Pierwszy depozyt

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
ODPOWIEDZ
alf7
Uczestnik
Uczestnik

Pierwszy depozyt

Post autor: alf7 »

Witam
Chciałbym w końcu otworzyć swój pierwszy realny depozyt ale mam z tym parę problemów.
Otóż szukam brokera u którego mógłbym założyć depo z możliwością mikro lotów z parami eurgbp, gbpusd, eurcad, audusd, audchf, eurchf , eurusd i wszystkie pary z jpy. Chciałbym przeznaczyć na to pierwsze depo 100-200 USD. Oczywiście gram na tf H4 i D1.

Mam tylko problem z tym czy mam zakładać depo u polskiego brokera czy zagranicznego (chodzi mi tutaj o kwestie podatkowe ponieważ rozmawiając kiedyś z jednym traderem mówił mi że jeśli ma się brokera za granicą to nie trzeba ujawniać dochodów w Polsce a za granicą nie będę musiał płacić podatku ponieważ nie jestem rezydentem natomiast szukając o tym więcej informacji znalazłem informacje o tym że jednak tak nie jest).
Ogólnie chce to załatwić tak by nie mieć później żadnych problemów prawnych z tego tytułu.

Jeśli pojawił się taki temat to z góry przepraszam po prostu od szukania informacji na ten temat paruje mi głowa od sprzecznych informacji i mogłem już to przeoczyć.
Za wszelką pomoc z góry dziękuje :)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Pierwszy depozyt

Post autor: raposo »

Witaj,

To może od końca. Nie martw się płaceniem podatków, bo zanim zaczniesz zarabiać sensowne pieniądze minie prawdopodobnie sporo czasu :). Początki są trudne, a przy depozycie rzędu 200 USD jak nawet będziesz zmuszony zapłacić podatek rzędu 50 USD to chyba jakoś to przeżyjesz :). Swoją drogą, trader wprowadził Cię w błąd, bo podatek musisz zapłacić - niewiadomą jest jednak czy jeśli tego nie zrobisz to US się tego kiedyś dopatrzy czy nie. Mają na to 5 lat, a przy pokaźniejszych wpływach ryzyko rośnie.

Co do wyboru brokera... O taką ofertę łatwiej jest wśród zagranicznych brokerów. XM, Admiral Markets, Vipro Markets... Najniższe koszty będą w Vipro.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

alf7
Uczestnik
Uczestnik

Post autor: alf7 »

Dobra ale jedna rzecz nad którą się najbardziej zastanawiam to podatek płace kiedy ? Kiedy zacznę ściągac pieniadze z depozytu jak już będę robił jakieś spoko obroty czy nawet juz powiedzmy przy najbliższym rozliczeniu niezależnie od tego ile zarobie i czy będę coś ściągał na konto w PL.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Post autor: raposo »

alf7 pisze:Dobra ale jedna rzecz nad którą się najbardziej zastanawiam to podatek płace kiedy ? Kiedy zacznę ściągac pieniadze z depozytu jak już będę robił jakieś spoko obroty czy nawet juz powiedzmy przy najbliższym rozliczeniu niezależnie od tego ile zarobie i czy będę coś ściągał na konto w PL.
Podatek płacisz od tego, co zarobiłeś. Niezależnie czy wypłaciłeś to na konto bankowe, czy też nie. Rozliczasz się z transakcji wykonanych za dany rok. Na przykładzie: Jeśli do 31 grudnia 2015 zarobiłeś 1000 zł, to do końca kwietnia 2016 musisz zapłacić 19% podatku, nawet jeśli dalej handlowałeś tymi środkami i np. 2 stycznia wszystko straciłeś ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