Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Bart-ek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Bart-ek »

Quapi wielkie dzięki za pozytywne słowa. Mam nadzieję ,że będę miał jeszcze dużo takich wejsc ;)

Nie wiem czy komuś się przyda ,ale wrzucam tutaj Wam moj prosty kalkulatorek do MM

Stan początkowy - wiadomo ,kwota jaką operujemy na starcie
Ryzyko 5% - kwota ,którą ryzykujemy
D1 (ukryta komórka , wartośc 1pipsa przy 1locie )
Wielkośc lot - chyba nie muszę tłumaczyc
Wartosc lot - j/w
Zysk/strata - to co zarobimy albo to co stracimy (oby jak najmniej)
Max stop loss w pipsach przy ryzyku 5%
Stop loss w pipsach - czyli wpisujemy ile pipsów ryzykujemy ,a kolejna kolumna nam wylicza jaki to % kapitału
Kwota końcowa - końcowa wartosc po udanym trejdzie

Link do pobrania poniżej :
Money Management.xls

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

Dobry Jezu pisze:wejście znienacka i zniedawna. To ilustracja do mojego ostatniego posta - 50% Momo i entry z niższego TF po potwierdzeniu, że cena reaguje na ZL. Ktoś z Was tak próbuje?
To, moim zdaniem nie jest dokładnie wejście Dragonowe, z tego co pamiętam (strona pięćdziesiąta któraś dziennika lukxa, gdzie dokładnie pokazuje swoją metodę wejścia) on czekał na PA w kierunku wejścia - w moim subiektywnym odczuciu silniejsze niż u Ciebie - jakieś momo na M15 - i szukanie lepszej ceny po tym momo. W Twoim przykładzie można bylo grać 'spike and base' u góry albo odrzucone 5982. Samo 50% jest dla mnie trochę "na pałę" - momentum w dół było bardzo silne.
Chętnie popolemizuję :) tym bardziej, ze wejscie Ci wyszło.

pozdro
The irresistible force met the immovable object

Awatar użytkownika
Dobry Jezu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Dobry Jezu »

quapi, a możesz mi wytłumaczyć co to znaczy Twoim zdaniem: " PA w kierunku wejścia - w moim subiektywnym odczuciu silniejsze niż u Ciebie" ? Bo trochę nie kumam.

Ja nie szukałem momo z M15. Na M15 tylko ograłem 50% momo z H1. I tylko tyle. Taki sobie eksperyment. Dopiero uczę się grać w ten sposób (bo na codzień gram inaczej) i sprawdzam różne warianty. Staram się to jakoś usystematyzować. Teoretycznie to chyba dobre wejście bo: każda linia w MZ (czyli obszar od LL/HH do 50% momo) jest linią ZL. Ja sobie zagrałem tym razem na 50% świecy (bo to zawsze mocny obszar).

A co do tego, że jesteśmy w momentum down to się nie zgodzę. Te momentum up nie zostało jeszcze "skonsumowane". Popatrz co się dzieję nie tylko na H1 ale na H4 i daily. Liczę na to, że cena zareaguje na te momentu "up" i pojedzie do momentum spadkowego i tam będzie reakcja "down". Zatem uważam, że zagrałem zgodnie z dużym obrazkiem. Jesteśmy w 50% świecy daily, h4 i h1. Jakakolwiek reakcja (nawet na 20 pips) była bardzo prawdopodobna. I dlatego zdecydowałem się to sprawdzić.

Co to jest 'spike and base'?

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

Nowisz pisze:Pytanie do Pawła w którym momencie pociągasz za spust?W trakcie tworzenia świecy, po jej zamknięciu czy może po dotknięciu określonej linii?

Jest to istotne ponieważ jeżeli czekamy do zamknięcia świecy to spora cześć ruchu ucieka a z kolei jak w trakcie tworzenia świecy określić czy cena odrzuci dany poziom?
Zależy jak gram.

Jeżeli patrze na duże TFy a później staram się z mniejszych skalpować te ruchy to muszę poczekać na jakiekolwiek potwierdzenie bo margines błędu jest za duży w takich wypadkach.

Jeżeli skalpuję M5 patrząc na M5 to biorę najlepszą możliwą daną mi cenę i uciekam jak cokolwiek idzie nie tak (staram się tak nie grać zbyt często).
Paweł czy próbowałeś grać stylem Dragona? Mam tu na myśli taki styl gry, gdzie szuka się momo na H4 lub H1 i wyznacza jego 0%, 50% i 100% ( gdzie 0% to jest LL, a 100% to jest HH). I gdy cena dochodzi do którejś z tych wartości (najczęściej i najskuteczniej działa 50%) wtedy na małym TF (M15 zazwyczaj) szukamy świeczki, która wejdzie na naszą ZL (poprowadzoną np. na 50% momo) i jeżeli ta świeczka z M15 zamknie się pod/nad ZL zostawiając wick, wchodzimy od razu na następnej świeczce.
Czy próbowałeś takiej gry?
Grałem tak parę dni dawno temu. Nigdy mi to dobrze nie szło. Pewnie dlatego, że nie umiem czekać. Metodę uważam za bardzo dobrą tylko chyba nie dla mnie. Jest też możliwość, że wtedy nic nie potrafiłem a poświęciłem jej za mało czasu. W takich wypadkach po prostu zwalam to na brokera :shock: :wink:
Long, było momo M30 , m5 demand ,a ja i tak wymiękłem ^^ Nie ufam sobie.
Bartek wziąłeś Trade - Of - The - Day - gratulacje!
Bartek dałeś się oszukać przez niższy timeframe po raz drugi! - nieładnie!

