podnoszenie podatkow przez Rzad

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Asia »

łoł
rozważania na temat podatku krańcowego
chyba przerosły.........

jesli jednak rząd rozkręci inflacje
może mieć "wrażenie", że wzrost podatków powoduje wzrost dochodów
bo na papierze cyferkowo tak wyjdzie
Czytaj p o w o l i
Dzień dobry, nazywam się ... jestem anonimowym hazardzistą/ką, gram na Forexie
Obrazek

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Tig3r pisze:Ciekawe..
Owszem :wink:
Asia pisze:podnoszą Ci oprocentowaniei już
http://blogi.ifin24.pl/trystero/2010/08 ... /#comments
Tig3r pisze:Jak masz kredyt i masz mniej przez inflację realnie do spłacenia to kto na tym zyskuje? Jak masz depozyt to kto?
Rozszerz swój tok myślenia, żeby jaśniej było widać o co chodzi.

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 027#215027

Rozumiem teorie motywacji jaka by miały towarzyszyć kontekstowi żeby to wszystko się kręciło i mogło kręcić.. ale mi się schemat nie podoba :mrgreen:

zz pisze:Krzywa Laffera – koncepcja teoretyczna, która za pomocą krzywej ilustruje zależność między stawką opodatkowania a dochodami budżetowymi państwa z tytułu podatków; opracowana w latach 70. XX w przez amerykańskiego ekonomistę Arthura Laffera; bywa używana jako argument za zmniejszeniem podatków.
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 377#214377
Krzywa Leffera to bzdura. Może się potwierdzić w jakichś skrajnych warunkach. W warunkach normalnych nigdy się nie sprawdziła. Jak ktoś w takie bajki wierzy, to potem ma dziury w ZUS-ie i w budżecie.
No więc w którego BOGA wierzyć ? :lol:
Bo proroków wielu...
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

Odośnie rozważań o "podatku inflacyjnym". Oczywiste jest że pobudzenie inflacji może spowodować wzrost przychodow do budzetu (nie nadmiernie bo wysoka inflacja zabija aktywność gospodarczą i przez to zmniejsza wpływy). Stary chwyt stosowany przez różnych ministrów finansów : zamraża sie progi podatkowe, wzrost wynagrodzeń powiązany ze wzrostem cen i usług powoduje wpadnięcie w wyższy próg podatkowy. Podejrzewam że zostanie ponownie zastosowany za rok. Z kolei zobowiązania nominalnie pozostają takie same i to jest korzyść z deprecjacji pieniądza dla budżetu (chyba że są indeksowane).

@Tig3r Szkoda że skasowałeś polemikę nt. demokracji i innych możliwych ustrojow. Dyskusję można było przenieść do innego działu... Tymbardziej że nie znalazłem podobnego tematu na forum. Wydaje się że pomimo pojawienia sie kilku inwektyw trzymała minimalny dopuszczalny poziom.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

zz pisze:Dowcip polega NA TYM że wyglądało to w reklamie na ROCZNY a było na trzy tygodnie,...
Dowcip polega na tym że się człowiek pyta co bierze, albo czyta co bierze. Oszukany? -> sąd
zz pisze:Trzymać w skarpecie a dostać 2-4% przy wzroście cen to na to samo wychodzi....
Jak dla Ciebie 0% i 2-4% to to samo to ja już nic nie mówię..
Inflacja zjada realną wartość jak trzymasz w skarpecie.
miałes w reku jakąs umowe z bankiem ?
do mnie dzwonia prawie dzień w dzień żeby cos wcisnąć
A kto nie miał? Nie wyrażasz zgody na komunikaty marketingowe i zabraniasz na piśmie kontaktu - jak zadzwonią (a wszystko mają nagrywane) to do sądu sprawę o nielegalne wykorzystywania danych osobowych.
Asia pisze:otwórz pozycje na FX i nic nie rób
niech swap ją trawi - dowiesz sie jak to działa
Widzę że nie umiesz czytać ze zrozumieniem, jak pisałem wyżej są też swapy dodatnie..
reptile pisze:Tig3r napisał:
Jak masz kredyt i masz mniej przez inflację realnie do spłacenia to kto na tym zyskuje? Jak masz depozyt to kto?

