Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

ku8ek pisze: jakbyś jeszcze mógł powiedzieć czemu SMA-21, a nie 24 albo 20?
bo że SMA 200 to rozumiem że po prostu ogólny podgląd na rynek,
ale to 21 mam zagadkę ??? (czyżby bo jest ok 21 dni handlu w mieś)
Pewnie pomyślałeś, że zapomniałem o Tobie i Twoim pytaniu :p

Kiedyś sobie wymyśliłem sysa, na przebicia MA21 z zasięgięm do wstęg Bollingera.
Nie działałem wtedy na MT4 i nie wiedziałem, że w MT4 jak wrzuci się wstęgi Bollingera na wykres to jest też "środkowa"(20).
Dokładnie, wartość 21 jest wyznacznikiem dni handlowych. W DT wrzucałem orderbooki z MNI, gdzie zawsze MA21 była brana pod uwagę, więc tym się zasugerowałem i nadal stosuję tą średnią :wink:
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

MrNov
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MrNov »

niemiaszek pisze:najważniejsze dla mnie, że nie odczuwam presji, bo inni patrzą, tylko robię swoje... :d :564:
I tak trzymaj :564: . Bo jak pisałem sys mnie bardzo zainteresował ale teoria to jedno , a możliwość oblookania tego w realu i przeanalizowania to jednak zupełnie co i innego.
niemiaszek pisze:pewnie widziałeś, że przestawiałem SL
Tego akurat nie widziałem ( nie wiem czy to jest to zobaczenia myfxbooku?) ale tak jest w założeniach sysya także OK.
One Click to już wyższa szkoła jazdy ale widziałem że ma trial'a to może też spróbuję :)
Pozdrawiam
Krzychu

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

MrNov nie odbierz tego, że jest to tylko do Ciebie, bo chcę zwrócić uwagę ogółu czytających jurnal :wink: :564:

po tym co napisałeś, tak sobie myślę i nasuwa mi się pytanie:
czy zerkając na myfxbook.com chcesz kopiować/kopiujesz moje kliknięcia :?: (narazie to nie bardzo było co kopiować, a po dzisiejszym dniu jest minus...) :(

upubliczniłem wszystko, więc każdy kto zerka i ma ochotę to może klikać(nie mam nic przeciwko), ale każdy robi to na własną odpowiedzialność na swoim rachunku, ryzykują własną kasę

od strony technicznej chodzi mi tylko o to, że myfxbook uaktualnia wyświetlanie co 5 minut i taka sytuacja jak dzisiaj mogła zrobić spory bałagan na rachunku każdej osobie, która chce tak robić na dłuższą metę :!:
całkiem inaczej sprawa wygląda jak zlecenia idą przez mql5.com, bo w ułamku sekundy wszycho śmiga jak należy, a jeżeli broker ten sam to jest idealnie, bo kwotowania/spread/swap się pokrywają na bieżąco
nikogo nie namawiam do otwierania rachunku w HFT w tym celu, żeby nie było posądzeń i pomówień 8)
szczególnie na to chciałbym zwrócić Waszą uwagę, bo naprawdę szkoda kasy i nie chciałbym, aby z tego powodu były jakieś nieporozumienia i pretensje

proszę wszystkich czytających mój jurnal o zdrowy rozsądek w podejmowaniu decyzji, bo chodzi głównie o Waszą kasę na rachunkach

to co mam na tym rachunku, nie powali mnie na kolana jak nawet to miałbym stracić :!:

nie jestem alfą i omegą, nie wiem wszystkiego o rynku i zachowaniu ceny, poprostu nie mam szklanej kuli, więc pomyłki się zdarzają, a straty są naturalnym elementem tej gry
nie mam 100% zyskownych zagrań i proszę to traktować jako ostrzeżenie a nie zachętę do ryzyka

jurnal prowadzę tylko i wyłącznie po to, aby pokazać w praktyce wymyślonego sysa

Leo w podświadomości ciągle to jest, a czy to presja czy coś innego to jednak zmusza do myślenia o cudzej kasie... :roll: :564:

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Krzychu - MrNov to chyba telepatia, że napisałeś przed moim posta... :564:

Kilka osób będzie znało teorię na "blachę", na pamięć bez zająknięcia, ale w praktyce każdy będzie działał po swojemu, pomimo tego, że wszyscy powinni robić dokładnie tak samo... :wink: :564:

MrNov
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MrNov »

Spoko :wink: , ja na razie nic nie kopiuję , ale tak jak piszesz
niemiaszek pisze: Kilka osób będzie znało teorię na "blachę", na pamięć bez zająknięcia, ale w praktyce każdy będzie działał po swojemu, pomimo tego, że wszyscy powinni robić dokładnie tak samo... :wink: :564:
chciałbym po prostu zobaczyć jak sys działa w realu, wyłapać smaczki i niuanse, których teoria nie jest w stanie przekazać.
Jak będę chciał kopiować to wykupię subskrypcję w MQL5 (o czy pewnie zostaniesz powiadomiony) i wrzucę na początek na demo, oczywiście na pełną własną odpowiedzialność :wink:
:564:

Awatar użytkownika
Leonardo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Leonardo »

Każdy sobie rzepkę skrobie i za swoje decyzje ponosi odpowiedzialność, dla mnie takie kopiowanie to szczyt głupoty ale jak kto woli.
Dla mnie możesz robić raz dziennie update i mi to lotto, twój dziennik twoje zasady :D

Pozdrawiam,
Leo
"Najważniejsze nie jest to, co robisz, ale to, jak to robisz."
"Dokładnie wiedz czego szukasz, łatwiej będzie znaleźć."
"Pomyśl, zanim pomyślisz."

