rynek, niekoniecznie na fundamenty. To czy ich reakcja jest właściwa czy nie to inna sprawa. I nie ma to znaczenia jakich narzędzi oni używają - zawsze jest najpierw powód, a potem reakcja.
Oczywiście można olać wszystkie te fundamenty i skupić się tylko na wykresach - zgadza się widać na nich gdzie następują zwroty akcji, można to pomierzyć, czyste AT, przygotować sobie plan działania i są tacy którym wychodzi to naprawdę dobrze.
Choć jest ich jakoś podejrzanie mało... ;-)
Ja jakoś nigdy nie byłem aż taki dobry. Tzn. wiem o AT więcej niż niejeden ekspert (zaczynałem w 1995 roku), a jednak zbyt często rynek "robił mi" to czego "nie powinien" ;-) To może wcale nie wiem tego co powinienem? Analizowałem sytuację ponownie i jak byk wychodziło mi Buy, a rynek w dół znienacka... tak co jakiś czas, nie za często ale wystarczająco często aby konto powoli, powoli wysychało... taki drobny krwotok prowadzący w końcu do śmierci.
Więc zacząłem sobie zadawać pytanie dlaczego?
I znalazłem odpowiedź: dlatego, że najistotniejszej informacji nie było na wykresie.
Więc zacząłem szukać źródła tych właściwych informacji. I znalazłem ich całe mnóstwo i o zgrozo - jest tego tyle i tak pomieszanych i poprzekręcanych że wychodzi z tego jeden wielki zgiełk! Uszy puchną!
Jak na bazarze… bazarze… właśnie, bo rynki to nic innego jak bazar gdzie mnóstwo kupców chce zarobić, próbuje się dopasować z ceną do innych, puszcza ploty aby podkręcić rynek lub panikuje jak dzieje się coś niespodziewanego. Jak to ogarnąć?
Jak stanąć tak nieco w oddali to ten hałas jest mniejszy, za to pojawiają się rzeczy których wcześniej nie było widać: wśród tych wszystkich kupców są tacy którzy są zdecydowanie więksi i to oni nadają ton, reszta robi koło tego zamieszanie. Duzi robią trend, mali robią zmienność. Ci duzi zresztą wykorzystują tych małych aby zwiększyć swoje zyski np. szepcąc im coś na uszko ;-)
Tak czy inaczej, doszedłem do wniosku, że najprościej jest "sprzymierzyć" się z tymi dużymi. Ale jak? Przecież nie zaproszą mnie do klubu.
No to w takim razie trzeba jakoś się zorientować co oni zamierzają robić. Jak?
Patrząc na rynek ich oczami, starając się myśleć tak jak oni. A wierzcie mi, oni nie robią jakiś skomplikowanych rzeczy - po prostu starają się ocenić jak wygląda ogólna sytuacja i co można z tym zrobić, żeby zarobić. EDIT: a wcale nierzadko nie po to żeby aktualnie zarobić ale po prostu obronić swoje pozycje oczekując aż zniknie chwilowe zamieszanie i wrócić do zasadniczej gry.
Wczoraj pokazałem taki przykład, tuż przed konferencją Draghi:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 841#495841
200-270 pip do wyjęcia z banalnie prostej logiki i to tylko w jedną stronę

Tak więc staram się spojrzeć ich oczyma, zbudować sobie tzw big picture z którego wychodzi gdzie ogólnie rynek zdąża.
Ale to trochę za mało - nie wystarczy mieć rację co do kierunku, trzeba jeszcze umieć to wykorzystać ;-)
Trzeba umieć znaleźć gdzie jest tanio, a gdzie drogo… i tutaj otwiera się całe pole do popisu i z fundamentami i z analizą techniczną, czy to łącznie czy rozłącznie - jak to komu pasuje.
No i trzeba "tylko" przesiać całą tę sieczkę informacyjną żeby wyciągnąć z niej tylko to co istotne i obserwować jak zmienia się cała sytuacja bo wyrywkowe dane nic nie znaczą bez kontekstu.
EDIT: tak samo jak krótkoterminowa akcja rynku nic nie znaczy bez kontekstu. To co się dzieje na rynku jest pewnym procesem ktory ewoluuje w czasie. Wyrywkowe analizowanie wyników takiego procesu bez znajomości samego procesu nie za bardzo ma sens.
To tak ogólnie. W szczegółach zależy od konkretnej sytuacji ale już i tak naskrobałem za długo i za nudno…
Ostatnio zmieniony 03 sie 2012, 19:24 przez 259, łącznie zmieniany 3 razy.