Rozszerz swój tok myślenia, żeby jaśniej było widać o co chodzi.
Inflacja powoduje że masz realnie mniej kasy. Więc gdy spłacasz kredyt to realnie spłacasz go mniej o wskaźnik inflacji, gdy masz depozyt dostajesz go mniej niż wskaźnik inflacji. Inflacja pomniejsza realną wartość środków.
@Tig3r Szkoda że skasowałeś polemikę nt. demokracji i innych możliwych ustrojow. Dyskusję można było przenieść do innego działu... Tymbardziej że nie znalazłem podobnego tematu na forum. Wydaje się że pomimo pojawienia sie kilku inwektyw trzymała minimalny dopuszczalny poziom.
Z racji pyskówek trafił do kosza. Otwórz temat to się ludzie wypowiedzą - co za problem?
bigben pisze:Oczywiste jest że pobudzenie inflacji może spowodować wzrost przychodow do budzetu
:shock: Oczywiste? No nie rozumiem Twojego toku rozumowania.. Jak zimbabwe ma ponad 2mln % inflacji to chyba musi mieć takie wpływy do budżętu zgodnie z Twoją teorią że hoho.. Nigdy nie słyszałem o takiej zależności. Fakt że jeśli wynagrodzenia rosną to ludzie trafiają do wyższego progu podatkowego, ale co to za przyrost..
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Napisałem że ograniczone pobudzenie inflacji może zwiększyć dochody budzetu. Przy zamrożeniu progów podatnicy wpadają w wyższe stawki procentowe podatku i pojawiaja się większe wpływy w budzecie. Stary numer nieraz stosowany w przeszłości. Pozczytaj np. Gwiazdowskiego. Bynajmniej nie popieram takiej polityki...

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

bigben pisze:Napisałem że ograniczone pobudzenie inflacji może zwiększyć dochody budzetu. Przy zamrożeniu progów podatnicy wpadają w wyższe stawki procentowe podatku i pojawiaja się większe wpływy w budzecie. Stary numer nieraz stosowany w przeszłości. Pozczytaj np. Gwiazdowskiego. Bynajmniej nie popieram takiej polityki...
Wiem na czym to polega, ale to nie inflacja jest tu przyczyną.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Tig3r pisze: Jak dla Ciebie 0% i 2-4% to to samo to ja już nic nie mówię..
Inflacja zjada realną wartość jak trzymasz w skarpecie.
Większość dóbr które analizowałem podrożało wielokrotnie więcej nakładając na to 0 % czy 2-4% to niech sobie wsadzą.....

reptile pisze:Krzywa Leffera to bzdura. Może się potwierdzić w jakichś skrajnych warunkach. W warunkach normalnych nigdy się nie sprawdziła. Jak ktoś w takie bajki wierzy, to potem ma dziury w ZUS-ie i w budżecie.

No więc w którego BOGA wierzyć ? Laughing
Bo proroków wielu...

Podnoś pdatki jak chce rząd w nieskończoność z np. 3 razy 15 na 3 razy 25.....
to się dowiesz jak Tobie wpływy wzrosną..... :PPP

A tak poważnie wystarczy aby każdy wrzucił sobie proste strategie jak konstrukcja cepa na kalkulator lokat i policzył proste sprawy.....i wyjdzie jak pisał ekonomista Gwiazdowski że nawet z najniższych zarobków ludzie wpakowali do budrzetu minimum 1 500 000 zł.
Tylko warunek aby to zrozumieć potrzeba nie skończyć wybitnej uczelni,nie mieć wybitnego CV oraz nie posiadać licencji DI......... :P

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

Tiger inflacja jest ukrytym podatkiem i nie wiem czemu probujesz temu zaprzeczyc? wiele osob nie zdaje sobie z tego sprawy bo nie jest to jasno napisane jak np vat - kazdy wierzy w bajke ze to spadek wartosci pieniadza nie zastanawiajac sie dlaczego tak sie dzieje i co jest tego przyczyna, ot poprostu taki system zlodziejczy i tak musi byc :D

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Tylko xpep zauważ ze tego co się nazywa "podatkiem inflacyjnym" niekoniecznie beneficjentem lub głównym beneficjentem jest budżet i rząd. Bank centralny NBP udziela bankom komercyjnym (prawie wszystkie są zagraniczne) pożyczek i kredytów grubo poniżej stopy rynkowej. W takim przypadku uprawnione jest mowić o daninie na rzecz pewnej kategorii podmiotow. Maleją przez to zyski NBP i przez to kurczą sie jego wpłaty do budzetu z tytułu opodatkowania. Aktualnie w USA Fed udziela bankom komercyjnym pożyczek o oprocentowaniu bliskim zera. To czyste grandziarstwo... Nie trzeba raczej tłumaczyć z jakim oprocentowaniem dostaje kredyt zwykły Smith czy Kowalski...

Drugą pozycją w budżecie jest OBSŁUGA DŁUGU PUBLICZNEGO czyli śicślej mówiąc spłata ODSETEK od wszystkich zaciągniętych kredytów i pozyczek. I tu jest pies pogrzebany. Lichwa nas zżera i nie tylko nas .

ODPOWIEDZ