:wink:

Awatar użytkownika
ka7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ka7 »

a co z tymi 100$ w koncu 20% dziennie to pestka, kontynuuje to bo po prostu nie chce mi sie wierzyc w poziom debilizmu u ludzi, typ zapowiedzial 20% dziennie potem mu sie znudzilo a reszta ok?czy tylko ja jestem wsrod ulamka myslacych, na litosc
Trzeba określić cele I zrobić to mądrze,To do czego dążę to sława i pieniądze,Chce mieć tak jak książę:Posiadłość i pałac,Własną podobiznę w skałach,Tak jak prezydenci w Stanach ,Spędzać życie na muzyce i niekończących balach,

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

@ka7

Byłbyś uprzejmy nie nazywać czytelników biernych i czynnych tego wątku debilami?
Nie zamierzam Cię straszyć modami, ale poziom agresji widzę, że Ci rośnie.
Trzymaj poziom, który jakoś potrafisz pokazywać na konkurencyjnym forum

p.s. 20% dziennie jest możliwe przy precyzyjnych wejsciach i agresywnym MM. Nie, rzecz jasna, codziennie.

Awatar użytkownika
ka7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ka7 »

nieno a jednak, litosci, to moj ostatni post tutaj nie zawiadamiajcie modow zycze pipsow, a i zeby nie bylo lubie czytac pawla
Trzeba określić cele I zrobić to mądrze,To do czego dążę to sława i pieniądze,Chce mieć tak jak książę:Posiadłość i pałac,Własną podobiznę w skałach,Tak jak prezydenci w Stanach ,Spędzać życie na muzyce i niekończących balach,

Awatar użytkownika
Dobry Jezu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Dobry Jezu »

Zgaszone na +30 (w okolicach 50% tego momo w drugą stronę). Co prawda trochę późna pora na szukanie nowego setupu i szukanie eski ale sam jestem ciekaw jak się cena zachowa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Dobry Jezu pisze:quapi, a możesz mi wytłumaczyć co to znaczy Twoim zdaniem: " PA w kierunku wejścia - w moim subiektywnym odczuciu silniejsze niż u Ciebie" ?
Pisałeś, że wlazłeś dragonowo. Przykładowo dla L - Dragon szukał momo UP na 4H, rysował sobie ZL na minimum 50% ret i obserwował PA. Jeśli cena spadła poniżej wybranego poziomu szukał momo UP na niższym TF (15min, 5min) To miałem na myśłi pisząc o PA w kierunku wejścia. Wejście powyżej close tego momo, stop - poniżej.
Twoje wejscie było GIT (a już na pewno lepsze niż moje dzisiejsze) - złapało profit w końcu. Nie było tylko w stylu dragona na który się powoływałeś.
PIsałem o momentu DOWN - bo na H1 mieliśmy mocną czarną świecę a wchodziłeś bezpośrednio po niej. Nie było to wejście na ZL świecy UP (brak następstwa świec).
Dobry Jezu pisze: Ja sobie zagrałem tym razem na 50% świecy (bo to zawsze mocny obszar).
Ostatnio leczę się z chęci grania takich ryzykownych setupów za pomocą prostego pytania: "czy zagrałbym to dużym (jak na moje depo) lotem ?". Zazwyczaj mi przechodzi ochota :)
Dobry Jezu pisze: A co do tego, że jesteśmy w momentum down to się nie zgodzę. Te momentum up nie zostało jeszcze "skonsumowane". Popatrz co się dzieję nie tylko na H1 ale na H4 i daily. Liczę na to, że cena zareaguje na te momentu "up" i pojedzie do momentum spadkowego i tam będzie reakcja "down". Zatem uważam, że zagrałem zgodnie z dużym obrazkiem. Jesteśmy w 50% świecy daily, h4 i h1. Jakakolwiek reakcja (nawet na 20 pips) była bardzo prawdopodobna. I dlatego zdecydowałem się to sprawdzić.
Fajne rozumowanie, ma sens. Ja bym jednak szukał jakiegoś potwierdzenia albo wlaził na raty.
Dobry Jezu pisze: Co to jest 'spike and base'?
niezły opis jest w blogu wa$$kiego

http://topfxsignals.com/pl/category/technika-gry/

pozdro

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

short eu
Obrazek
its not what you trade its how you trade it