Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
PipBoy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: PipBoy »

W 100% słusznie prawisz Esco. Trzeba by o wiele dokładniej opisać takie statystyki, żeby móc cokolwiek z tego wnioskować. Przedziały procentowego zysku w czasie (r/r, m/m), wartości bezwzględne zysku, wypłaty i ich regularność, aktywność inwestorów i pewnie sporo innych.

Te obwieszczenia KNFu są chyba po prostu z myślą o ludziach, którzy zostają omamieni możliwością "łatwego zysku" oraz są niedoinformowani. Bardzo często wiadomości o foreksie są utrzymywane w tonie "zło, hazard, spekulacja", co mnie osobiście irytuje podobnie jak szermowanie osławionymi 5% lub 2% tych, którzy naprawdę zarabiają (czasami nawet tu, na forum).

Może i jest to prawda (ja daje temu wiarę), ale jakoś jeszcze nie słyszałem nigdy aby podawano dzieciakom w szkole sportowej statystyki, ilu piłkarzy dociera do pierwszego składu w ekstraklasie. Albo żeby mówiono to rodzicom, którzy zmuszają kilkuletnie dzieciaki (sic!) do straszliwego zap***** w szkole muzycznej lub baletu - ile z nich naprawdę będzie primabalerinami? jaki procent lekkoatletów - tyczkarzy, chodziarzy, miotaczy kulą, gimnastyków i Bóg wie kogo jeszcze, kiedykolwiek sięgnie po medal? Poznałem kilku takich. W szczególności muzyków ale też i wioślarzy. Ciekawe czemu ministerstwo sportu nie wydaje stosownych komunikatów "ostrzegawczych"? Obstawiam, że w krótkim terminie 20-80 a w dłuższym 5-95 ma tutaj takie samo zastosowanie.

Nie mam nic przeciwko uprzejmemu informowaniu mnie o czyhających na mnie niebezpieczeństwach. Szkoda tylko, że czasem w skali społeczeństwa okazuje się, że jest to tak wybiórczy mechanizm[/i]

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

A dlaczego KNF utrudniła zaciąganie kredytów hipotecznych w walutach obcych, kiedy frank sięgnął rekordowego poziomu? ;)

Jak CHF/PLN był po 2,30 reklamami naganiali.
FX: Option expiries for today's 1400GMT cut,
* Euro-dollar; $1.2500, $1.2600, $1.2625, $1.2700
* Dollar-yen; Y79.00, Y79.50, Y80.00
* Cable; $1.5700, $1.5885
* Euro-Swiss; Chf1.2000, Chf1.2025
* Aussie; $0.9850, $0.9760

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

[quote="Esco"]Witam Panowie.

Dziś w Europie Europie i US święta więc sobie odpuściłem handel jak widać słusznie bo główny handel odbywał się na parch "Azjatycko-pacyficznych".

Za to byłem kupić rano gaz bynajmniej nie w celach spekulacyjnych. Jak zwykle nastąpiła podwyżka. A co widać na platformie? quote]

To był mój gaz chyba dwa tyg. temu , bardzo dobrze zadziałała strefa podaży na poziomie 2.7.

Dzisiaj pozamykalem eurusd bo strasznie rzucalo i za duzo juz nerwów ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Objective perspective, just businiess...

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ja bym w LPG chciał zainwestować :). To jest jednokierunkowy rynek ;)
SPAIN: The FT says the Spanish government's considering using the direct injection of government bonds into troubled Bankia in an effort to recapitalise the bank. The paper says the move would avoid Madrid having to borrow funds from the market and allow Bankia to deposit the bonds as collateral for ECB funds. However, the paper says it seem unclear how Bankia could use "shorter-term" ECB liquidity ops to fund a longer-scale recapitalisation.
Akrobatyka finansowa :lol:

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

[quote="Stforex"]Ja bym w LPG chciał zainwestować :). To jest jednokierunkowy rynek ;)
[quote]

Straszna konsolidacja na LPG już od 4 miesięcy na 2,75 i nie widac wiekszych ruchow.

Podobnie EURCHF, tak stabilnie , że aż chce się inwestować ! ;-)
Objective perspective, just businiess...

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

brother pisze:Esco mógłbyś coś napisać o prognozowaniu zmienności?
Mógłbym ale temat jest raczej złożony i w sumie sam go wciąż poznaje. Nie wiem czy Stforex chciałby żeby takie wątki rozwijać w jego temacie.

Nawet prosty kanał trendu czy to narysowany ręcznie czy automatycznie narzędziami kanału regresji odchylenia standardowego jest formą prognozowania zmienności.

Bandy Bollingera, czy tez oparte na średnich TMA, średniej zmienności też są formami prognozowania zakresy przyszłej zmienności czyli wyznaczania przestrzeni w której z dużym prawdopodobieństwem będzie poruszać się cena w bliższej czy dalszej przyszłości.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Esco pisze:Bandy Bollingera, czy tez oparte na średnich TMA, średniej zmienności też są formami prognozowania zakresy przyszłej zmienności czyli wyznaczania przestrzeni w której z dużym prawdopodobieństwem będzie poruszać się cena w bliższej czy dalszej przyszłości.
A mógłbyś zdradzić parametry tych średnich dla D1 i niższych TF?

Pytanie zadałem w kontekście budowania świecy dziennej. Można założyć, że znając przybliżoną zmienność i łącząc ją z określonymi porami dnia dałoby się przewidzieć określony kształt świecy D1 wtedy łączymy to z ogólnymi zasadami budowy świecy OHLC/OLHC i mamy obraz całości, wiadomo że nic nie ma na 100%, ale zwiększyło by czytelność wykresu.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Tu chodzi raczej o średnią wielkość więc z poszczególnych dni tygodnia i godzinach w obrąbie dnia. W ten sposób najlepiej określisz wielkość świec (High- Low).

Na zmienność wpływa tez w oczywisty sposób ilość newsów.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Esco pisze:Nie wiem czy Stforex chciałby żeby takie wątki rozwijać w jego temacie.
Jeśli tylko chcielibyście, żeby takie wątki były rozwijane, to się w żaden sposób nie krępujcie :)
Pytanie zadałem w kontekście budowania świecy dziennej. Można założyć, że znając przybliżoną zmienność i łącząc ją z określonymi porami dnia dałoby się przewidzieć określony kształt świecy D1 wtedy łączymy to z ogólnymi zasadami budowy świecy OHLC/OLHC i mamy obraz całości, wiadomo że nic nie ma na 100%, ale zwiększyło by czytelność wykresu.
Generalnie często tak robię, jak napisałeś. Bandy, poziom, patrzę na D1 (OLHC/OHLC), do tego daily range. Pomaga, ale tak ogólny pogląd, to trochę za mało :(. Czasem świeca dzienna wybije low, wejdzie w korektę wczorajszego ruchu robiąc daily high i na koniec hamerykańce zapakują się w trend wybijając kolejne low.

EDIT:
EUROPEAN STOCKS: Major European bourses are initially seen trading flat to modestly higher. Spreadbetters Cantor Index are calling the FTSE up 1, the DAX up 21 and the CAC up 1,

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

PS. Ciekawostka. AUD USD wyszedł z kanału odchylenia standardowego z ostatnich 2 oraz 4 tygodni i zrobił pullback ładnym pinbarem.

Zablokowany