Awatar użytkownika
melpomena
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: melpomena »

niemiaszek pisze:czekam na falę krytyki, bo już się wstydzę za aktualnie minus, a co będzie po wpisach to aż się boję... :oops:
Pamiętaj słowa klasyka: prawdziwego faceta poznaje się nie po tym, jak zaczyna, lecz po tym, jak kończy. ;)
powodzonka!

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Zakładam że twój system jest ze stabilnym zarobkiem i DD :).
W tym momencie cię podziwiam, że coś nad czym pracowałeś x lat chcesz ludziom oddać za darmo jako sygnały do kopiowania.

Ja chyba bym tak nie mógł i to za żadną kasę. Jak sobie pomyślę ile tysięcy godzin, straconej kasy i kombinacji różnych metod poświęciłem na opracowanie własnej metody spekulacji... :roll: to aż mi się piwa chce napić :564: ...

Pokazać na myfxbook EKG depo, zrzutki i metodologie wejść/wyść też, sukces i porażki - nie ma problemu, ale pozowalać komuś za darmo brać kasę na własnym garbie - po prostu nie ma szans :mrgreen: przynajmniej w moim wypadku :)

Powodzenia i trzymam kciuka za sysa.

ku8ek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ku8ek »

system w jednych rękach da milion %, u innego tradera nic albo minus...
jakby był system kopiuj/wklej to (jak sam Autor wspomniał) byłby to złoty gral,
który wiemy, że nie istnieje, bo rynek mimo że fraktalny to ilość zmiennych jest
nie do zamknięcia w sztywne ramy...ten film dobrze to pokazuje

https://www.youtube.com/watch?v=FiFlR9lD10w

także bez nabicia h na EKG i ogólnego poświęcenia czasu na zrozumienie,
poznanie świata fx, sam sys nic nie da. Trzeba umieć przesiać sygnały.

Niemiaszek dziękówa za to SMA21, nigdy się nie posługiwałem średnimi bo zawsze
sobie tłumaczyłem że wystarczy wziąć TF m1/m5 i na max oddalić żeby zobaczyć
ogólny podgląd, powiedz proszę bo nie kumam też jak to jest, że chcemy średnią z
miesiąca więc ustawiamy ok 21 ale to jest 21 dni więc ma ona sens na D1 jak rozumiem
bo oglądając ją na m15 mamy srednią z 21 ale świeczek m15? czy coś błądze?

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

ku8ek pisze:Niemiaszek dziękówa za to SMA21, nigdy się nie posługiwałem średnimi bo zawsze
sobie tłumaczyłem że wystarczy wziąć TF m1/m5 i na max oddalić żeby zobaczyć
ogólny podgląd, powiedz proszę bo nie kumam też jak to jest, że chcemy średnią z
miesiąca więc ustawiamy ok 21 ale to jest 21 dni więc ma ona sens na D1 jak rozumiem
bo oglądając ją na m15 mamy srednią z 21 ale świeczek m15? czy coś błądze?

to jest zastanawiające i też kiedyś dłużej nad tym myślalem, ale ogólnie wrzucając na wykres Simple MA21, pomimo zmiany TF od np. M1 do D rynek/cena prawie zawsze resteptuje punkt styku z tą średnią :idea:

wspominałem o moim wcześniejszym pomyśle/sysie na granie przebicić MA21 z zasięgiem do bandy Bollingera, w zależności od kierunku przebicia... popatrz na wykres

nie wiem dlaczego jest taka zależność, ale na bazie moich obserwacji tak to się dzieje, oczywiście na D najlepiej ją cena "szanuje" :wink:

zerknij jutro na USDPLN, bo właśnie rynek zbliża się do niej i w trakcie dnia jak będzie pierwszy kontakt na wykresie z poziomem tej średniej to co się stanie :?:

albo zobacz GBPJPY H1 z piątku(30.01.2015), jak po wyznaczeniu dziennego dołka nastąpiła korekta spadku i właśnie do poziomu MA21, a co najważniejsze to nie przeszli jej z marszu(dotknięcie i cofnięcie)

popatrz sobie jak się cena zachowuje w trakcie, nie po fakcie, bo na historii każdemu analizy wychodzą jak się zerka na lewą stronę wykresu... :roll:
po mojemu to jest właśnie schemat zachowania ceny, na bazie którego działa rynek
tu wrzucałem swoje 3 grosze odnośnie schematu na wykresach i działania rynku/ceny a Dadas to później rozwinął:
http://forex-nawigator.biz/forum/od-100 ... ml#p736378

ODPOWIEDZ