Dobry Jezu pisze:quapi, a możesz mi wytłumaczyć co to znaczy Twoim zdaniem: " PA w kierunku wejścia - w moim subiektywnym odczuciu silniejsze niż u Ciebie" ?
Pisałeś, że wlazłeś dragonowo. Przykładowo dla L - Dragon szukał momo UP na 4H, rysował sobie ZL na minimum 50% ret i obserwował PA. Jeśli cena spadła poniżej wybranego poziomu szukał momo UP na niższym TF (15min, 5min) To miałem na myśłi pisząc o PA w kierunku wejścia. Wejście powyżej close tego momo, stop - poniżej.
Twoje wejscie było GIT (a już na pewno lepsze niż moje dzisiejsze) - złapało profit w końcu. Nie było tylko w stylu dragona na który się powoływałeś.
PIsałem o momentu DOWN - bo na H1 mieliśmy mocną czarną świecę a wchodziłeś bezpośrednio po niej. Nie było to wejście na ZL świecy UP (brak następstwa świec).
Dobry Jezu pisze:
Ja sobie zagrałem tym razem na 50% świecy (bo to zawsze mocny obszar).
Ostatnio leczę się z chęci grania takich ryzykownych setupów za pomocą prostego pytania: "czy zagrałbym to dużym (jak na moje depo) lotem ?". Zazwyczaj mi przechodzi ochota
Dobry Jezu pisze:
A co do tego, że jesteśmy w momentum down to się nie zgodzę. Te momentum up nie zostało jeszcze "skonsumowane". Popatrz co się dzieję nie tylko na H1 ale na H4 i daily. Liczę na to, że cena zareaguje na te momentu "up" i pojedzie do momentum spadkowego i tam będzie reakcja "down". Zatem uważam, że zagrałem zgodnie z dużym obrazkiem. Jesteśmy w 50% świecy daily, h4 i h1. Jakakolwiek reakcja (nawet na 20 pips) była bardzo prawdopodobna. I dlatego zdecydowałem się to sprawdzić.
Fajne rozumowanie, ma sens. Ja bym jednak szukał jakiegoś potwierdzenia albo wlaził na raty.
Dobry Jezu pisze:
Co to jest 'spike and base'?
niezły opis jest w blogu wa$$kiego
http://topfxsignals.com/pl/category/technika-gry/
pozdro